Kurczak na butelce

Ocena:

4.57 (155)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • średni

Aromatyczny, soczysty i prosty do przygotowania - kurczak na butelce sprawdzi się na dużą ucztę i rodzinny obiad. W czasie pieczenia kurczak stale jest oblewany piwem, które pysznie się karmelizuje!

Składniki:

  • kurczak (ok. 1,5 kg)
  • nieduża cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • po łyżeczce: suszonego oregano, wędzonej papryki, mielonego imbiru, suszonego tymianku, soli i pieprzu
  • butelka ciemnego piwa, najlepiej łagodnego i słodkawego

Kurczak na butelce - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek ucieramy z suchymi przyprawami, nacieramy kurczaka w środku i pod skórą.

  • Krok 2:

    Nabijamy go na otwartą butelkę z piwem (wcześniej trzeba zdjąć z niej papierowe etykiety), tak aby szyjka butelki wyszła kurczakowi też pod szyją. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i pieczemy ok. 1 i 1/2 godz.

Porady

Co daje takie pieczenie? Pod wpływem temperatury piwo zaczyna się gotować i mocno pienić, wypływa z butelki i cały czas oblewa skórkę kurczaka, czyniąc ją rumianą i chrupiącą, a mięso pod spodem miękkie i soczyste. Kurczaka można też dodatkowo „ubrać” w plasterki boczku, które mocujemy na nim jeden przy drugim za pomocą wykałaczek.

Zobacz też: marynowany kurczak z grilla

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne