Kruche ciasto to najważniejszy element wszystkich tart. Latem koniecznie wypróbujcie tartę z truskawkami, jesienią polecamy tartę ze szpinakiem. Waszej uwadze nie może umknąć tarta z warzywami i szynką oraz tarta ze szparagami! Sprawdźcie nasz uniwersalny przepis na ciasto na tartę.
Ciasto na tartę - przepis
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g schłodzonego masła
- jajko
- szczypta soli
- zimna woda
- masło lub margaryna do wysmarowania formy
Do tarty na słodko: łyżeczka cukru
Do tarty na słono: ulubione przyprawy
Ciasto na tartę - sposób przygotowania
- Przesiewamy mąkę do miski i dodajemy do niej pokrojone masło, jajko, szczyptę soli, odrobinę wody i dodatki (cukier lub przy prawy).
- Rozcieramy masło w palcach łącząc je z resztą składników.
- Energicznie formujemy jednolitą masę, cały czas zagniatamy ciasto.
- Gdy ciasto jest już uformowane, wkładamy je do lodówki na około dwie godziny.
- Ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy na cienko.
- Przekładamy je do natłuszczonej formy i nakłuwamy widelcem.
- Ciasto pieczemy w 200°C aż się zarumieni, około 20 minut.
Kruche ciasto możemy zamrozić i wykorzystać, gdy będziemy mieć ochotę na tartę !!!
iStock
Komentarze