Ciasto drożdżowe z truskawkami to puszysty, delikatny wypiek skrywający w sobie pyszne owoce. Całość posypana jest chrupiącą kruszonką. Upieczony oraz ostudzony deser polewamy lukrem cytrynowym. Ponadto nic nie stoi na przeszkodzie, żeby posypać go zwykłym cukrem pudrem. Ciasto drożdżowe z truskawkami wspaniale smakuje podane w towarzystwie kawy bądź herbaty.
Artur Rogalski
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie: jajka i masło wyjmujemy z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Blachę o wymiarach 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Mleko wlewamy do garnka oraz delikatnie podgrzewamy. Płyn powinien być ciepły, ale nie gorący. Truskawki myjemy, osuszamy i usuwamy z nich szypułki. Na końcu kroimy owoce na mniejsze kawałki.
Zaczyn: drożdże wrzucamy do miseczki. Łączymy je z 20 g mąki, 10 g cukru i 40 ml mleka. Całość przykrywamy ściereczką, a następnie odstawiamy na ok. 20 minut w ciepłe miejsce.
Ciasto: do dużej miski wsypujemy 480 g mąki. Dodajemy miękkie masło, zaczyn, 70 g cukru, pozostałą ilość mleka i żółtka. Łączymy składniki. Następnie całość przekładamy na posypaną mąką stolnicę oraz wyrabiamy ciasto przez ok. 15-20 minut. Wstawiamy je do miski, przykrywamy folią do żywności, a na końcu odstawiamy na pół godziny w ciepłe miejsce.
Ponowne wyrastanie: formę wykładamy ciastem. Układamy na nim truskawki. Całość przykrywamy czystą ściereczką bawełnianą, a następnie odkładamy na ok. 30 minut w ciepłe miejsce.
Kruszonka: 50 g masła rozcieramy palcami z 50 g cukru i 70 g mąki, aż powstaną grudki ciasta.
Pieczenie: wyrośnięte ciasto z truskawkami posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika na ok. 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy je, a następnie odstawiamy do ostygnięcia.
Podanie: 45 ml soku z cytryny łączymy z 100 g cukru pudru. Tak przygotowanym lukrem dekorujemy ostudzone ciasto drożdżowe z truskawkami.
ciasta - zobacz inne inspiracjePorady
- Ciasto drożdżowe z truskawkami pięknie wygląda udekorowane dodatkowo świeżymi owocami. Niektórzy zastępują lukier polewą czekoladową, owocową lub zwykłym cukrem pudrem.
- Najlepiej wybrać świeże truskawki. Sprawdzą się tutaj także te mrożone. Jednak w takiej sytuacji należy je wcześniej rozmrozić, odsączyć z wody oraz dokładnie osuszyć. Ponadto możemy je również połączyć z malinami, porzeczkami, jagodami lub innymi owocami.
- Świeże drożdże z powodzeniem zamienimy na te instant. Nie musimy wtedy przygotowywać zaczynu. Wystarczy, że połączymy 7 g produktu z pozostałymi składnikami ciasta.
- Po wyrobieniu ciasta możemy przenieść je do nagrzanego na 30°C i wyłączonego piekarnika. Dzięki temu stworzymy idealne warunki dla drożdży. W konsekwencji wypiek pięknie wyrośnie.
- Smak kruszonki możemy wzbogacić, dodając do niej niewielką ilość przypraw korzennych lub ekstraktu z wanilii. Ponadto bez problemu zamienimy część mąki na mielone migdały – w ten sposób nadamy jej wyraźnej, orzechowej nuty.
- Ciasto drożdżowe nie lubi zimna. W związku z tym składniki, które wchodzą w jego skład, powinny odznaczać się temperaturą pokojową. Najlepiej wyjąć masło oraz jajka z lodówki przynajmniej 1 godzinę przed rozpoczęciem przygotowywania wypieku.
- Do wykonania lukru, zamiast soku z cytryny możemy użyć wody. Należy zaznaczyć, że w takim wydaniu będzie on o wiele bardziej słodki.
- Ciasto drożdżowe możemy wyrobić ręcznie lub za pomocą miksera zaopatrzonego w specjalne końcówki (haki). Cały proces z reguły zajmuje ok. 15 minut. Powinniśmy otrzymać gładkie, elastyczne ciasto, które nie przykleja się do rąk.
Komentarze