Kurze udka w panierce

Ocena:

4.49 (204)

  • 15 min.
  • dla 4 osób
Smażone udka obtoczone w płatkach kukurydzianych.

Składniki:

  • 8 udek kurczaka
  • 15 dag mąki
  • 100 ml mleka
  • po 1/2 szklanki płatków kukurydzianych i bułki tartej
  • 3 jajka
  • łyżeczka przyprawy curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 l oleju do smażenia
  • sól, pieprz

Kurze udka w panierce - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Udka oprószyć solą, pieprzem, papryką i curry. Przykryć i odstawić na noc.
  • Mąkę, mleko i jajka zmiksować na dosyć gęste ciasto. Doprawić solą, pieprzem, papryką i curry.
  • Płatki kukurydziane rozkruszyć w torebce foliowej i wymieszać z bułką tartą (w proporcjach 1:1).
  • W głębokim rondlu rozgrzać olej. Udka zanurzać w cieście, obtaczać w panierce i smażyć na złoty kolor, ok. 15 minut.
  • Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z surówką z kapusty i pikantnym sosem pomidorowym.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne