Kopytka wg Babcigramolki :

Doskonały dodatek do II dań , lub samodzielna potrawa

Dodany przez:

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • mąka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

Przygotowanie

  1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę .Dodać jajko, lekko posolić .Masę ziemniaczaną podzielić na 4 części i dodać do niej tyle mąki ile zajmuje objętościowo ¼ masy ziemniaczanej. Wsypać mąkę ziemniaczaną .Dobrze wyrobić ciasto.( Czasem trzeba dodać trochę więcej mąki by ciasto był ścisłe – zależy to od gatunku ziemniaków .) Urywać kawałki ciasta , formować z nich wałeczek( na wysypanej mąką stolnicy lub blacie ) , lekko go spłaszczyć i kroić na kopytka. Wielkość kopytek zależy od upodobania – jedni wolą bardzo drobne drudzy duże . Gotować w osolonym wrzątku aż wypłyną .z 1 łyżką oleju ( ok 3 minut ). Można podawać na świeżo lub podsmażać po ostudzeniu na rumiano.
obiad wegetariańska dla dzieci Kopytka kluski dodatki do II dań
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze