Krem truskawkowy

Krem truskawkowy to efektowny dodatek do tortów i wielu ciast, ale można go też potraktować jako oddzielny deser. Jest idealnie lekki, puszysty i aksamitny, więc wspaniale nadaje się do przełożenia biszkoptu, wypełnienia kruchej tarty oraz do ozdabiania babeczek. Bazuje jedynie na kilku składnikach, a sam proces przygotowania jest banalnie prosty. Zobaczcie, jak zrobić sprawdzony i intensywny w smaku krem truskawkowy do tortu.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

krem

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 187 głosów)

Sposób przygotowania:

  • na zimno

Sposób podania:

  • na zimno

Posiłek:

Krem truskawkowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: kremówkę wkładamy do lodówki co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy lub na 20 minut do zamrażalnika. Musi być dobrze schłodzona. Żelatynę zalewamy 125 ml zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.

  • 2.

    Mus truskawkowy: truskawki myjemy pod zimną, bieżącą wodą. Osuszamy i usuwamy szypułki. Blendujemy z 20 g cukru pudru. Do żelatyny dodajemy ok. 45 g musu truskawkowego, dokładnie mieszamy. Następnie dolewamy do pozostałych zmiksowanych truskawek. Wstawiamy na ok. 30 minut do lodówki, żeby masa lekko stężała.

  • 3.

    Kremówka: mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec, partiami dosypujemy pozostały cukier puder (40 g).

  • 4.

    Krem truskawkowy: do ubitej kremówki dodajemy porcjami mus truskawkowy - miksujemy na małych obrotach. Na koniec zwiększamy je, żeby uzyskać jednolitą konsystencję. Można go używać do razu, ale warto go wsadzić jeszcze na ok. 30 minut do lodówki, w tym czasie krem się zwiąże i będzie sztywniejszy.

Porady

  • Krem można zrobić również na bazie serka mascarpone. Krem truskawkowy z mascarpone będzie nieco gęstszy i mniej puszysty, ale mocno kremowy i aksamitny w smaku.
  • Poza sezonem krem z musem truskawkowym można przygotować również mrożonych owoców. Wystarczy je rozmrozić i dokładnie odsączyć.
  • To uniwersalny krem, który można jeść jako samodzielny deser lub potraktować jako masę do przekładania blatów lub ozdabiania innego rodzaju wypieków.
  • Smak truskawek idealnie komponuje się z kokosem, dlatego dobrym dodatkiem do tego kremu będą też wiórki z kokosa i mleczko kokosowe.
  • Jeśli zależy nam na zrobieniu kremu w wersji wegetariańskiej, wystarczy zastąpić żelatynę agarem lub innym stabilizatorem, typu śmietan-fix.

Notka redakcyjna

Krem truskawkowy - dodatki

Krem truskawkowy można wzbogacić dodatkowymi składnikami, które podkręcą jego smak i zapach. Dobrze smakuje z:

  • nutą wanilii,
  • listkami świeżej mięty,
  • aromatem skórki cytrynowej,
  • startą czekoladą,
  • posiekanymi pistacjami,
  • płatkami migdałów,
  • prażonymi orzechami włoskimi.

Krem truskawkowy na deser - jak go podawać?

Krem truskawkowy w powyższego przepisu można zaserwować na różne sposoby. Podajemy sprawdzone, klasyczne propozycje, ale również te mniej oczywiste.

  • W pucharkach, szklankach, kieliszkach lub miseczkach. Wystarczy go porządnie schłodzić i przełożyć do ładnego naczynia, a na wierzchu udekorować świeżymi truskawkami (w całości lub pokrojonymi w plasterki).
  • Innym ciekawym pomysłem na serwowanie tego kremu są czekoladowe miseczki, które z łatwością zrobimy w domowym zaciszu. Musimy jedynie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej, a następnie zamoczyć w niej lekko napompowane baloniki. Teraz wystarczy odłożyć je do wystygnięcia, a kiedy czekolada stwardnieje, przebijamy balonik i otrzymujemy miseczkę z czekolady.
  • Wariantem na większe okazje jest efektowny warstwowy deser na bazie kremu truskawkowego. Jak go zrobić? Wystarczy przełożyć warstwy kremu biszkoptami, herbatnikami lub innymi ulubionymi ciasteczkami. Możemy układać je w całości, lekko połamać na mniejsze kawałki albo pokruszyć na drobną "kruszonkę". Taki deser to również świetny sposób na wykorzystanie resztek ciast i babeczek, pozostałych po świętach i rodzinnych imprezach.
  • Ostatni pomysł to deser bezowy z kremem truskawkowym. Przygotowujemy go tak samo, a zamiast herbatników używamy małych bezików lub pokruszonego blatu bezowego. Do tego możemy dodać inne świeże owoce, np. maliny, borówki lub inne ulubione, a na wierzchu dodajemy kleks bitej śmietany. Tak przygotowany deser z pewnością zrobi wielkie wrażenie na stole i skusi każdego fana słodkości. Najpopularniejszą odmianę tego deseru jest brytyjski Eton mess.

Jak zrobić krem truskawkowy do tortu?

Planujecie wykorzystać ten krem truskawkowy do tortu? Nic prostszego! Ten przepis doskonale sprawdzi się zarówno jako nadzienie do przekładania blatów tortu, jak i jako masa dekoracyjna do tynkowania tortu z wierzchu. Krem truskawkowy do tortu najpierw należy mocno schłodzić, żeby porządnie stężał i stał się jeszcze gęstszy.

Schłodzony krem truskawkowy przekładamy go do rękawa cukierniczego lub po prostu nabieramy go szpatułką, szpachlą lub zwykłym nożem. Smarujemy kremem nasze blaty biszkoptowe lub bezowe i na każde piętro dodajemy warstwę świeżych owoców. Mogą to być oczywiście truskawki, ale sprawdzą się także jagody, maliny, wiśnie lub porzeczki.

Kiedy położymy już ostatni blat ciasta, pokrywamy cały tort resztą kremu truskawkowego i dekorujemy owocami lub listkami świeżej mięty. Gotowy tort z kremem truskawkowym wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy