Kotlety ruskie

Kotlety ruskie, przygotowywane na bazie popularnego farszu do pierogów, to fantastyczna propozycja na syty i smaczny obiad. Smakują zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu – można je zrobić już w niecałą godzinę. Jeśli szukacie ciekawych pomysłów na urozmaicenie codziennego jadłospisu, koniecznie sprawdźcie nasz przepis.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

kotlety ziemniaczane

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.45 z 199 głosów)

Kotlety ruskie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Gotowanie ziemniaków: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy je i odkładamy na kilka minut do odparowania, a następnie przeciskamy przez praskę lub zgniatamy tłuczkiem. Odkładamy do przestudzenia. 

  • 2.

    Ciasto na kotlety: Gdy wystygną, dodajemy do nich twaróg oraz jajka. Całość mieszamy. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i dorzucamy do masy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie mieszamy.

  • 3.

    Kotlety ruskie: Bułkę tartą wysypujemy na duży i płaski talerz. Przy pomocy łyżki nabieramy masę, formujemy ją na kształt kotleta i obtaczamy w bułce. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki, aż do zarumienienia. Wówczas zdejmujemy je i przekładamy na ręcznik papierowy, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe kotleciki ruskie podajemy z sosem i ulubionymi dodatkami.

Porady

  • Jeśli z poprzedniego obiadu został wam nadmiar ugotowanych ziemniaków, możecie pominąć pierwszy krok i dodać je do masy.
  • Obtoczone w bułce tartej i podsmażone na patelni kotlety ruskie z sosem smakują wprost obłędnie. Choć najczęściej serwuje się je z dodatkiem prostego sosu pieczarkowego lub pomidorowego, można też podać je z domowym dressingiem na bazie jogurtu naturalnego i świeżo przeciśniętego przez praskę czosnku. Równie dobrze sprawdzi się własnoręcznie przygotowany sos tatarski.
  • Jeśli nie przepadacie za smażonymi daniami, możecie przygotować kotlety ruskie z piekarnika. Są równie smaczne, co ich klasyczna wersja, a do tego o wiele zdrowsze. Wystarczy, po uformowaniu i obtoczeniu ich w bułce tartej umieścić je na około 10–15 minut w piekarniku rozgrzanym do 185 °C.
  • Masę można urozmaicić, dodając do niej ulubione przyprawy. Szczególnie dobrze smakują kotlety ruskie z koperkiem. Można jednak doprawić je również odrobiną czosnku, świeżo posiekanej natki pietruszki lub sproszkowanej, wędzonej papryki. 
  • Jeśli konsystencja kotletów jest zbyt miękka, należy zwiększyć ilość twarogu dodanego do masy.
  • Do smażenia kotletów ruskich dobrze sprawdzi się olej rzepakowy lub kokosowy, masło klarowane i smalec.
  • Jeśli wolicie ruskie kotleciki o jednolitej konsystencji, możecie dodatkowo zmielić twaróg. 

Notka redakcyjna

Kotlety ruskie – przepis

Ruskie kotlety są niezwykle łatwe w przygotowaniu. Najważniejsze składniki to ugotowane, utłuczone i przestudzone ziemniaki oraz rozdrobniony ser biały, jajko i podsmażona na oleju cebula, które należy dokładnie ze sobą wymieszać, aby uzyskać jednolitą masę. Na koniec dodaje się do niej sól i pieprz wedle smaku. Po uformowaniu i obtoczeniu kotletów w bułce tartej wystarczy je już tylko usmażyć.

Oczywiście, przepis na kotlety ruskie można też modyfikować. Świetnie smakują z dodatkiem skwarek i smażonej cebulki. Można posypać nimi wierzch gotowych kotletów lub dorzucić je bezpośrednio do masy. Ciekawym urozmaiceniem będzie też dodatek posiekanego koperku lub szczypiorku. Warto również wspomnieć, że kotleciki można przygotować zarówno w wersji smażonej, jak i pieczonej w piekarniku.

Kotlety ruskie – z czym podawać?

Kotleciki ruskie to fantastyczny pomysł na sycący obiad. Choć można podawać je w towarzystwie samego sosu, warto pokusić się o inne dodatki. Dobrze sprawdzi się w tym celu surówka z marchewki, kapusty kiszonej czy duszonej lub z tartych buraków. Kotlety świetnie komponują się również ze smakiem pokrojonych w plasterki ogórków kiszonych, surówki porowej lub colesława

Ziemniaczane kotleciki smażone można też serwować z gotowanymi na parze warzywami, takimi jak brokuł, marchewka, seler czy kalafior. Dobrym dodatkiem będzie również kasza czy ryż. W takiej wersji danie będzie bardziej sycące.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy