Kotlety ruskie

Pyszne kotleciki bezmięsne

Dodany przez:

Kotlety ruskie

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 4 z 5 głosów)

Składniki

  • 750 g ziemniaków
  • 400 g twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mąki
  • 2 duże cebule
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • Bułka tarta do panierowania
  • Olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, umyć, ugotować z solą. Odcedzić i porządnie odparować. Przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem. Wystudzić. Dodać 400 g twarogu półtłustego oraz 2 jajka. Wymieszać.
  2. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, zrumienić na 3 łyżkach oleju. Wystudzić i dodać do masy. Doprawić solą i spora ilością pieprzu. Wymieszać.
  3. Na talerz wysypać bułkę tartą. Nabierać łyżką porcje masy, uformować w dłoniach kotlecik i obtaczać w bułce tartej.
  4. Kłaść na rozgrzany olej i smażyć na złoto-brązowy kolor. Usmażone kotleciki odkładać na ręcznik papierowy żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
  5. Kotleciki ruskie podawać z surówką. Pasuje też sos np. pieczarkowy
obiad ziemniaki twaróg
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze