Pierogi ukraińskie

Są wyśmienite i smakują zupełnie inaczej niż pierogi tradycyjne.

Pierogi

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.55 z 150 głosów)

Składniki:

  • • 5 szklanek mąki
  • • 2 jajka
  • • 0,5l kefiru
  • • 0,5 łyżki soli
  • • 0,5 łyżki cukru
  • • kostka margaryny
  • • płaska łyżeczka sody
  • • 0,5 łyżki octu
  • • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • 1. Margarynę posiekać z mąką.
  • 2. Dodać resztę składników (sodę zalać octem).
  • 3. Zagnieść ciasto.
  • 4. Rozwałkować i wykrawać kółka szklanką i napełniać farszem i lepić pierogi.
  • 5. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
  • FARSZ:
  • Pierogi można nadziewać na różne sposoby, np. jak tradycyjne „ruskie”, z kapusta i grzybami, z mięsem lub na słodko.
  • Ja tym razem zrobiłam farsz z pieczarek i na słodko z jabłkiem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy