Kruche ciasto z kruszonką i owocami to prosty, a zarazem elegancki deser. Przepis na nie możemy dowolnie modyfikować. Zamiast borówek świetnie sprawdzą się tutaj również truskawki, maliny lub śliwki. Fani czekolady, mogą zastąpić je nawet nutellą. Jeśli macie ochotę na to fantastyczne ciasto kruche z kruszonką, poniżej podajemy na nie sprawdzony przepis.
Getty Images
(średnia 4.46 z 145 głosów)
Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 175°C. Formę o wielkości 25x35 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką pszenną. Owoce myjemy oraz osuszamy.
Ciasto: mąki wysypujemy na stolnicę. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier i masło. Wszystko siekamy nożem. Wbijamy jajko. Składniki łączymy ze sobą. Wyrabiamy ciasto, nadajemy mu kształt kuli. Dzielimy je na dwie części – jedną z nich owijamy folią do żywności i wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut. Drugim kawałkiem wylepiamy dno oraz boki formy do pieczenia.
Kruszonka: wyjmujemy ciasto z lodówki i ścieramy je na tarce o dużych oczkach.
Pieczene: na formę z ciastem wykładamy borówki. Całość posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika na ok. 40 minut. Po tym czasie wyjmujemy wypiek oraz odstawiamy na bok do ostygnięcia.
Podanie: kruche ciasto z kruszonką kroimy na kwadraty oraz wykładamy na talerz.
Porady
- Do przygotowania kruchego ciasta z kruszonką, zamiast cukru możemy użyć również ksylitolu lub erytrolu. Cechują się one niskim indeksem glikemicznym. W związku z tym mogą być stosowane przez osoby chore na cukrzycę. Warto jednak zaznaczyć, że różnią się one od siebie natężeniem słodkości. Powinniśmy w takiej sytuacji dokładnie ocenić ilość produktu, który dodamy do pozostałych składników wypieku.
- Mąkę ziemniaczaną z powodzeniem zamienimy na pszenną, orkiszową lub ryżową.
- Składniki takie jak masło oraz jajka powinny być zimne. Ponadto ciasto wyrabiamy krótko i szybko. Jeśli poświęcimy na ten proces zbyt dużo czasu, wypiek nie wyjdzie kruchy, lecz twardy.
- Ciasto najlepiej smakuje z dodatkiem świeżych borówek. W ostateczności można użyć również mrożonych owoców. W takiej sytuacji należy je wcześniej rozmrozić, odsączyć z nadmiaru wody, a następnie osuszyć.
- Kruszonkę możemy wzbogacić o ekstrakt waniliowy, kakao lub aromatyczne przyprawy, np. cynamon, kardamon. Niektórzy część mąki zastępują również mielonymi migdałami bądź orzechami laskowymi.
Kruche ciasto z kruszonką może w sobie skrywać wiele pysznych dodatków. Nadadzą mu one fantastycznego smaku oraz aromatu. Jeśli chcemy, możemy zastąpić nimi borówki lub połączyć je z tymi pysznymi owocami. Wystarczy, że wzbogacimy ten wyjątkowy deser o:
Kruche ciasto z kruszonką możemy udekorować:
Kruche ciasto z kruszonką bez problemu wykonamy w wersji bezglutenowej. W takiej sytuacji zamiast mąki pszennej możemy dodać ryżową, kukurydzianą, ziemniaczaną, a nawet jaglaną. Każda z nich odznacza się nieco innymi właściwościami. W związku z tym warto wymieszać je ze sobą. W ostateczności możemy sięgnąć również po gotową mieszankę ze sklepu. Przed kupnem produktu, polecamy dokładnie sprawdzić jego skład.
Komentarze