Kruche ciasto z kruszonką

Ocena:

4.46 (145)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Kruche ciasto z kruszonką i owocami to prosty, a zarazem elegancki deser. Przepis na nie możemy dowolnie modyfikować. Zamiast borówek świetnie sprawdzą się tutaj również truskawki, maliny lub śliwki. Fani czekolady, mogą zastąpić je nawet nutellą. Jeśli macie ochotę na to fantastyczne ciasto kruche z kruszonką, poniżej podajemy na nie sprawdzony przepis.

Składniki:

  • mąka pszenna  300 g

  • mąka ziemniaczana  100 g

  • cukier  100 g

  • proszek do pieczenia  8 g

  • masło  250 g

  • jajka  1 szt.

  • borówki  500 g

Kruche ciasto z kruszonką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 175°C. Formę o wielkości 25x35 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką pszenną. Owoce myjemy oraz osuszamy.

  • Krok 2:

    Ciasto: mąki wysypujemy na stolnicę. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier i masło. Wszystko siekamy nożem. Wbijamy jajko. Składniki łączymy ze sobą. Wyrabiamy ciasto, nadajemy mu kształt kuli. Dzielimy je na dwie części – jedną z nich owijamy folią do żywności i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Drugim kawałkiem wylepiamy dno oraz boki formy do pieczenia.

  • Krok 3:

    Kruszonka: wyjmujemy ciasto z lodówki i ścieramy je na tarce o dużych oczkach.

  • Krok 4:

    Pieczene: na formę z ciastem wykładamy borówki. Całość posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika na ok. 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy wypiek oraz odstawiamy na bok do ostygnięcia.

  • Krok 5:

    Podanie: kruche ciasto z kruszonką kroimy na kwadraty oraz wykładamy na talerz.

Porady

  • Do przygotowania kruchego ciasta z kruszonką, zamiast cukru możemy użyć również ksylitolu lub erytrolu. Cechują się one niskim indeksem glikemicznym. W związku z tym mogą być stosowane przez osoby chore na cukrzycę. Warto jednak zaznaczyć, że różnią się one od siebie natężeniem słodkości. Powinniśmy w takiej sytuacji dokładnie ocenić ilość produktu, który dodamy do pozostałych składników wypieku.
  • Mąkę ziemniaczaną z powodzeniem zamienimy na pszenną, orkiszową lub ryżową.
  • Składniki takie jak masło oraz jajka powinny być zimne. Ponadto ciasto wyrabiamy krótko i szybko. Jeśli poświęcimy na ten proces zbyt dużo czasu, wypiek nie wyjdzie kruchy, lecz twardy.
  • Ciasto najlepiej smakuje z dodatkiem świeżych borówek. W ostateczności można użyć również mrożonych owoców. W takiej sytuacji należy je wcześniej rozmrozić, odsączyć z nadmiaru wody, a następnie osuszyć. 
  • Kruszonkę możemy wzbogacić o ekstrakt waniliowy, kakao lub aromatyczne przyprawy, np. cynamon, kardamon. Niektórzy część mąki zastępują również mielonymi migdałami bądź orzechami laskowymi.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Kruche ciasto z kruszonką – o co możemy je wzbogacić?

Kruche ciasto z kruszonką może w sobie skrywać wiele pysznych dodatków. Nadadzą mu one fantastycznego smaku oraz aromatu. Jeśli chcemy, możemy zastąpić nimi borówki lub połączyć je z tymi pysznymi owocami. Wystarczy, że wzbogacimy ten wyjątkowy deser o:

  • konfiturę – najlepiej sprawdzi się ta domowej roboty. Wystarczy posmarować nią surowe ciasto. Konfitura stanowi świetną alternatywę dla owoców,
  • owoce – do kruchego ciasta rewelacyjnie pasują truskawki, jabłka, wiśnie, jagody oraz śliwki. W maju warto sięgnąć również po rabarbar,
  • bezę – delikatna pianka wspaniale komponuje się z chrupiącą kruszonką. Wystarczy, że ubijemy białka z niewielką ilością cukru na sztywną pianę. Całość wykładamy na owoce i posypujemy surowym ciastem,
  • budyń – przygotujemy go na bazie żółtek, mąki ziemniaczanej, mleka i cukru. Jeśli chcemy zaoszczędzić trochę czasu, możemy sięgnąć również po gotowy produkt w proszku. Gotowy budyń rozsmarowujemy na owocach lub surowym cieście. Na końcu posypujemy go kruszonką,
  • domową nutellę – to świetna propozycja dla wszystkich fanów czekolady. Należy jednak zaznaczyć, że ciasto w takim wydaniu będzie wyjątkowo słodkie.

Kruche ciasto z kruszonką – czym je udekorować?

Kruche ciasto z kruszonką możemy udekorować:

  • polewą czekoladową – zrobimy ją na bazie masła, czekolady, mleka oraz cukru. Świetnie komponuje się z uprażonymi orzechami laskowymi lub migdałami,
  • polewą kakaową – to dobra alternatywa dla polewy czekoladowej. Odznacza się nieco delikatniejszym smakiem i trochę rzadszą konsystencją,
  • cukrem pudrem – wystarczy posypać nim wypiek,
  • owocami – świeże owoce nadadzą ciastu lekkiej, orzeźwiającej nuty,
  • lukrem – żeby go przygotować, wystarczy połączyć cukier puder z wodą lub sokiem z cytryny.

Kruche ciasto z kruszonką – wersja bezglutenowa

Kruche ciasto z kruszonką bez problemu wykonamy w wersji bezglutenowej. W takiej sytuacji zamiast mąki pszennej możemy dodać ryżową, kukurydzianą, ziemniaczaną, a nawet jaglaną. Każda z nich odznacza się nieco innymi właściwościami. W związku z tym warto wymieszać je ze sobą. W ostateczności możemy sięgnąć również po gotową mieszankę ze sklepu. Przed kupnem produktu, polecamy dokładnie sprawdzić jego skład.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne