Krem truskawkowy

Krem truskawkowy to pyszny deser solo lub efektowny dodatek do wielu ciast i tortów. Jest idealnie lekki, puszysty i aksamitny, więc wspaniale nadaje się do przełożenia biszkoptu wypełnienia kruchej tarty oraz do ozdabiania babeczek. Aby go wyczarować potrzebujemy tylko kilku prostych składników, a sam proces przygotowania jest banalnie prosty. Zobaczcie, jak zrobić krem truskawkowy do tortów i nie tylko!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

desery krem śmietankowy

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.49 z 185 głosów)

Krem truskawkowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Śmietana 1.

    Krem śmietanowy: Żelatynę zalewamy połową szklanki gorącej wody i dokładnie mieszamy, aż się całkowicie rozpuści. Mocno chłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. W drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem aż staną się białe i dodajemy do nich ostudzoną żelatynę. 

  • Truskawki blender 2.

    Mus truskawkowy: Truskawki myjemy, usuwamy szypułki  i blendujemy lub przecieramy przez sitko. Następnie mus truskawkowy łączymy z żółtkami z żelatyną. Tak przygotowaną masę powoli, partiami dodajemy do bitej śmietany, cały czas ubijając. Gotowy krem wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.

Porady

  • Krem truskawkowy można wzbogacić dodatkowymi składnikami, które podkręcą jego smak i zapach. Dobrze smakuje z nutą wanilii, listkami świeżej mięty lub aromatem skórki cytrynowej. Innym smakowitym pomysłem jest dodatek wiórek startej czekolady.
  • Jeśli lubicie jak w kremie coś chrupie, dodajcie do niego posiekane pistacje lub płatki migdałów. Pysznym dodatkiem będą również prażone orzechy włoskie. Dzięki podsmażeniu na suchej patelni, pozbędą się charakterystycznej goryczki i świetnie wkomponują się w krem truskawkowy.
  • Krem truskawkowy można zrobić również na bazie serka mascarpone. Krem truskawkowy z mascarpone będzie nieco gęstszy i mniej puszysty, ale mocno kremowy i aksamitny w smaku.
  • Smak truskawek idealnie zgrywa się z kokosem, dlatego dobrym dodatkiem do tego kremu będą też wiórki z kokosa i mleczko kokosowe.

Notka redakcyjna

Krem truskawkowy na deser - jak go podawać?

Krem truskawkowy w powyższego przepisu można zaserwować w pucharkach, szklankach, kieliszkach lub miseczkach. Wystarczy go porządnie schłodzić i przełożyć do ładnego naczynia, a na wierzchu udekorować świeżymi truskawkami (w całości lub pokrojonymi w plasterki). Innym ciekawym pomysłem na serwowanie tego kremu są czekoladowe miseczki, które z łatwością zrobimy w domowym zaciszu. Musimy jedynie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie zamoczyć w niej lekko napompowane baloniki. Teraz wystarczy odłożyć je do wystygnięcia, a kiedy czekolada stwardnieje, przebijamy balonik i otrzymujemy miseczkę z czekolady.

Wariantem na większe okazje jest efektowny warstwowy deser na bazie kremu truskawkowego. Jak go zrobić? Wystarczy przełożyć warstwy kremu biszkoptami, herbatnikami lub innymi ulubionymi ciasteczkami. Możemy układać je w całości, lekko połamać na mniejsze kawałki albo pokruszyć na drobną "kruszonkę". Taki deser to również świetny sposób na wykorzystanie resztek ciast i babeczek, pozostałych po świętach i rodzinnych imprezach.

Ostatni pomysł to deser bezowy z kremem truskawkowym. Przygotowujemy go tak samo, a zamiast herbatników używamy małych bezików lub pokruszonego blatu bezowegoDo tego dodajemy świeże maliny, borówki lub inne ulubione owoce, a na wierzchu dodajemy kleks bitej śmietany. tak przygotowany deser z pewnością zrobi wielkie wrażenie na stole i skusi każdego fana słodkości.

Jak zrobić krem truskawkowy do tortu?

Planujecie wykorzystać ten krem truskawkowy do tortu? Nic prostszego! Ten przepis doskonale sprawdzi się zarówno jako nadzienie do przekładania blatów tortu, jak i jako masa dekoracyjna do tynkowania tortu z wierzchu. Krem truskawkowy do tortu najpierw należy mocno schłodzić, aby porządnie stężał i stał się jeszcze gęstszy.

Schłodzony krem truskawkowy przekładamy go do rękawa cukierniczego lub po prostu nabieramy go szpatułką, szpachlą lub zwykłym nożem. Smarujemy kremem nasze blaty biszkoptu czy bezy i na każde piętro dodajemy warstwę świeżych owoców. Mogą to być oczywiście truskawki, ale sprawdzą się także jagody, maliny, wiśnie czy porzeczki.

Kiedy położymy już ostatni blat ciasta, pokrywamy cały tort resztą kremu truskawkowego i dekorujemy owocami lub listkami świeżej mięty. Gotowy tort z kremem truskawkowym wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy