Udo z indyka pieczone w rękawie

Idealne na świateczny obiad i na zimno na kanapki.

Dodany przez:

Udo z indyka pieczone w rękawie

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
1 porcji
Ocena:

(średnia 3.37 z 49 głosów)

Składniki

  • 1 udo z indyka( ok.700 g)
  • 4 łyżki oleju
  • 3 łyżki przyprawy do mięs delicat
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 ząbków czosnku
  • pół łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka ziołowej
  • sól ziołowa
  • dodatkowo:
  • 1 rękaw foliowy do pieczenia

Przygotowanie

  1. Udo umyć i osuszyć.
  2. Do miseczki wlać olej i wsypać wszystkie przyprawy. Wymieszać dokładnie.
  3. Czosnek obrać i pokroić w plasterki.
  4. Przyprawami natrzeć udo. W udzie zrobić dziury i włożyć plastry czosnku.
  5. Odstawić na noc do lodówki.
  6. Udo włożyć do rękawa i zamknąć.
  7. Położyć na naczyniu żaroodpornym i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1,5 godziny. Po godzinie pieczenia udo wyjąć z rękawa,ułożyć w naczyniu i z powrotem włożyć do piekarnika.
  8. Pokroić na kawałki i podawać z ulubioną surówką i ziemniakami.
  9. Można też pokroić na kanapki.
mięso obiad indyk udo
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze