REKLAMA

Wegańskie szkockie ciastka shortbread z olejem kokosowym zamiast masła

Szkockie tradycyjne ciastka shortbread słyną z bardzo maślanego smaku. Wegańskie ciastka przygotowane są z olejem kokosowym zamiast masła. Ważne, aby wykorzystać bezzapachowy olej kokosowy. Przepis na wegańskie ciasteczka jest to bardzo prosty, szybki i pyszny deser idealny dla wegan i miłośników oleju kokosowego. 

dodany przez: marlenas

kruche ciasteczka ciasteczka maślane

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.51 z 154 głosów)


Kroki przygotowania:

  • olej kokosowy 1.

    Olej powinien być dość miękki, jednak nie lejący. Odmierzoną ilość oleju umieszczamy w misce i ubijamy przez kilka minut, aby stał się lekko puszystą gładką masą na ciasteczka wegańskie. Stopniowo dodajemy cukier, wodę oraz ekstrakt waniliowy. Cały czas miksujemy na najwyższych obrotach, aby cukier dobrze się rozmieszał.

  • Zagniatanie ciasta 2.

    Wsypujemy mąkę w dwóch-trzech partiach i łączymy z masą. Do tego celu lepiej użyć łyżki lub nawet zagnieść ciasto rękoma, jeśli będzie bardzo gęste. Piekarnik nagrzewamy do 170C. Małą okrągłą (ok. 13 cm) lub prostokątną formę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy w niej masę na wegańskie ciasteczka, ugniatamy i wyrównujemy.  

  • Short bread 3.

    Powierzchnię nakłuwamy widelcem do ok. 1/3 głębokości i kroimy ciasto na kawałki. Zabieg ten ułatwi późniejsze dzielenie shortbread na mniejsze wegańskie ciasteczka. Możemy to zrobić w formie lub dla ułatwienia zdjąć obręcz - pamiętajmy tylko aby później z powrotem ją założyć. Pieczemy przez 40-45 minut. Szkockie ciastka wegańskie studzimy przed ponownym pokrojeniem. Podajemy pokrojone na kawałki - 

Porady

  • Przygotowując kruche ciastka wegańskie należy wykorzystać miękki tłuszcz kokosowy - wystarczy, że będziemy go przetrzymywać w temperaturze pokojowej.
  • Jeśli ciasto na ciastka wegańskie jest za suche, dolewamy więcej wody.
  • Ciasteczka wegańskie shortbread będą mieć ciekawy smak, jeśli dorzucimy przed pieczeniem do masy 2 łyżki cieniutko pokrojonej kandyzowanej skórki z pomarańczy.
  • Dania kuchni szkockiej i (szerzej angielskiej) nie kojarzą się z pysznymi potrawami. Niesłusznie! Są to ciekawe potrawy warte posmakowania.
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić wegańskie ciastka shortbread?

Kruche ciastka wegańskie shortbread idealnie nadają się do popołudniowej herbatki. Przysmak ten pochodzi ze Szkocji. Do jego przygotowania w klasycznej wersji wystarczą 3 składniki: mąka, masło i cukier. Wegańskie shortbread zamiast masła sięgają po olej kokosowy – ważne, aby wybrać ten bezzapachowy. Pyszny aromat zapewnia im odrobina ekstraktu waniliowego. Taki deser zasmakuje nie tylko weganom i wegankom. Jak zrobić wegańskie shortbread? Przepis jest podobny do przepisy tradycyjnego. Należy bardzo dokładnie utrzeć olej kokosowy z cukrem i ekstraktem – można wykorzystać tutaj cukier puder, który można łatwiej rozprowadzić. Następnie partiami dodajemy mąkę, aż powstanie gęste ciasto, które umieszczamy w okrągłej lub prostokątnej foremce. Sztuczką, którą powinien znać każdy, kto robi ciastka wegańskie shortbread jest to, aby pokroić je na kawałki przed pieczeniem. Upieczone i wystudzone ciastka będzie można dzięki temu pociąć na równe kawałki znacznie prościej.

Choć jest to przepis daleki od tradycyjnego, ciasteczka wegańskie można oblać wegańską czekoladą. Deser będzie jeszcze słodszy!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy