Krem bawarski to szybki i prosty deser, który uda się każdemu, więc jeśli jeszcze go nie znacie, koniecznie przetestujcie ten przepis. Smakiem i konsystencją przypomina włoską panna cottę, jednak o jeszcze bardziej delikatnej i puszystej konsystencji. Jak zrobić krem bawarski? Zobaczcie nasz przepis krok po kroku!
iStock
(średnia 4.46 z 184 głosów)
Masa na krem: laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i wyskrobujemy wszystkie ziarenka. Mleko wlewamy do rondelka, dodajemy miąższ i pustą laskę wanilii, podgrzewamy. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy na chwilę, żeby napęczniała. W tym czasie oddzielamy białka od żółtek - białka nie będą nam potrzebne, możemy zrobić z nich bezę lub zamrozić do późniejszego wykorzystania. Żółtka ucieramy z cukrem, w dużej misce. Z mleka wyjmujemy laskę wanilii i cienkim strumieniem wlewamy je do masy jajecznej.
Gotowanie w kąpieli wodnej: miskę z masą ustawiamy na garnku z gotującą się wodą i ucieramy aż zgęstnieje i zamieni się w gładki krem. Zdejmujemy krem z garnka i dodajemy żelatynę, ciągle ucierając.
Śmietanka: warto ją wsadzić wcześniej do lodówki, na co najmniej godzinę lub na 20 minut do zamrażalnika. Mocno schłodzoną ubijamy na sztywno.
Krem bawarski: kiedy masa zacznie tężeć, dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Kremem napełniamy foremki lub kokilki i wstawiamy je do lodówki na około 2-3 godziny (czas nie został wliczony w całkowity czas przygotowania kremu). Przed podaniem układamy na wierzchu ulubione świeże owoce.
Porady
- Krem bawarski najlepiej smakuje podany ze świeżymi owocami. Sprawdzą się tutaj wszelkiego rodzaju drobne owoce, takie jak borówki, maliny, truskawki czy jagody, ale także pokrojone w kawałki mango lub gruszka.
- Jeśli lubicie bardziej słodkie desery, można wzbogacić go o rozpuszczoną czekoladę, sos karmelowy, truskawkowy lub bitą śmietaną.
- Krem bawarski można podawać zarówno w kokilkach, jak i szklankach, kieliszkach, pucharkach lub w małych słoiczkach.
- Ten deser świetnie też wygląda podany na talerzyku. Żeby łatwo wyciągnąć stężały deser z foremki na talerz, wystarczy włożyć naczynie na chwilę do gorącej wody. Dzięki temu krem łatwo odejdzie od ścianek i nienaruszony wyjdzie z foremki.
- Żeby krem bawarski szybciej zastygł, można dodać do niego mrożone owoce. W ten prosty sposób błyskawicznie stężeje.
Krem bawarski, czyli creme bavaroi, to jeden z najpopularniejszych deserów kuchni niemieckiej. Wyglądem i smakiem przypomina włoską panna cottę, jednak jego konsystencja jest bardziej puszysta i piankowa. Taki deser wspaniale sprawdzi się zarówno w sezonie letnim, jak i zimowym, dlatego jest wspaniałym pomysłem na każdą okazję. Podany w małych słoiczkach lub kieliszkach, to doskonały pomysł na przyjęcia dla dzieci lub spotkania w większym gronie na stojąco.
Krem bawarski to jeden z najszybszych deserów, który nie wymaga wiele pracy. Świetnie sprawdzi się jako poczęstunek dla gości, gdyż przepis jest nieskomplikowany, a efekt końcowy robi wielkie wrażenie. Wystarczy tylko kilka składników: mleko, cukier, śmietanka, żółtka i wanilia. Tych pięć składników w zupełności wystarczy, żeby przygotować klasyczną wersję tego przepisu. Jednak jeśli lubicie bardziej aromatyczne desery, można zmodyfikować nieco recepturę, dodając skórkę cytrynową lub pomarańczową, a nawet odrobinę cynamonu.
Przygotowanie nie jest trudne, jednak kluczem do sukcesu jest odpowiednia obróbka kremowej masy. Ważne, żeby utarte żółtka z mlekiem podgrzewać w kąpieli wodnej, a nie bezpośrednio na palniku. Należy więc umieścić metalową miskę z masą na garnku z odrobiną gotującej się wody i ciągle mieszając, czekać aż krem zgęstnieje.
Gładki i puszysty krem warto zestawić z kontrastującym chrupiącym dodatkiem, dlatego jako dekoracja na wierzch musu fantastycznie sprawdzą się orzechy, pokruszone ciastka lub herbatniki.
Krem bawarski to tylko jeden z wielu przepysznych deserów bez pieczenia. Co jeszcze warto przygotować? Najpopularniejszym wyborem, szczególnie w sezonie letnim, są:
Komentarze