Kopytka z bułeczką

Prosty i tani obiad

dodany przez: czarrna czarrna

pierogi kopytka

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 181 głosów)

Składniki:

  • 1,5 kg ugotowanych ziemniaków
  • (mogą być z poprzedniego dnia)
  • 2 szklanki maki
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 kostka białego sera (20-25 dkg)
  • dodatkowo:
  • 1/3 kostki margaryny
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kopytka z bułeczką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziemniaki i ser zemleć w maszynce. Dodać jajko, sól, make i zagnieść gładkie ciasto.
  • Ciasto ziemniaczane podzielić na mniejsze kawałki i formować wałeczki, które potem kroić na 1-2 centymetrowe kawałki. Kopytka wrzucać na osolony wrzątek i gotować 1-2 minuty od wypłynięcia. Margarynę rozpuścić z dodatkiem oleju, dodać bułkę tarta i szczyptę soli i smażyć, mieszając, az do uzyskania złotego koloru. Kopytka polać bułeczką i gotowe :)

Porady

Zobacz też przepis na: Kopytka jaglane ze szparagami, bobem i groszkiem


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy