Pierogi ukraińskie, czyli wareniki, to tradycyjne danie naszych wschodnich sąsiadów, na które każda gospodyni ma swój sekretny sposób. Często mają ziemniaczano-serowe wnętrze, dlatego kojarzone są przede wszystkim z popularnymi „ruskimi”, ale wyróżniają się cienkim, delikatnym ciastem i różnorodnością składników farszu. Sprawdź, jak przyrządzić miękkie i aksamitne ciasto na pierogi ukraińskie z lekko pikantnym nadzieniem.
Adobe Stock
(średnia 4.51 z 154 głosów)
Ciasto: wodę gotujemy i dodajemy do niej masło, po czym odstawiamy, żeby lekko ostygła. Wszystkie składniki łączymy i zagniatamy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy, żeby odpoczęło. Dzięki temu nie będzie się kurczyć podczas rozwałkowywania i klejenia pierogów.
Ziemniaki: gotujemy je przez około 20 minut. Sprawdzamy widelcem, czy są już wystarczająco miękkie – jeśli widelec wchodzi w nie gładko, to oznacza, że są już gotowe. Przeciskamy je przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem, kiedy są jeszcze gorące.
Cebula: obieramy ją i kroimy w kostkę. Połowa będzie nam potrzeba do farszu, a resztę zostawiamy na okrasę.
Słonina: kroimy ją w kostkę (dobrze, żeby była wtedy dobrze schłodzona) i wytapiamy na patelni, żeby uwolniła tłuszcz, dodajemy cebulę i podsmażamy do zeszklenia.
Twaróg: rozgniatamy widelcem. Można także zmielić go w maszynce do mięsa.
Farsz: ziemniaki, cebulę i ser biały przekładamy do miski, dodajemy sól, pieprz i miód do smaku. Dokładnie mieszamy. Farsz powinien być wyrazisty w smaku i lekko pikantny.
Klejenie pierogów: ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i cienko rozwałkowujemy, a następnie wykrajamy krążki o średnicy 8—10 cm. Można w tym celu użyć szklanki. Za pomocą łyżki nakładamy farsz na środek krążka, składamy go na pół i zamykamy pieróg, dociskając jego krawędzie palcami. Można też użyć w tym celu specjalnej maszynki.
Gotowanie: pierogi gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Wyławiamy je łyżką cedzakową około 3—4 minut po tym, jak wpłyną na powierzchnię.
Podanie: ugotowane pierogi polewamy okrasą i dekorujemy natką pietruszki.
Porady
- Z podanego przepisu powinno wyjść około 30 pierogów. Jeśli chcemy zrobić więcej sztuk na zapas, mnożymy ilość składników przez 2 lub 3.
- Żeby danie było odpowiednie dla wegetarian, można pominąć słoninę – cebulę do farszu podsmażamy wtedy na oleju.
- Do ciasta zamiast masła można dodać również kefir, śmietanę lub jogurt. Wtedy będzie jeszcze bardziej gładkie i elastyczne.
- Ziemniaki na farsz najlepiej rozgnieść, przepuścić przez praskę lub zmielić maszynką do mięsa, kiedy są jeszcze ciepłe. Jednak pierogi ukraińskie mogą być też sposobem na wykorzystanie resztek z wczorajszego obiadu, dlatego czasem używa się też zimnych ziemniaków.
- Gotowanie we wrzącej wodzie to nie jedyny sposób na przyrządzenie pierogów ukraińskich. Można je także ugotować na parze lub usmażyć na złoty kolor na patelni.
- Tradycyjne pierogi ukraińskie można podawać w towarzystwie kwaśnej śmietany.
Pierogi ukraińskie, podobnie jak te, które przygotowujemy w polskich domach, mogą mieć różne nadzienia. Sprawdzi się zarówno słone, jak i słodkie wnętrze. Oto przykłady różnych farszów, które warto wypróbować:
Wareniki nie są jedynym rodzajem pierogów, które można spotkać w ukraińskich domach. Popularne na wschodzie smakołyki w kształcie półksiężyca mogą różnić się rozmiarem, sposobem obróbki cieplnej i farszem. Do znanych pierogów ukraińskich należą również:
Klejenie pierogów jest dosyć pracochłonne, dlatego warto przygotować ich więcej za jednym razem, a następnie je zamrozić. Jak to zrobić, żeby pierogi się nie skleiły, a potem nie rozgotowały podczas odgrzewania? Pierogi ukraińskie przeznaczone do mrożenia blanszujemy, czyli wrzucamy do gotującej się wody, ale jedynie na 30 sekund. Następnie smarujemy je olejem, wykładamy na tacę, tak żeby się ze sobą nie stykały, i wkładamy do zamrażarki. Kiedy całkowicie stężeją, można je podzielić na porcje i zapakować do woreczków.
Komentarze