Kopytka wg Babcigramolki :

Doskonały dodatek do II dań , lub samodzielna potrawa

Dodany przez:

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie
  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków
  • mąka
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

Przygotowanie

  1. Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę .Dodać jajko, lekko posolić .Masę ziemniaczaną podzielić na 4 części i dodać do niej tyle mąki ile zajmuje objętościowo ¼ masy ziemniaczanej. Wsypać mąkę ziemniaczaną .Dobrze wyrobić ciasto.( Czasem trzeba dodać trochę więcej mąki by ciasto był ścisłe – zależy to od gatunku ziemniaków .) Urywać kawałki ciasta , formować z nich wałeczek( na wysypanej mąką stolnicy lub blacie ) , lekko go spłaszczyć i kroić na kopytka. Wielkość kopytek zależy od upodobania – jedni wolą bardzo drobne drudzy duże . Gotować w osolonym wrzątku aż wypłyną .z 1 łyżką oleju ( ok 3 minut ). Można podawać na świeżo lub podsmażać po ostudzeniu na rumiano.
obiad wegetariańska dla dzieci Kopytka kluski dodatki do II dań
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy