REKLAMA

Skwarki

1 przepis

iStock-870755210

Skwarki to smakowity dodatek do dań takich jak kapusta, pierogi czy żurek. W wielu rodzinach podawanie ich wraz z wymienionymi potrawami uchodzi wręcz za domową tradycję. Jak przygotować prawdziwe, chrupiące i pyszne skwarki?

Przepisy na dania ze skwarkami

Skwarki: jak zrobić?

Z czego robi się skwarki? Do ich przyrządzania używa się zazwyczaj słoniny, można także zamienić ją na tłusty boczek. Wybrany składnik kroimy w dużą kostkę i wrzucamy na patelnię. Nie ma potrzeby dodawać żadnego tłuszczu, bo ten zawarty w słoninie czy boczku już po chwili się wytopi. 

Skwarki powinno się przypiekać na średnim ogniu - dzięki temu ani się nie przypalą, ani nie zostaną narażone na zbyt niską temperaturę. Im dłużej wytapia się z nich tłuszcz, tym skwarki stają się mniejsze i bardziej chrupiące. Należy tylko pamiętać, by nie mieszać ich na patelni; w trakcie mieszania uwalnia się woda, od której skwarki zrobią się gumowate. Można natomiast patelnią lekko potrząsać: skwarki nieznacznie zmienią swoje położenie, dzięki czemu będą później ładnie zrumienione ze wszystkich stron.

Skwarki z boczku powinny się smażyć nieco krócej niż te ze słoniny. Jeśli potrzymamy je na ogniu zbyt długo, zawarte w nich mięso może się przypalić.

Tłuszcz pozostały po skwarkach będzie bardzo gorący. Nie należy wylewać go bezpośrednio po smażeniu, bo możemy mieć problem ze zlewem albo rurami. Poczekajmy, aż temperatura tłuszczu spadnie co najmniej do letniego poziomu. 

Przepisy ze skwarkami

Skwarek nie jada się raczej solo, są natomiast znakomitym dodatkiem do wielu różnych dań. Kojarzymy je zwykle z potrawami wytrawnymi, choć z powodzeniem wykorzystuje się je też do słodkich ciast.

Jedną z najprostszych dostępnych możliwości jest kapusta ze skwarkami, szybkie i niedrogie uzupełnienie obiadu. Gotuje się ją ok. 50 minut z wykorzystaniem zaledwie kilku dodatkowych składników (po jednej łyżce smalcu domowego i mąki, kilka warzyw, przyprawy), otrzymując porcje dla pięciu osób. Realizacja tego przepisu oznacza zatem finansową oszczędność.

Inny pomysł to domowy smalec ze skwarkami. Można go wykorzystać jako dodatek do placków ziemniaczanych, do smażenia mięsa, a nawet na kanapki. Jedną z najciekawszych odmian jest smalec ziołowy ze skwarkami, przyrządzany na bazie ziół prowansalskich. Bezpośrednio po przygotowaniu skwarek należy je umieścić w słoiku i zalać gorącym smalcem, następnie zaś odstawić w chłodne, zaciemnione miejsce - czyli np. do piwnicy. Takie przetwory mogą spędzić w niskiej temperaturze nawet pół roku, bez ryzyka zepsucia. 

Zupełnie odmienną propozycję kulinarną stanowią ciasteczka ze skwarkami. Taki pomysł wydaje się na pierwszy rzut oka karkołomny, bo mało kto kojarzy skwarki ze słodyczami. Tymczasem posiadając w zasięgu ręki słoik drobno zmielonych skwarków oraz standardowe składniki do pieczenia (mąkę, jajka, proszek, cukier wanilinowy, śmietanę) w ciągu godziny przygotujemy smaczny deser. 

Skwarki mogą zresztą posłużyć także do upieczenia większego i bardziej wykwintnego ciasta na specjalną okazję. Za przykład niech posłuży piernik śląski, idealny na rodzinną Wigilię. Jego przygotowanie jest wprawdzie kilkuetapowe i zajmuje kilka dni, ale wielbiciele ciasta zapewniają, że warto włożyć w nie trochę trudu.

Na liście dań wykorzystujących skwarki nie może oczywiście zabraknąć pierogów. Chyba najbardziej lubiane ruskie pierogi dobrze jest podawać ze skwarkami z boczku, ze smakowicie pachnącą cebulą. Estetycznie rozłożone na talerzach pierogi pobudzają apetyt jak żadna inna potrawa.

Czy skwarki są zdrowe?

O posiadanych przez skwarki walorach smakowych nie trzeba raczej przekonywać ich zagorzałych zwolenników. Pojawia się natomiast inne pytanie: jaki mają one wpływ na zdrowie? Czy można je jeść bez obaw?

Skwarki składają się głównie z tłuszczu i są wysokokaloryczne (jedna łyżka zawiera ok. 100 kcal). Z pewnością nie należy jadać ich w nadmiarze, zaś np. osoby z chorobami serca powinny się ich w ogóle wystrzegać. Większość z nas może sobie na nie sporadycznie pozwolić, zwłaszcza że niemal zawsze stanowią tylko dodatek do innych dań.