Ciasto z truskawkami i kruszonką doskonale smakuje po obiedzie w ogrodzie lub do kawy w czasie przerwy w pracy. Przygotujemy je z prostych i łatwo dostępnych składników, takich jak dobre masło, jajka, mąka i świeże truskawki. Najlepiej smakuje w sezonie, kiedy owoce są najbardziej soczyste i naturalnie słodkie. W wersji lux do ciasta z truskawkami i kruszonką podajemy sos waniliowy lub lody.
Getty Image
(średnia 4.5 z 193 głosów)
Na początku: do dużej miski przesiewamy 200 g mąki pszennej. Mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Ucieranie ciasta: 120 g miękkiego masła miksujemy na puszysty krem. Stopniowo dodajemy drobny cukier i pojedynczo wbijamy jajka. Za każdym razem ucieramy masę zanim dodamy kolejny składnik. Na koniec dodajemy mąkę i ekstrakt z wanilii. Całość mieszamy szpatułką do ciasta.
Kruszonka: do osobnej miski wsypujemy pozostałą mąkę, cukier zwykły i waniliowy. Dodajemy pozostałe miękkie masło i rozcieramy w palcach do połączenia składników.
Truskawki: myjemy i wycinamy z nich szypułki. Osuszamy na ręczniku papierowym, a następnie kroimy na połówki.
Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175ºC. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Składanie ciasta: na dno wykładamy ucierane ciasto i rozprowadzamy palcami, żeby pokryć nim całą powierzchnię blachy. Na wierzch układamy truskawki i posypujemy kruszonką.
Pieczenie: ciasto z truskawkami i kruszonką wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 45 min.
Podawanie: po wyjęciu z piekarnika czekamy chwilę, aż przestygnie i podajemy na paterze.
Porady
- Proporcje podane w tym przepisie są odpowiednie również na prostokątną blachę o wymiarach ok. 23×34 cm.
- Składniki na ciasto ucierane z truskawkami powinny być w temperaturze pokojowej.
- Kruszonkę można na chwilę włożyć do lodówki. Wtedy trochę stwardnieje i łatwiej będzie ją rozsypać po powierzchni ciasta.
- Cukier waniliowy najlepiej jest przygotować samodzielnie – z drobnego cukru i ziarenek z laski wanilii.
- Gotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem.
W przypadku ciasta z truskawkami i kruszonką, nie musimy czekać aż całkowicie wystygnie. Co więcej, jest przepyszne w wersji na ciepło podane z lodami waniliowymi obok. Ciasto możemy dodatkowo posypać prażonymi migdałami lub polać waniliowym sosem angielskim.
W ciepły dzień do ciasta sprawdzi się zimna kawa mrożona, orzeźwiająca lemoniada cytrusowa lub koktajl owocowy.
Przepis na ciasto z truskawkami i kruszonką można wykorzystać także do przygotowania wypieków z innymi owocami sezonowymi. Wystarczy zastąpić truskawki:
Truskawki to takie wdzięczne owoce, które świetnie smakują w różnego rodzaju wypiekach i deserach. Możemy ułożyć je na cieście jogurtowym – wystarczy zamienić owoce w przepisie na ciasto jogurtowe z wiśniami – drożdżowym lub kruchym (jak w przepisie na kruche ciasto z truskawkami).
Do najbardziej popularnych wypieków i deserów z truskawkami należą:
Komentarze