Tarta z truskawkami

Tarta z truskawkami jest jednym z klasycznych wypieków. W sezonie owoce te dodajemy niemal do wszystkiego, ale nie od dziś wiadomo, że najlepiej sprawdzają się do deserów. Podstawą jest dobre ciasto i oczywiście świeże truskawki z dobrego źródła. To świetna propozycja na szybki i prosty podwieczorek. Podajemy sprawdzony przepis na tartę z owocami i kruszonką.

dodany przez: Kulinarna Ania

ciasto z truskawkami tarty

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.35 z 199 głosów)


Tarta z truskawkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ciasto-na-tartę 1.

    Ciasto na tartę: na stolnicy mieszamy przesianą mąkę, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, dodajemy 3 łyżki śmietany, 1 jajko i 1 żółtko, a do tego zimne masło. Wszystko szybko łączymy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.

  • Tarta kruche ciasto 2.

    Podpiekanie spodu: schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Formę, nasmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia, wylepiamy ciastem na dnie i bokach. Delikatnie nakłuwamy spód i wstawiamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10 minut. Upieczony spód wyjmujemy z piekarnika do lekkiego ostygnięcia i zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180 stopni.

  • masa serowa 3.

    Krem do tarty z truskawkami: dwa jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. W oddzielnej misce ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno. Następnie delikatnie łączymy masę jajeczną z ubitą śmietanką i wylewamy wszystko na lekko ostudzony spód tarty. Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy tartę do ostudzenia.

  • tarta-z-truskawkami 4.

    Truskawki: w międzyczasie myjemy truskawki i kroimy je na połówki lub ćwiartki. W szklance rozrabiamy galaretkę w połowie ilości wody podanej na opakowaniu. Na ostudzonej tarcie układamy truskawki i zalewamy je tężejącą galaretką. Gotową tartę z truskawkami wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Porady

  • Możemy również przygotować tartę z truskawkami i kruszonką – wystarczy zwiększyć liczbę składników na ciasto o 1/3 i zostawić do posypania na wierzchu ciasta – podpiekamy 15 minut w 180 stopniach C.
  • Tarta z truskawkami i mascarpone robi się bardzo prosto, wystarczy zrobić krem z serka i z bitej śmietany, a na nim ułożyć owoce. Pieczemy tylko ciasto, bez masy serowej.
  • Inną opcją jest tarta z truskawkami i budyniem. Zastępujemy krem masą budyniową, na niej układamy owoce.
  • Ciekawą propozycją jest tarta z truskawkami i bezą. Na cieście rozkładamy owoce, a na nich ubite białka jajek z cukrem. Całość pieczemy ok. 20 minut.
  • Popularną wersją tego ciasta jest tarta z truskawkami i rabarbarem. Owoce mieszamy ze sobą, obsypujemy cukrem i zapiekamy razem.
  • Ciasto możemy również urozmaicić i zrobić tartę z truskawkami i czekoladą. Do ciasta na tartę dodajemy czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub po prostu pokruszoną.
  • Tarta z truskawkami jest uniwersalnym przepisem, bez problemu możemy zrobić ją z innymi owocami.

Notka redakcyjna

Tarta z truskawkami – owoce mrożone czy świeże?

Najlepsza tarta z truskawkami kojarzy się ze świeżymi owocami. Jednak sezon truskawkowy trwa krótko, dlatego warto przekonać się także do mrożonek. Tym bardziej, że ich smak w gruncie rzeczy tylko odrobinę odbiega od tych prosto z krzaczków. Pozostający pod presją opinii publicznej producenci dbają z kolei o jak najzdrowszą postać mrożonych owoców, które pojawiają się na naszych talerzach.

Przygotowanie tarty z mrożonymi truskawkami wygląda bardzo podobnie jak w przypadku ich wersji sezonowej. Różnica polega w zasadzie tylko na tym, że musimy pamiętać o odpowiednio wczesnym wyjęciu opakowania owoców z zamrażalnika. Wystarczy zrobić to na ok. 20 minut przed pieczeniem – tyle czasu powinno wystarczyć, aby truskawki odtajały.

 

Ciasto na tartę truskawkową

Prostą tartę z truskawkami przygotowuje się zazwyczaj na cieście kruchym. Zasadę tę ustalili już Francuzi, ogłaszając ją w licznych publikacjach książkowych traktujących o sztuce kulinarnej. Ponieważ tarty są z reguły okrągłe, do ich wypieku potrzebujemy foremki o odpowiednim kształcie. Jej średnica może być oczywiście dowolna, najczęściej jednak oscyluje w granicach 24–26 cm. Dobrze jest pamiętać, aby przed przystąpieniem do właściwego pieczenia wysmarować wnętrze foremki masłem, a także oprószyć bułką tartą bądź kaszą manną; dzięki temu unikniemy przywierania ciasta do naczynia. Ten krok mogą jednak pominąć posiadacze foremek silikonowych, które samoistnie zapobiegają przyklejaniu się ciasta.


Wielu amatorów tarty z owocami i kruszonką stoi na stanowisku, że należy ją piec w piekarniku bez korzystania z termoobiegu. Dzięki temu unikniemy przesuszenia spodu. Istotne jest również, aby nie zapomnieć o gęstym "podziurkowaniu" ciasta widelcem przed włożeniem go do piekarnika. Samo urządzenie powinno być nagrzane do temperatury 180 stopni.

 

Tarta z truskawkami fit

Zarówno tarta na zimno z owocami, jak i na gorąco w wersji wytrawnej to potrawa dosyć kaloryczna – powstaje bowiem na bazie masła, mąki i jaj. Weźmy również pod uwagę, że wiele dobieranych przez nas dodatków także trudno uznać za dietetyczne. Akurat pod tym względem tarta z truskawkami prezentuje się dość niewinnie. Zwłaszcza jeśli udekorujemy ją jakimś w miarę lekkim kremem lub poprzestaniemy na samych owocach.

Część osób może się ewentualnie obawiać, że nadmierna kaloryczność tarty z truskawkami negatywnie wpłynie na ich sylwetkę. Świetnym rozwiązaniem jest tu zastąpienie mąki pszennej razową, a także np. rezygnacja z cukru na rzecz ksylitolu. Takie eksperymenty wyjdą nam tylko na zdrowie.

 

Krem do tarty z truskawkami

Zastanawiając się, jak zrobić tartę z truskawkami, myślimy nie tylko o postaci samego ciasta, ale także o kremie. Sporo osób wyobraża sobie ten deser wyłącznie z kremem budyniowym, niezwykle udanie komponującym się ze smakiem owoców. Nie jest to jednak jedyna możliwość. Tak samo dobrze będzie smakowała tarta z masą na bazie bitej śmietany. Niektórzy twierdzą wręcz, że takie połączenie dodaje deserowi jeszcze więcej lekkości.


Ciekawym pomysłem okaże się upieczenie tarty z kremem czekoladowym, który możemy przygotować z czekolady mlecznej albo gorzkiej. Przełoży się to oczywiście na bardziej bądź mniej słodki smak naszego ciasta – sami musimy zdecydować, którą wersję preferujemy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy