Ciasteczka z kleiku ryżowego to smak dzieciństwa - słodkie, lekko kokosowe, z wierzchu chrupkie, a w środku ciągnące. Przepis jest bezglutenowy, ale jednocześnie składa się ze składników, które każdy ma w domu. Wystarczy trochę ponad pół godziny, aby je przygotować. Przepis na ciasteczka z kleiku ryżowego jest prosty - dzieci z powodzeniem mogą pomóc w ich przygotowaniu. Pysznie smakują z dodatkiem dżemu!
iStock
(średnia 4.52 z 180 głosów)
Wszystkie składniki na ciastka połączyć i wyrobić.
Formować kulki wielkości małego orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odległościach (trochę urosną). Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 - 25 minut, do ciemnozłotego koloru.
Porady
- Kulki z ciasta nie mogą być ułożone na blasze zbyt blisko, ponieważ pod wpływem temperatury się trochę "rozleją". Gdyby ciastka były ułożone blisko siebie, to by się posklejały.
- Po wyciągnięcia z piekarnika ciasteczka będą miękkie, stwardnieją, jak przestygną. Wtedy też najlepiej zdjąć je z blachy - będą wtedy odklejać się bez problemu!
- Ciasteczka z kleikiem ryżowym najlepiej przechowywać w zamkniętym pojemniku w lodówce.
Najpopularniejszą wersją tych ciasteczek jest podanie ich z nadzieniem z dżemu. Po wyrobieniu ciasta i uformowaniu kuleczek, w każdej z nich należy zrobić wgłębienie okrągłym końcem drewnianej łyżki. Ciasteczka z kleiku ryżowego pieczemy, a po ostudzeniu, wypełniamy dziurki dżemem lub konfiturą. Dobrze sprawdzą się w tym celu dżemy wyciskane w tubkach, można także wykorzystać w tego celu dwie małe łyżeczki.
Komentarze