REKLAMA

Fondant czekoladowy (gateau au chocolat)

Fondant czekoladowy to deser idealny dla fanów czekolady. Cudownie słodki, delikatny i poprostu idealny. Najlepiej smakuje na gorąco, w środku jest półpłynny i z pewnością efektowny – to wyróżnia francuskie gateau au chocolat. To świetna propozycja na wyjątkowe okazje, np. na urodziny lub walentynki. Podajemy sprawdzony przepis.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto czekoladowe babeczki suflet

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.51 z 201 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Czekolada deserowa 1.

    Przygotowanie ciasta: czekoladę i masło roztapiamy w kąpieli wodnej (miseczka nie możemy dotykać powierzchni wrzącej wody). Dwa jajka i dodatkowe żółtko ucieramy mikserem z cukrem pudrem na jasną masę. Do żółtek bardzo wolno wlewamy czekoladę i wsypujemy przesianą mąkę, delikatnie mieszamy i przelewamy do wysmarowanych masłem kokilek.

  • Fondant pieczenie 2.

    Pieczenie fondantu: czekoladowe babeczki pieczemy w 190 stopniach z termoobiegiem przez 9–10 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Deser jemy zanim ostygnie.

Porady

  • Powyższy przepis zawiera składniki na 2 ciastka czekoladowe fondant, które zrobisz w kokilkach po 8 cm średnicy. To idealna propozycja na walentynkowy wieczór. Jeśli jednak chcesz przygotować więcej porcji, zwiększ ilość składników.
  • Możesz podać fondant czekoladowy z lodami śmietankowymi lub z sezonowymi owocami. Najlepiej sprawdzą się czerwone porzeczki, maliny oraz truskawki. Jeśli nie masz dostępu do świeżych owoców, możesz posypać go posiekanymi orzechami lub cukrem pudrem.
  • Foremki do fondanta nie powinny być zbyt duże, dlatego też sięgnij po kokilki o średnicy 6–8 cm. Najlepsze są porcelanowe, ale możesz zrobić deser także w silikonowych lub aluminiowych foremkach.
  • Jeśli chcesz mieć pewność, że babeczki czekoladowe wyjdą z foremek natłuść je masłem, a następnie oprósz kakao. Jeśli z jakiegoś powodu fondant nie chce wyjść z foremki, podaj do wraz z nią i zjedz łyżeczką.
  • W przypadku fondantów czekoladowych ważny jest czas pieczenia. Dobrze zrobione powinny być płynne w środku, pamiętaj, że każda minuta pieczenia zmienia strukturę ciasta. Jeśli lubisz bardzo płynne piecz je 9 minut (przy kokilkach w rozmiarze 8 cm), jeśli chcesz mieć bardziej zwarte ciasto wydłuż czas do 10 minut. Jeśli pozostawisz ciasto w piekarniku na 11–12 minut otrzymasz bardzo smaczną babeczkę czekoladową bez płynnego środka.
  • Fondant czekoladowy wymaga dobrej jakości składników. Najważniejsza jest gorzka czekolada o wysokiej zawartości kakao. Kolejnym istotnym składnikiem jest masło – musi mieć minimum 82% tłuszczu. Polecamy także dodać do ciasta szczyptę soli, która podbije smak czekolady i cukru.

Notka redakcyjna

Co to jest fondant czekoladowy?

Fondant czekoladowy (gateau au chocolat) to chrupiąca babeczka z roztopioną czekoladą w środku, która łączy elementy sufletu z ciastem czekoladowym. Idealnie przygotowany jest delikatny i płynny w środku. Stąd też znany jest również pod nazwą lava cake, czyli ciasto lawa, ponieważ po rozkrojeniu wypływa czekolada, co przypomina właśnie erupcję wulkanu.


Fondant powinien być podawany na gorąco np. z owocami lub lodami (w kulturach francuskojęzycznych je się go bez lodów). Ten czekoladowy deser powstaje w wyniku połączenia następujących składników: gorzkiej czekolady, mąki pszennej, jajek, żółtek oraz cukru (może być brązowy lub biały, a także cukier puder). Piecze się w małych foremkach zwanych kokilkami. Czas pieczenia uzależniony jest od wielkości kokilek oraz preferencji smakowych autora – im dłuższy czas, tym będzie mniej płynny.


Smak deseru możemy nieco zmieniać, w zależności od tego, jakiej czekolady użyjemy. W przypadku takiej o 90% zawartości kakao fondant będzie mocno czekoladowy. Jeśli użyjemy mlecznej będzie bardziej słodki. Wszystko zależy od naszych preferencji, z każdym rodzajem wyjdzie przepyszne ciastko.


Fondant czekoladowy przygotowuje się szybko i łatwo, dlatego poradzą sobie z nim nawet osoby, które na co dzień nie gotują i nie pieką. Za to jest to niezwykle elegancki i efektowny deser, który zachwyca smakiem. Warto podawać go na wyjątkowe okazje, idealnie sprawdzi się w czasie romantycznej kolacji, np. na walentynki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy