Pierogi ukraińskie

Są wyśmienite i smakują zupełnie inaczej niż pierogi tradycyjne.

Dodany przez:

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 5 głosów)

Składniki

  • • 5 szklanek mąki
  • • 2 jajka
  • • 0,5l kefiru
  • • 0,5 łyżki soli
  • • 0,5 łyżki cukru
  • • kostka margaryny
  • • płaska łyżeczka sody
  • • 0,5 łyżki octu
  • • Olej do smażenia

Przygotowanie

  1. 1. Margarynę posiekać z mąką.
  2. 2. Dodać resztę składników (sodę zalać octem).
  3. 3. Zagnieść ciasto.
  4. 4. Rozwałkować i wykrawać kółka szklanką i napełniać farszem i lepić pierogi.
  5. 5. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron.
  6. FARSZ:
  7. Pierogi można nadziewać na różne sposoby, np. jak tradycyjne „ruskie”, z kapusta i grzybami, z mięsem lub na słodko.
  8. Ja tym razem zrobiłam farsz z pieczarek i na słodko z jabłkiem.
obiad pierogi ukraińskie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze