Krem truskawkowy to efektowny dodatek do tortów i wielu ciast, ale można go też potraktować jako oddzielny deser. Jest idealnie lekki, puszysty i aksamitny, więc wspaniale nadaje się do przełożenia biszkoptu, wypełnienia kruchej tarty oraz do ozdabiania babeczek. Bazuje jedynie na kilku składnikach, a sam proces przygotowania jest banalnie prosty. Zobaczcie, jak zrobić sprawdzony i intensywny w smaku krem truskawkowy do tortu.
StockFood
(średnia 4.48 z 187 głosów)
Przygotowanie: kremówkę wkładamy do lodówki co najmniej godzinę przed rozpoczęciem pracy lub na 20 minut do zamrażalnika. Musi być dobrze schłodzona. Żelatynę zalewamy 125 ml zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia.
Mus truskawkowy: truskawki myjemy pod zimną, bieżącą wodą. Osuszamy i usuwamy szypułki. Blendujemy z 20 g cukru pudru. Do żelatyny dodajemy ok. 45 g musu truskawkowego, dokładnie mieszamy. Następnie dolewamy do pozostałych zmiksowanych truskawek. Wstawiamy na ok. 30 minut do lodówki, żeby masa lekko stężała.
Kremówka: mocno schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec, partiami dosypujemy pozostały cukier puder (40 g).
Krem truskawkowy: do ubitej kremówki dodajemy porcjami mus truskawkowy - miksujemy na małych obrotach. Na koniec zwiększamy je, żeby uzyskać jednolitą konsystencję. Można go używać do razu, ale warto go wsadzić jeszcze na ok. 30 minut do lodówki, w tym czasie krem się zwiąże i będzie sztywniejszy.
Porady
- Krem można zrobić również na bazie serka mascarpone. Krem truskawkowy z mascarpone będzie nieco gęstszy i mniej puszysty, ale mocno kremowy i aksamitny w smaku.
- Poza sezonem krem z musem truskawkowym można przygotować również mrożonych owoców. Wystarczy je rozmrozić i dokładnie odsączyć.
- To uniwersalny krem, który można jeść jako samodzielny deser lub potraktować jako masę do przekładania blatów lub ozdabiania innego rodzaju wypieków.
- Smak truskawek idealnie komponuje się z kokosem, dlatego dobrym dodatkiem do tego kremu będą też wiórki z kokosa i mleczko kokosowe.
- Jeśli zależy nam na zrobieniu kremu w wersji wegetariańskiej, wystarczy zastąpić żelatynę agarem lub innym stabilizatorem, typu śmietan-fix.
Krem truskawkowy można wzbogacić dodatkowymi składnikami, które podkręcą jego smak i zapach. Dobrze smakuje z:
Krem truskawkowy w powyższego przepisu można zaserwować na różne sposoby. Podajemy sprawdzone, klasyczne propozycje, ale również te mniej oczywiste.
Planujecie wykorzystać ten krem truskawkowy do tortu? Nic prostszego! Ten przepis doskonale sprawdzi się zarówno jako nadzienie do przekładania blatów tortu, jak i jako masa dekoracyjna do tynkowania tortu z wierzchu. Krem truskawkowy do tortu najpierw należy mocno schłodzić, żeby porządnie stężał i stał się jeszcze gęstszy.
Schłodzony krem truskawkowy przekładamy go do rękawa cukierniczego lub po prostu nabieramy go szpatułką, szpachlą lub zwykłym nożem. Smarujemy kremem nasze blaty biszkoptowe lub bezowe i na każde piętro dodajemy warstwę świeżych owoców. Mogą to być oczywiście truskawki, ale sprawdzą się także jagody, maliny, wiśnie lub porzeczki.
Kiedy położymy już ostatni blat ciasta, pokrywamy cały tort resztą kremu truskawkowego i dekorujemy owocami lub listkami świeżej mięty. Gotowy tort z kremem truskawkowym wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Komentarze