Krem bawarski

Przygotowanie: 25 minut Oczekiwanie: 2–3 godziny Porcja: 570 kcal Składniki na 4 porcje

Dodany przez:

Krem bawarski

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Kalorie:
570 kcal
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 2.4 z 5 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • laska wanilii
  • 300 ml mleka
  • łyżeczka żelatyny
  • 5 żółtek
  • 10 dag cukru
  • 300 ml śmietany
  • kilka połówek brzoskwiń z puszki
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki likieru brzoskwiniowego
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki prażonych płatków migdałowych

Przygotowanie

  1. Laskę wanilii przeciąć wzdłuż i wyskrobać miąższ. Ziarenka wraz z laską wanilii zagotować w mleku. Zdjąć z ognia, ostudzić.
  2. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie. Żółtka utrzeć z cukrem. Z mleka wyjąć laskę wanilii i cienkim strumieniem wlewać mleko do masy jajecznej. Naczynie ustawić na garnku z gotującą wodą i dalej ucierać, aż krem zgęstnieje.
  3. Żelatynę dodać do kremu, ucierać na zimno. Kiedy masa zacznie tężeć, dodać ubitą śmietanę i dokładnie wymieszać.
  4. Kremem napełnić 4 foremki, przykryć i wstawić na 3 godziny do lodówki. Brzoskwinie osączyć z zalewy i pokroić w cieniutkie plasterki. Wymieszać miód, likier brzoskwiniowy i sok cytrynowy, polać pokrojone brzoskwinie. Przykryć, dobrze schłodzić.
  5. Przed podaniem foremki z kremem zanurzyć na moment w gorącej wodzie, wyjąć zastygły krem na talerzyki. Obłożyć plasterkami brzoskwiń w zalewie. Posypać płatkami migdałowymi.
  6. Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  7. Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
deser żelatyna likier brzoskwiniowy laska wanilii krem bawarski
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze