Tarta z truskawkami

Ocena:

4.35 (200)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 5 osób
  • łatwy

Tarta z truskawkami jest jednym z klasycznych wypieków pojawiających się latem na polskich stołach. Podstawą jest kruche ciasto, wnętrze wypełnia śmietankowy krem, a dzieło wieńczą świeże owoce ze słodką glazurą. To świetna propozycja na szybki i prosty podwieczorek. Sprawdźcie, jak powstaje najlepsza tarta z truskawkami i mascarpone. 

Składniki:

  • mąka pszenna  250 g

  • masło  150 g

  • jajka  1 szt.

  • sól  3 g

  • cukier puder  100 g

  • truskawki  400 g

  • mascarpone  500 g

  • śmietana 30%  120 ml

  • sok z cytryny  50 ml

  • cukier  50 g

Tarta z truskawkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Ciasto kruche: mąkę przesiewamy na stolnicę razem z 40 g cukru pudru i szczyptą soli. Zimne masło kroimy w kostkę i rozcieramy je palcami z suchymi składnikami do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy jajko. Krótko ugniatamy ciasto w jednolitą kulę. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy je na placek grubości około 5 mm i wykładamy nim formę o średnicy 24 cm. Nakłuwamy spód widelcem i z powrotem wstawiamy go do lodówki, na czas rozgrzewania piekarnika. 

  • Krok 2:

    Pieczenie spodu: ustawiamy piekarnik na 180°C, tryb góra-dół. Schłodzony spód przykrywamy folią aluminiową i obciążamy specjalnymi kulkami ceramicznymi lub ziarnami grochu. Dzięki temu ciasto nie wybrzuszy się podczas pieczenia i tarta z truskawkami będzie miała idealny kształt. Wkładamy je do piekarnika na 15 minut, po czym zdejmujemy obciążenie i pieczemy przez kolejny kwadrans. Kiedy tarta się zarumieni, odstawiamy ją do wystygnięcia. 

  • Krok 3:

    Krem: ubijamy serek mascarpone ze śmietanką i cukrem pudrem (60 g) na gęstą, sztywną masę. Wykładamy ją na całkowicie wystudzony kruchy spód.  

  • Krok 4:

    Truskawki: myjemy pod zimną, bieżącą wodą. Osuszamy. Usuwamy szypułki. Kroimy owoce na połówki lub ćwiartki, jeśli są bardzo duże. Układamy je na kremie śmietankowym. 

  • Krok 5:

    Glazura: w rondelku umieszczamy sok z cytryny i cukier. Podgrzewamy je do momentu, aż powstanie syrop. Studzimy go, a następnie rozprowadzamy po truskawkach za pomocą pędzelka cukierniczego. 

Porady

  • Ciasto kruche najlepiej przygotować na bazie mąki o niskiej zawartości glutenu. Polecamy mąkę pszenną typ 550 lub 500. Spód wyjdzie wyjątkowo kruchy, jeśli użyjemy mąki krupczatki. 
  • Wyłożenie foremki może sprawić nam pewne problemy, ponieważ kruche ciasto łatwo się rwie i staje się klejące pod wpływem ciepła naszych rąk. Żeby ułatwić sobie zadanie, możemy wylepić dno kawałkami ciasta jak plasteliną lub rozwałkować je między dwoma kawałkami folii spożywczej.  
  • Śmietanka i ser mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Jeśli wyleciało nam to z głowy i trzymaliśmy je na blacie kuchennym, możemy szybko obniżyć ich temperaturę w zamrażarce. Pamiętajmy, żeby nie ubijać ich zbyt długo, ponieważ śmietanka może się zwarzyć i rozwarstwić na maślankę i masło.  
  • Krem śmietankowy z mascarpone warto wzbogacić ulubionymi aromatem. Tarta z truskawkami wyśmienicie smakuje z dodatkiem esencji waniliowej. Możemy ją też udekorować świeżymi listkami mięty.  
  • Proponujemy wykonanie glazury z prostego syropu cukrowego na bazie soku z cytryny. Dzięki niemu truskawki ładnie się błyszczą. Podobny efekt można jednak osiągnąć za pomocą żelatyny. Wystarczy rozpuścić ją w wodzie z cukrem i posmarować nią owoce za pomocą pędzelka.  Truskawki możemy też wymieszać z likierem i konfiturą, żeby miały intensywny czerwony kolor i nie wysychały.  
  • Prosta tarta czekoladowa z truskawkami powstanie, jeśli dodamy do kruchego ciasta kakao. Gotowy wypiek możemy także udekorować polewą z czekolady lub posypać kruszonym ziarnem kakaowca. 
  • Tarta z truskawkami i mascarpone powinna być przechowywana w lodówce, ponieważ krem śmietankowy jest wrażliwy na wysokie temperatury. Trzymajmy ją pod przykryciem, żeby nie przesiąkła innymi zapachami lodówki. 
  • Deser można przygotować także w trybie ekspresowym, bez pieczenia. Tradycyjne kruche ciasto z powodzeniem zastąpi spód z herbatników. Wystarczy je pokruszyć i wymieszać z płynnym masłem, a następnie wyłożyć na foremce i dobrze schłodzić.   
  • Gospodarzom nadchodzącego przyjęcia koktajlowego polecamy przyrządzenie pojedynczych porcji ciasta, czyli tartaletek. Ich zrobienie zajmuje więcej czasu, ponieważ każdą małą foremkę trzeba oddzielnie wylepić ciastem. Efekt jest jednak tego warty – otrzymujemy urocze mini tarty na kilka kęsów. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Tarta z truskawkami – inne warianty  

Ser mascarpone często króluje na stołach nakrytych do podwieczorku, ponieważ świetnie smakuje w różnorodnych deserach z kremem śmietankowym i owocami sezonowymi. Czy gwarantuje, że powstanie najlepsza tarta z truskawkami? Na pewno jest jednym z popularnych dodatków, ale deser można przyrządzić także w nieco innej formie. Oto kilka propozycji: 

  • Tarta z truskawkami i budyniem – to pomysł na ciasto z bardziej zwartą, gęstą masą waniliową. Wnętrze tarty możemy zrobić na bazie gotowego produktu w proszku lub pokusić się o naturalne rozwiązanie i przygotować domowy budyń.  
  • Tarta z truskawkami i kruszonką – wersja bez kremu. Wystarczy upiec spód, wypełnić go owocami i posypać kruszonką z mąki, masła i cukru. Dobre rozwiązanie dla osób, które lubią najprostsze kruche ciasto z truskawkami, ale chcą zachować kształt tarty. 
  • tarta z truskawkami i bezą – doskonała propozycja na letni deser, z chrupiącą, słodką chmurką na wierzchu. 
  • tarta z rabarbarem i truskawkami – świetny sposób na wykorzystanie sezonowych produktów. To połączenie naszego dzieciństwa, które nigdy nie zawodzi. 

Fit tarta z truskawkami 

Krucha tarta z owocami to potrawa dosyć kaloryczna. Spód powstaje na bazie masła, mąki pszennej i jaj, a truskawki spoczywają na treściwym kremie z mascarpone. Osoby na diecie redukcyjnej, budujące sylwetkę lub zmagające się nietolerancjami pokarmowymi mogą obawiać się wielu z tych składników. Dzisiejszy przemysł spożywczy daje nam jednak wiele możliwości na modyfikowanie przepisów na desery zgodnie z różnymi preferencjami żywieniowymi. Przedstawiamy kilka pomysłów: 

  • Mąkę pszenną możemy zamienić na razową, żytnią lub orkiszową. Spód będzie miał wtedy więcej wartości odżywczych i niższy indeks glikemiczny. Osoby uczulone na gluten mogą wykorzystać gotową mieszankę mąk oznaczoną przekreślonym kłosem lub zrobić kruche ciasto bezglutenowe na bazie mąki kukurydzianej i ziemniaczanej.  
  • Kruchy spód do tarty da się zrobić na bazie oleju, na przykład rzepakowego lub z pestek winogron. Zawierają one więcej tłuszczów nienasyconych niż masło. Jest to dobre rozwiązanie dla osób, które nie akceptują produktów odzwierzęcych
  • Cukier warto zastąpić słodzikiem, takim jak ksylitol, erytrol lub stewia. Nie tylko mają one mniej kalorii, ale także nie powodują wyrzutu insuliny w organizmie. 
  • Jest wiele sposobów na przyrządzenie dietetycznego kremu do tarty. Serek mascarpone możemy po prostu zastąpić jogurtem greckim lub wybrać zupełnie inne rozwiązanie, na przykład zrobić lekką masę budyniową na bazie kaszy manny.  

Owoce mrożone czy świeże? 

Najlepszy przepis na tartę z truskawkami kojarzy się ze świeżymi owocami. Jednak sezon truskawkowy trwa krótko, dlatego warto przekonać się także do mrożonek. Tym bardziej że ich smak w gruncie rzeczy tylko odrobinę odbiega od tych prosto z krzaczków. Żeby zadbać o jak najzdrowszą postać mrożonych owoców, które pojawiają się w naszych deserach, warto przygotować je samemu. Najlepiej wybrać najładniejsze i najbardziej dojrzałe okazy. Myjemy je i osuszamy, a następnie pozbawiamy szypułek. Zamrażamy je szybko, w bardzo niskiej temperaturze. Możemy je uprzednio ułożyć na tacy, żeby po włożeniu do woreczka lub pojemnika nie skleiły się ze sobą. Warto je także zamrozić w formie musu, przecieru lub syropu. Takie owoce przydadzą się nie tylko do pieczenia ciast, ale także przyrządzania napojów, takich jak shake truskawkowy

Przygotowanie tarty z mrożonymi truskawkami wygląda bardzo podobnie jak w przypadku ich wersji sezonowej. Różnica polega w zasadzie tylko na tym, że musimy pamiętać o wyjęciu opakowania owoców z zamrażarki odpowiednio wcześniej. Wystarczy zrobić to na około 20 minut przed pieczeniem – tyle czasu powinno wystarczyć, żeby truskawki odtajały.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne