Ciasto z truskawkami i kruszonką

Ciasto z truskawkami i kruszonką doskonale smakuje po obiedzie w ogrodzie lub do kawy w czasie przerwy w pracy. Przygotujemy je z prostych i łatwo dostępnych składników, takich jak dobre masło, jajka, mąka i świeże truskawki. Najlepiej smakuje w sezonie, kiedy owoce są najbardziej soczyste i naturalnie słodkie. W wersji lux do ciasta z truskawkami i kruszonką podajemy sos waniliowy lub lody.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasta ciasto z owocami

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 193 głosów)

Ciasto z truskawkami i kruszonką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Na początku: do dużej miski przesiewamy 200 g mąki pszennej. Mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.

  • 2.

    Ucieranie ciasta: 120 g miękkiego masła miksujemy na puszysty krem. Stopniowo dodajemy drobny cukier i pojedynczo wbijamy jajka. Za każdym razem ucieramy masę zanim dodamy kolejny składnik. Na koniec dodajemy mąkę i ekstrakt z wanilii. Całość mieszamy szpatułką do ciasta.

  • 3.

    Kruszonka: do osobnej miski wsypujemy pozostałą mąkę, cukier zwykły i waniliowy. Dodajemy pozostałe miękkie masło i rozcieramy w palcach do połączenia składników.

  • 4.

    Truskawki: myjemy i wycinamy z nich szypułki. Osuszamy na ręczniku papierowym, a następnie kroimy na połówki.

  • 5.

    Przygotowanie do pieczenia: rozgrzewamy piekarnik do temperatury 175ºC. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.

  • 6.

    Składanie ciasta: na dno wykładamy ucierane ciasto i rozprowadzamy palcami, żeby pokryć nim całą powierzchnię blachy. Na wierzch układamy truskawki i posypujemy kruszonką.

  • 7.

    Pieczenie: ciasto z truskawkami i kruszonką wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 45 min.

  • 8.

    Podawanie: po wyjęciu z piekarnika czekamy chwilę, aż przestygnie i podajemy na paterze.

Porady

  • Proporcje podane w tym przepisie są odpowiednie również na prostokątną blachę o wymiarach ok. 23×34 cm.
  • Składniki na ciasto ucierane z truskawkami powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Kruszonkę można na chwilę włożyć do lodówki. Wtedy trochę stwardnieje i łatwiej będzie ją rozsypać po powierzchni ciasta.
  • Cukier waniliowy najlepiej jest przygotować samodzielnie – z drobnego cukru i ziarenek z laski wanilii.
  • Gotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem.

Notka redakcyjna

Ciasto z truskawkami i kruszonką – propozycje podania

W przypadku ciasta z truskawkami i kruszonką, nie musimy czekać aż całkowicie wystygnie. Co więcej, jest przepyszne w wersji na ciepło podane z lodami waniliowymi obok. Ciasto możemy dodatkowo posypać prażonymi migdałami lub polać waniliowym sosem angielskim.

W ciepły dzień do ciasta sprawdzi się zimna kawa mrożona, orzeźwiająca lemoniada cytrusowa lub koktajl owocowy.

Uniwersalny przepis na ciasto ucierane z owocami

Przepis na ciasto z truskawkami i kruszonką można wykorzystać także do przygotowania wypieków z innymi owocami sezonowymi. Wystarczy zastąpić truskawki:

  • wiśniami – które najsmaczniejsze są w środku lata,
  • malinami, porzeczkami, brzoskwiniami lub morelami – dojrzałymi również na przełomie lipca i sierpnia,
  • śliwkami – którymi możemy cieszyć się od końca lipca do października,
  • jabłkami lub gruszkami – które najsmaczniejsze są we wrześniu.

Inne przepisy na ciasto z truskawkami

Truskawki to takie wdzięczne owoce, które świetnie smakują w różnego rodzaju wypiekach i deserach. Możemy ułożyć je na cieście jogurtowym – wystarczy zamienić owoce w przepisie na ciasto jogurtowe z wiśniami – drożdżowym lub kruchym (jak w przepisie na kruche ciasto z truskawkami).

Do najbardziej popularnych wypieków i deserów z truskawkami należą:

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy