Krem angielski (crème anglaise) to płynny budyń o smaku waniliowym, który idealnie sprawdzi się jako sos do naleśników i ciast. Ma szerokie zastosowanie w cukiernictwie. Miksturę mleka, śmietanki, żółtek i cukru wykorzystuje się także jako bazę do tradycyjnych lodów. Receptura nie jest skomplikowana, ale warto znać kilka podstawowych reguł. Dzięki nim stworzycie idealny, aksamitny sos angielski do deserów i wypieków.
Adobe Stock
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie: laskę wanilii rozcinamy wzdłuż na pół. Wyskrobujemy jej zawartość końcówką noża. W rondelku zagotowujemy mleko ze śmietaną kremówką.
Żółtka: umieszczamy w misie miksera razem z cukrem i ziarenkami wanilii. Ubijamy je na puszysty krem o jasnożółtej barwie.
Krem angielski: masę z żółtek i cukru mieszamy z połową mleka ze śmietanką, po czym wlewamy ją do rondelka. Podgrzewamy ją na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje. Studzimy.
sosy, krem waniliowy - zobacz inne inspiracjePorady
- Uważamy, żeby nie zagotować kremu, inaczej żółtka się zetną. Dla pewności możemy wykorzystać termometr kuchenny. Kiedy sos osiągnie temperaturę 82°C, zdejmujemy go z palnika. Możemy też oblepić nim łyżkę i przejechać po niej palcem. Jeśli zostanie wyraźny ślad, to znaczy, że krem jest gotowy.
- Przestudzony sos angielski przykrywamy folią spożywczą, tak żeby dotykała jego powierzchni. W przeciwnym razie po całkowitym wystudzeniu go na wierzchu powstanie kożuch.
- Czym jest custard? To nazwa, która odnosi się do dwóch popularnych produktów używanych w cukiernictwie. Może oznaczać zarówno domowy budyń waniliowy (crème pâtissière), który zagęszcza się mąką, jak i rzadszy krem służący za sos (crème anglaise).
- Miłośnikom własnoręcznie wykonanych deserów z pewnością dobrze znany jest krem angielski. Do czego może się przydać? Gęsty sos jajeczny z wanilią to doskonały dodatek do naleśników i różnych wypieków. Można polać nim na przykład sernik, muffinki, czekoladowe ciasto typu brownie lub puszyste racuchy. Miejmy jednak na uwadze, że jest to dodatek o konsystencji sosu, więc jeśli chcemy wykorzystać krem angielski do tortu, musimy zagęścić go skrobią ziemniaczaną lub mąką pszenną.
- Białka, które pozostały po przygotowaniu kremu, możemy odłożyć na później do lodówki i zrobić z nich na przykład chrupiącą bezę lub lukier królewski.
- Nasionka wydobyte z suszonej laski możemy zamienić na aromat lub cukier waniliowy, zwłaszcza jeśli przyrządziliśmy go samodzielnie.
- Do podstawowego przepisu możemy dodawać różne składniki. Jak zrobić sos custard o smaku cytrynowym? Wystarczy wmieszać do kremu aromatyczną otartą skórkę, aromat lub olejek. Tak samo można postąpić z pomarańczą i innymi cytrusami.
- Kiedy najdzie nas ochota na tradycyjny mrożony przysmak, najpierw powinniśmy przygotować sos angielski. Przepis sam w sobie nie wymaga dużo pracy, ale lody trzeba mieszać – z pomocą specjalnej maszynki lub ręcznie, żeby sukcesywnie rozbijać zamrożone kryształki. Do bazy z sosu jajecznego możemy dodać przeróżne składniki, na przykład chałwę lub pastę sezamową, żeby otrzymać pyszny deser do pucharków na lato.
- Krem angielski z żelatyną przypomina włoską panna cottę. Można go serwować ze świeżymi owocami, rozpuszczoną czekoladą, bitą śmietaną lub sosem coulis. Smakosze deserów na zimno z pewnością znają go pod nazwą krem bawarski.
- Crème anglaise należy przechowywać w lodówce. Zachowa świeżość przez około 5 dni.
Komentarze