Kurczak na butelce

Aromatyczny, soczysty i prosty do przygotowania - kurczak na butelce sprawdzi się na dużą ucztę i rodzinny obiad. W czasie pieczenia kurczak stale jest oblewany piwem, które pysznie się karmelizuje!

Dodany przez:

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • kurczak (ok. 1,5 kg)
  • nieduża cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • po łyżeczce: suszonego oregano, wędzonej papryki, mielonego imbiru, suszonego tymianku, soli i pieprzu
  • butelka ciemnego piwa, najlepiej łagodnego i słodkawego

Przygotowanie

  1. Posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek ucieramy z suchymi przyprawami, nacieramy kurczaka w środku i pod skórą.
  2. Nabijamy go na otwartą butelkę z piwem (wcześniej trzeba zdjąć z niej papierowe etykiety), tak aby szyjka butelki wyszła kurczakowi też pod szyją. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i pieczemy ok. 1 i 1/2 godz.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017

Wskazówki

Co daje takie pieczenie? Pod wpływem temperatury piwo zaczyna się gotować i mocno pienić, wypływa z butelki i cały czas oblewa skórkę kurczaka, czyniąc ją rumianą i chrupiącą, a mięso pod spodem miękkie i soczyste. Kurczaka można też dodatkowo „ubrać” w plasterki boczku, które mocujemy na nim jeden przy drugim za pomocą wykałaczek.

kurczak na butelce
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze