Tarta z truskawkami jest jednym z klasycznych wypieków pojawiających się latem na polskich stołach. Podstawą jest kruche ciasto, wnętrze wypełnia śmietankowy krem, a dzieło wieńczą świeże owoce ze słodką glazurą. To świetna propozycja na szybki i prosty podwieczorek. Sprawdźcie, jak powstaje najlepsza tarta z truskawkami i mascarpone.
Adobe Stock
(średnia 4.35 z 200 głosów)
Ciasto kruche: mąkę przesiewamy na stolnicę razem z 40 g cukru pudru i szczyptą soli. Zimne masło kroimy w kostkę i rozcieramy je palcami z suchymi składnikami do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy jajko. Krótko ugniatamy ciasto w jednolitą kulę. Owijamy je folią spożywczą i wkładamy do lodówki na godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy je na placek grubości około 5 mm i wykładamy nim formę o średnicy 24 cm. Nakłuwamy spód widelcem i z powrotem wstawiamy go do lodówki, na czas rozgrzewania piekarnika.
Pieczenie spodu: ustawiamy piekarnik na 180°C, tryb góra-dół. Schłodzony spód przykrywamy folią aluminiową i obciążamy specjalnymi kulkami ceramicznymi lub ziarnami grochu. Dzięki temu ciasto nie wybrzuszy się podczas pieczenia i tarta z truskawkami będzie miała idealny kształt. Wkładamy je do piekarnika na 15 minut, po czym zdejmujemy obciążenie i pieczemy przez kolejny kwadrans. Kiedy tarta się zarumieni, odstawiamy ją do wystygnięcia.
Krem: ubijamy serek mascarpone ze śmietanką i cukrem pudrem (60 g) na gęstą, sztywną masę. Wykładamy ją na całkowicie wystudzony kruchy spód.
Truskawki: myjemy pod zimną, bieżącą wodą. Osuszamy. Usuwamy szypułki. Kroimy owoce na połówki lub ćwiartki, jeśli są bardzo duże. Układamy je na kremie śmietankowym.
Glazura: w rondelku umieszczamy sok z cytryny i cukier. Podgrzewamy je do momentu, aż powstanie syrop. Studzimy go, a następnie rozprowadzamy po truskawkach za pomocą pędzelka cukierniczego.
Porady
- Ciasto kruche najlepiej przygotować na bazie mąki o niskiej zawartości glutenu. Polecamy mąkę pszenną typ 550 lub 500. Spód wyjdzie wyjątkowo kruchy, jeśli użyjemy mąki krupczatki.
- Wyłożenie foremki może sprawić nam pewne problemy, ponieważ kruche ciasto łatwo się rwie i staje się klejące pod wpływem ciepła naszych rąk. Żeby ułatwić sobie zadanie, możemy wylepić dno kawałkami ciasta jak plasteliną lub rozwałkować je między dwoma kawałkami folii spożywczej.
- Śmietanka i ser mascarpone powinny być dobrze schłodzone. Jeśli wyleciało nam to z głowy i trzymaliśmy je na blacie kuchennym, możemy szybko obniżyć ich temperaturę w zamrażarce. Pamiętajmy, żeby nie ubijać ich zbyt długo, ponieważ śmietanka może się zwarzyć i rozwarstwić na maślankę i masło.
- Krem śmietankowy z mascarpone warto wzbogacić ulubionymi aromatem. Tarta z truskawkami wyśmienicie smakuje z dodatkiem esencji waniliowej. Możemy ją też udekorować świeżymi listkami mięty.
- Proponujemy wykonanie glazury z prostego syropu cukrowego na bazie soku z cytryny. Dzięki niemu truskawki ładnie się błyszczą. Podobny efekt można jednak osiągnąć za pomocą żelatyny. Wystarczy rozpuścić ją w wodzie z cukrem i posmarować nią owoce za pomocą pędzelka. Truskawki możemy też wymieszać z likierem i konfiturą, żeby miały intensywny czerwony kolor i nie wysychały.
- Prosta tarta czekoladowa z truskawkami powstanie, jeśli dodamy do kruchego ciasta kakao. Gotowy wypiek możemy także udekorować polewą z czekolady lub posypać kruszonym ziarnem kakaowca.
- Tarta z truskawkami i mascarpone powinna być przechowywana w lodówce, ponieważ krem śmietankowy jest wrażliwy na wysokie temperatury. Trzymajmy ją pod przykryciem, żeby nie przesiąkła innymi zapachami lodówki.
- Deser można przygotować także w trybie ekspresowym, bez pieczenia. Tradycyjne kruche ciasto z powodzeniem zastąpi spód z herbatników. Wystarczy je pokruszyć i wymieszać z płynnym masłem, a następnie wyłożyć na foremce i dobrze schłodzić.
- Gospodarzom nadchodzącego przyjęcia koktajlowego polecamy przyrządzenie pojedynczych porcji ciasta, czyli tartaletek. Ich zrobienie zajmuje więcej czasu, ponieważ każdą małą foremkę trzeba oddzielnie wylepić ciastem. Efekt jest jednak tego warty – otrzymujemy urocze mini tarty na kilka kęsów.
Ser mascarpone często króluje na stołach nakrytych do podwieczorku, ponieważ świetnie smakuje w różnorodnych deserach z kremem śmietankowym i owocami sezonowymi. Czy gwarantuje, że powstanie najlepsza tarta z truskawkami? Na pewno jest jednym z popularnych dodatków, ale deser można przyrządzić także w nieco innej formie. Oto kilka propozycji:
Krucha tarta z owocami to potrawa dosyć kaloryczna. Spód powstaje na bazie masła, mąki pszennej i jaj, a truskawki spoczywają na treściwym kremie z mascarpone. Osoby na diecie redukcyjnej, budujące sylwetkę lub zmagające się nietolerancjami pokarmowymi mogą obawiać się wielu z tych składników. Dzisiejszy przemysł spożywczy daje nam jednak wiele możliwości na modyfikowanie przepisów na desery zgodnie z różnymi preferencjami żywieniowymi. Przedstawiamy kilka pomysłów:
Najlepszy przepis na tartę z truskawkami kojarzy się ze świeżymi owocami. Jednak sezon truskawkowy trwa krótko, dlatego warto przekonać się także do mrożonek. Tym bardziej że ich smak w gruncie rzeczy tylko odrobinę odbiega od tych prosto z krzaczków. Żeby zadbać o jak najzdrowszą postać mrożonych owoców, które pojawiają się w naszych deserach, warto przygotować je samemu. Najlepiej wybrać najładniejsze i najbardziej dojrzałe okazy. Myjemy je i osuszamy, a następnie pozbawiamy szypułek. Zamrażamy je szybko, w bardzo niskiej temperaturze. Możemy je uprzednio ułożyć na tacy, żeby po włożeniu do woreczka lub pojemnika nie skleiły się ze sobą. Warto je także zamrozić w formie musu, przecieru lub syropu. Takie owoce przydadzą się nie tylko do pieczenia ciast, ale także przyrządzania napojów, takich jak shake truskawkowy.
Przygotowanie tarty z mrożonymi truskawkami wygląda bardzo podobnie jak w przypadku ich wersji sezonowej. Różnica polega w zasadzie tylko na tym, że musimy pamiętać o wyjęciu opakowania owoców z zamrażarki odpowiednio wcześniej. Wystarczy zrobić to na około 20 minut przed pieczeniem – tyle czasu powinno wystarczyć, żeby truskawki odtajały.
Komentarze