Krem bawarski

Krem bawarski to szybki i prosty deser, który uda się każdemu, więc jeśli jeszcze go nie znacie, koniecznie przetestujcie ten przepis. Smakiem i konsystencją przypomina włoską panna cottę, jednak o jeszcze bardziej delikatnej i puszystej konsystencji. Jak zrobić krem bawarski? Zobaczcie nasz przepis krok po kroku!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

desery

Czas przygotowania:
25min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 184 głosów)

Krem bawarski - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • krem budyniowy 1.

    Masa na krem: Laskę wanilii rozcinamy wzdłuż i wyskrobujemy wszystkie ziarenka. Dodajemy miąższ i pustą laskę wanilii do mleka i podgrzewamy je w rondelku. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i odstawiamy na chwilę, aby napęczniała. W tym czasie ucieramy w dużej misce żółtka z cukrem. Z mleka wyciągamy laskę wanilii i cienkim strumieniem wlewamy je do masy jajecznej. Miskę z masą ustawiamy na garnku z gotującą się wodą i ucieramy aż zgęstnieje i zamieni się w gładki krem. Zdejmujemy krem z garnka i dodajemy żelatynę, ciągle ucierając. 

  • krem-bawarski 2.

    Krem bawarski: W oddzielnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietankę. Kiedy masa zacznie tężeć, dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Kremem napełniamy foremki lub kokilki i wstawiamy je do lodówki na około 2-3 godziny. Przed podaniem układamy na wierzchu ulubione świeże owoce. 

Porady

  • Krem bawarski najlepiej smakuje podany ze świeżymi owocami. Sprawdzą się tutaj wszelkiego rodzaju drobne owoce, takie jak borówki, maliny, truskawki czy jagody, ale także pokrojone w kawałki mango lub gruszka. 
  • Jeśli lubicie bardziej słodkie desery, krem bawarski możecie podać z rozpuszczoną czekoladą, sosem karmelowym lub bitą śmietaną. 
  • Krem bawarski można podawać zarówno w kokilkach, jak i szklankach, kieliszkach, pucharkach czy małych słoiczkach.
  • Ten deser świetnie też wygląda podany na talerzyku. Aby łatwo wyciągnąć stężały deser z foremki na talerz, wystarczy włożyć naczynie na chwilę do gorącej wody. Dzięki temu krem łatwo odejdzie od ścianek i nienaruszony wyjdzie z foremki.
  • Aby krem bawarski szybciej zastygł, można dodać do niego mrożone owoce. W ten prosty sposób krem błyskawicznie stężeje. 

Notka redakcyjna

Krem bawarski - co to jest?

Krem bawarski, czyli creme bavaroi, to jeden z najpopularniejszych deserów kuchni niemieckiej. Wyglądem i smakiem przypomina włoską panna cottę, jednak jego konsystencja jest bardziej puszysta i piankowa. Taki deser wspaniale sprawdzi się zarówno w sezonie letnim, jak i zimowym, dlatego będzie wspaniałym pomysłem na każdą okazję. 

Krem bawarski - przepis na prosty deser

Krem bawarski to jeden z najszybszych deserów, który nie wymaga wiele pracy. Świetnie sprawdzi się jako poczęstunek dla gości, gdyż przepis jest nieskomplikowany, a efekt końcowy robi wielkie wrażenie. Wystarczy tylko kilka składników: mleko, cukier, śmietanka, żółtka i wanilia. Tych pięć składników w zupełności wystarczy, aby przygotować klasyczną wersję tego przepisu, jednak jeśli lubicie bardziej aromatyczne desery, możecie dodatkowo wzbogacić recepturę o skórkę cytrynową lub pomarańczową czy odrobinę cynamonu.

Przygotowanie nie jest trudne, jednak kluczem do sukcesu jest odpowiednia obróbka kremowej masy. Ważne, aby utarte żółtka z mlekiem podgrzewać w kąpieli wodnej, a nie bezpośrednio na palniku. Należy więc umieścić miskę z masą na garnku z odrobiną gotującej się wody i ciągle mieszając, czekać aż krem zgęstnieje. 

Gotowy krem możemy podawać solo lub w towarzystwie świeżych bądź mrożonych owoców. Świetnie smakuje także krem bawarski z bezą. Innym smakowitym pomysłem jest czekoladowy krem bawarski lub taki z dodatkiem karmelu. Gładki i puszysty krem warto zestawić z kontrastującym chrupiącym dodatkiem, dlatego jako dekoracja na wierzch musu fantastycznie sprawdzą się orzechy, oraz pokruszone ciastka lub herbatniki

Desery na zimno - przepisy na inne słodkości bez pieczenia

Krem bawarski to tylko jeden z wielu przepysznych deserów bez pieczenia. Co jeszcze warto przygotować? Najpopularniejszym wyborem, szczególnie w sezonie letnim, są wszelkiego rodzaju lody, a także serniki na zimno. Innym smakowitym pomysłem na deser na zimno jest delikatny i puszysty mus. My proponujemy go w wersji kokosowej lub czekoladowej. Szybkim deserem na zimno jest również warstwowa vinetta lub krem truskawkowy.

Tym, którzy lubią lekkie, owocowe słodkości z pewnością posmakuje pianka truskawkowa. Taki deser ma niewielką ilość kalorii, więc doskonale sprawdzi się jako coś słodkiego dla wszystkich dbających o linię. Inną zdrową i dietetyczną propozycję jest pudding chia

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy