REKLAMA

Tarta z truskawkami

W sezonie dodajemy truskawki niemal do wszystkiego, ale nie od dziś wiadomo, że najlepiej sprawdzają się do deserów. Jednym z truskawkowych klasyków jest tarta z truskawkami. Jak zrobić tartę z truskawkami? Niektórym wydaje się to trudne, ale okazuje się, że przepis na tartę z truskawkami jest bardzo prosty i szybki! 

dodany przez: Kulinarna Ania

ciasto z owocami ciasto z truskawkami tarty tarta z truskawkami Desery kruszonka

Czas przygotowania:
1godz. 20min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.35 z 198 głosów)


Kroki przygotowania:

  • ciasto-na-tartę 1.

    Na stolnicy mieszamy przesianą mąkę, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, dodajemy 3 łyżki śmietany, 1 jajko i 1 żółtko, a do tego zimne masło. Wszystko szybko łączymy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę.

  • Tarta kruche ciasto 2.

    Po tym czasie schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy. Nasmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia formę wylepiamy ciastem na dnie i bokach. Delikatnie nakłuwamy spód i wstawiamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10 minut. Upieczony spód wyjmujemy z piekarnika do lekkiego ostygnięcia i zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 180 stopni. 

  • masa serowa 3.

    Dwa jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. W oddzielnej misce ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno. Następnie delikatnie łączymy masę jajeczną z ubitą śmietanką i wylewamy wszystko na lekko ostudzony spód tarty. Ponownie wstawiamy do piekarnika na około 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy tartę do ostudzenia.

  • tarta-z-truskawkami 4.

    W międzyczasie myjemy i kroimy truskawki na połówki lub ćwiartki. W szklance rozrabiamy galaretkę w połowie ilości wody podanej na opakowaniu. Na ostudzonej tarcie układamy truskawki i zalewamy je tężejącą galaretką. Gotową tartę wstawiamy do lodówki na kilka godzin. 

Porady

  • tarta z truskawkami i kruszonką jest bardzo prosta - zwiększamy liczbę składników na ciasto o 1/3 i zostawiamy do posypania truskawki - podpiekamy 15 minut w 180 stopniach C.

Tarta z truskawkami

Tarta z truskawkami to jeden z najbardziej smakowitych letnich deserów. Okaże się wręcz idealna przy wszystkich tych okazjach, kiedy zależy nam na udekorowaniu stołu ciastem wyglądającym efektownie, a zarazem przepysznym. Popularność tego typu przekąsek wynika także z ich prostoty - powinni sobie z nimi poradzić nawet ci spośród nas, którym sztuka pieczenia jest zasadniczo obca. Wystarczy zaledwie kilka standardowych składników oraz odrobina samozaparcia. Efekty z pewnością pozytywnie nas zaskoczą.


Przepis na tartę z truskawkami

Tarta truskawkowa należy niewątpliwie do najulubieńszych smakołyków przygotowywanych w sezonie letnim. Po wielu miesiącach oczekiwania na świeże truskawki mamy często ochotę wykorzystać je do upieczenia czegoś lekkiego, a jednocześnie wykwintnego - a opis ten idealnie pasuje właśnie do tarty. Owa pochodząca z Francji przekąska zdążyła się już na stałe zadomowić na polskich stołach w wersji słodkiej, ale także i wytrawnej.

Przepisów na tartę znajdziemy bez liku. Większość z nich zawiera dość zbliżone wskazówki postępowania, różniąc się głównie konkretnymi składnikami. Tarty na słono będą nas z reguły kosztowały nieco więcej pracy i pieniędzy, zwłaszcza jeśli zdecydujemy się udekorować je w sposób wymyślny - np. różnymi gatunkami sera i warzyw. Specyfika tart deserowych polega z kolei na ich wyrafinowanej prostocie, mocno kojarzącej się francuską tradycją kulinarną. Tarta z truskawkami nie ma sobie równych pod względem lekkości oraz wyrazistości. Zapewne właśnie dlatego tak wiele osób pragnie przynajmniej od czasu do czasu cieszyć się nią w towarzystwie popołudniowej filiżanki kawy czy herbaty.

Ciasto na tartę truskawkową

Zarówno tarta na zimno z owocami, jak i na gorąco w wersji wytrawnej to potrawa dosyć kaloryczna - powstaje bowiem na bazie masła, mąki i jaj. Weźmy również pod uwagę, że wiele dobieranych przez nas dodatków także trudno uznać za dietetyczne. Akurat pod tym względem tarta z truskawkami prezentuje się dość niewinnie, zwłaszcza jeśli udekorujemy ją jakimś w miarę lekkim kremem.

Samo ciasto na tartę bywa przeważnie kruche. Zasadę tę ustalili już Francuzi, ogłaszając ją w licznych publikacjach książkowych traktujących o sztuce kulinarnej. Ponieważ tarty są z reguły okrągłe, do ich wypieku potrzebujemy foremki o odpowiednim kształcie. Jej średnica może być oczywiście dowolna, najczęściej jednak oscyluje w granicach 24-26 cm. Dobrze jest pamiętać, aby przed przystąpieniem do właściwego pieczenia wysmarować wnętrze foremki masłem, a także oprószyć bułką tartą bądź kaszą manną; dzięki temu unikniemy przywierania ciasta do naczynia. Ten krok mogą jednak pominąć posiadacze foremek silikonowych, które samoistnie zapobiegają przyklejaniu się ciasta.
Część osób może się ewentualnie obawiać, że nadmierna kaloryczność tarty z truskawkami negatywnie wpłynie na ich sylwetkę. Świetnym rozwiązaniem jest tu zastąpienie mąki pszennej razową, a także np. rezygnacja z cukru na rzecz ksylitolu. Takie eksperymenty wyjdą nam tylko na zdrowie.

Wielu amatorów tarty stoi na stanowisku, że należy ją piec w piekarniku bez korzystania z termoobiegu. Dzięki temu unikniemy przesuszenia spodu. Istotne jest również, aby nie zapomnieć o gęstym "podziurkowaniu" ciasta widelcem przed włożeniem go do piekarnika. Samo urządzenie powinno być nagrzane do temperatury 180 stopni.

Notka redakcyjna

Tarta z truskawkami mrożonymi czy świeżymi?

Najlepsza tarta z truskawkami kojarzy się smakoszom oczywiście z owocami świeżymi. Ponieważ jednak wszyscy zdajemy sobie sprawę, jak krótko trwa truskawkowy sezon, warto się przekonać także do mrożonek. Tym bardziej, że ich smak w gruncie rzeczy tylko odrobinę odbiega od owoców zrywanych z krzaczków. Pozostający pod presją opinii publicznej producenci dbają z kolei o jak najzdrowszą postać mrożonych owoców, które lądują na naszych talerzach.
Przygotowanie tarty z mrożonymi truskawkami wygląda bardzo podobnie jak w przypadku ich wersji sezonowej. Różnica polega w zasadzie tylko na tym, że musimy pamiętać o odpowiednio wczesnym wyjęciu opakowania owoców z zamrażalnika. Wystarczy zrobić to na ok. 20 minut przed pieczeniem - tyle czasu powinno wystarczyć, aby truskawki "odtajały".


Krem do tarty z truskawkami

Zastanawiając się, jak zrobić tartę z truskawkami, myślimy nie tylko o postaci samego ciasta, ale także o kremie. Sporo osób wyobraża sobie ten deser wyłącznie z kremem budyniowym, niezwykle udanie komponującym się ze smakiem owoców. Nie jest to jednak jedyna możliwość. Tak samo dobrze będzie smakowała tarta z masą na bazie bitej śmietany. Niektórzy twierdzą wręcz, że takie połączenie dodaje deserowi jeszcze więcej lekkości.
Ciekawym pomysłem okaże się upieczenie tarty z kremem czekoladowym, który możemy przygotować z czekolady mlecznej albo gorzkiej. Przełoży się to oczywiście na bardziej bądź mniej słodki smak naszego ciasta - sami musimy zdecydować, którą wersję preferujemy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy