Sundae – amerykański deser lodowy

Sundae wyczarujemy z lodów waniliowych, likieru kokosowego, świeżych malin i truskawek. Całość dekorujemy aksamitną bitą śmietaną. Ten wyjątkowy deser wywodzi się z USA, gdzie często serwowany jest również z polewą owocową i wiśnią maraschino. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na orzeźwiające sundae.

dodany przez: Agnieszka Pietroń

lody

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • na zimno

Sposób podania:

  • na zimno

Posiłek:

Sundae – amerykański deser lodowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Owoce: myjemy je oraz osuszamy ręcznikiem papierowym. Kilka z nich odstawiamy na bok do dekoracji. Truskawki kroimy na mniejsze kawałki.

  • 2.

    Śmietanka 30%: przekładamy ją do miski. Dodajemy łyżkę cukru pudru. Całość ubijamy do otrzymania gęstego kremu.

  • 3.

    Sundae: na dnie pucharków układamy owoce, możemy je lekko rozgnieść. Całość polewamy likierem kokosowym. Następnie do każdego naczynia nakładamy po dwie gałki lodów. Deser dekorujemy bitą śmietaną, malinami i truskawkami.

Porady

  • Sundae pięknie wygląda udekorowane rurkami waflowymi, polewą owocową bądź czekoladową i wiśnią maraschino. Całość warto posypać również orzechami, wiórkami kokosowymi lub kolorową posypką.
  • Lody możemy podać również w wafelkach. Z łatwością przygotujemy je z mleka, mąki pszennej, białek, cukru oraz masła. Wystarczy połączyć składniki, a następnie surowe ciasto partiami smażyć na rozgrzanej wafelnicy. 
  • Maliny oraz z truskawki z powodzeniem zastąpimy innymi owocami np. wiśniami, borówkami, jagodami bądź porzeczkami.
  • Śmietanka powinna być dobrze schłodzona. Najlepiej wstawić ją do lodówki 8 godzin przed przygotowaniem deseru. W ten sposób będziemy mieć pewność, że się dobrze ubije.
  • Jeśli nie przepadacie za lodami waniliowymi, nic nie stoi na przeszkodzie, żeby zamienić je na śmietankowe, czekoladowe lub owocowe. Polecamy również łączyć różne smaki ze sobą. 
  • Deser lodowy wspaniale smakuje także z likierem kawowym, rumem, a nawet koniakiem. W wersji bezalkoholowej pomijamy ten dodatek.
  • Jeśli zależy nam, żeby bita śmietana odznaczała się pięknym aromatem, możemy wzbogacić ją o ziarenka wanilii. Wystarczy wyskrobać je nożem z przeciętej na pół laski i połączyć z kremem. 
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy