Udo z indyka pieczone w rękawie

Idealne na świateczny obiad i na zimno na kanapki.

dania mięsne

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.22 z 196 głosów)

Składniki:

  • 1 udo z indyka( ok.700 g)
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki przyprawy do mięs delicat
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 ząbków czosnku
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka ziołowej
  • sól ziołowa
  • dodatkowo:
  • 1 rękaw foliowy do pieczenia

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Udo umyć i osuszyć.
  • Do miseczki wlać olej i wsypać wszystkie przyprawy. Wymieszać dokładnie.
  • Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
  • Przyprawami natrzeć udo. W udzie zrobić dziury i włożyć plastry czosnku.
  • Odstawić na noc do lodówki.
  • Udo włożyć do rękawa i zamknąć.
  • Położyć na naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1,5 godziny. Po godzinie pieczenia udo wyjąć z rękawa,ułożyć w naczyniu i z powrotem włożyć do piekarnika.
  • Pokroić na kawałki i podawać z ulubioną surówką i ziemniakami.
  • Można też pokroić na kanapki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy