Kopytka na szybko

W ten sposób wykorzystuję ziemniaki pozostałe z poprzedniego obiadu.

PierogiPrzekąski

Czas przygotowania:
25 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.52 z 185 głosów)

Składniki:

  • ziemniaki ugotowane tyle ile mamy
  • jajka 1 szt / na ok 0,5 kg ziemniaków
  • mąka pszenna
  • mąka ziemniaczana

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki, które zostały mi z poprzedniego obiadu przez 3 minuty podgrzewam mikrofalówce (łatwiej sie przeciska je przez praskę). Przeciskam przez praskę, uklepuję je w misce, dzielę na 4 części, 1 częśc wyjmuje i uzupełniam ją pół na pół mąką pszenną i krupczatką. Wbijam jajko, dokładnie wyrabiam. Tworzę ruloniki a następnie kroje na kopytka. Wrzucam na osolony wrzątek z dodatkiem oleju (zapobiega sklejaniu sie kopytek) gotuję około 2-3 minut od czasu wyłynięcia.
  • Podsmażam na patelni dowolna kiełbaskę, Podsmażone na oleju lub smalcu kopytka podaję z kiełbaska i mam expresowy obiad bez wyrzucania ziemniaków z poprzedniego obiadu.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy