Domowe zupy to podstawa posiłku. W porze obiadowej często myślimy o zjedzeniu pożywnej porcji zupy. Mogą być to posiłki wegetariańskiej lub ze słusznym mięsnym dodatkiem. Mogą być wykorzystywane mięsa pieczone, podsmażane lub wędzone. Wiele przepisów na zupy przekazywanych jest z pokolenia na pokolenie. Często wiąże się z tym specjalne przygotowanie lub tajemne sposoby. Podpowiadamy patenty na najlepsze przepisy na domowe zupy.

Kapuśniak na rosole

Solidny kapuśniak z dużą ilością mięsa przypomina wyglądem prawie góralską kwaśnicę. Kapuśniak powinien być kwaśny, gorący i gęsty. Z dużą ilością kapusty i mięsa. Najczęściej kapuśniak przygotowywany jest na żeberkach z takimi przyprawami jak liść laurowy, ziele angielskie i czarny pieprz. Od czasu do czasu powstaje kapuśniak pomidorowy. Nazywany tak przez dodatek koncentratu pomidorowego.

Krupnik

Krupnik to nuda? Nie w tym wydaniu. Dodaj do zupy mniej typowe warzywa, na przykład paprykę, a także grzyby (w tym przypadku łatwo dostępne boczniaki). Pęczak i boczniaki dzięki swojej strukturze nadaje zupełnie nowego smaku krupniakowi. Wypróbujcie krupnik z pęczaku i z boczniakami na rodzinny obiad.

Domowy rosół

Każdy dom ma swój specjalny przepis na klasyczny rosół. Jedni dodają osmaloną cebulę, a inni podpieczone mięso. Przygotowując domowy rosół, można eksperymentować z dodatkiem przypraw i warzyw. Na przykład można przygotować rosół imbirowo-cytrynowy. Nie od dziś wiadomo, że rosół jest lekarstwem na wiele przeciwności losu-przeziębienie, zimno, zmęczenie i zły nastrój. Niektórzy mówią, że rosół załagodzi nawet kaca. Tym razem jednak dodajemy do rosołu aromat imbiru i cytryny – te dodatki orzeźwiają, pobudzają i poprawiają nastrój.  W ten sposób powstaje rosół imbirowo - cytrynowy. Oto prawdziwa zupa mocy!

Drugą wersją rosołu do zadań specjalnych, również pełnego azjatyckich akcentów-z sosem sojowym, imbirem, grzybami mun. Tradycyjne nitki zastępujemy makaronem chow mein.

Zupa ogórkowa

Oto królowa zimowych zup – zupa ogórkowa! Kiszone ogórki wkraczają na nasze stoły szczególnie często w styczniu i lutym, kiedy w naszych spiżarniach jest już niewiele rodzimych produktów, poza kiszonkami i warzywami korzeniowymi. Tradycyjna zupa ogórkowa jest gotowana na mięsie, ale polecamy i tę wegetariańską wersję-na maśle. Zupa ogórkowa jest szybsza i lżejsza, a wciąż bardzo smaczna. Wypróbuj przepis na zupę ogórkową bez mięsa.

Zupa pomidorowa

Ten rodzaj zupy najczęściej gości na stołach w poniedziałek, jako odświeżenie niedzielnego rosołu. Zupa pomidorowa jest szczególnie lubiana przez dzieci przez słodko-kwaśny smak. Zupa pomidorowa idealnie smakuje z dodatkiem świeżych ziół np.: bazylii, oregano i tymianku. Zupa pomidorowa może być zabielona gęstą kwaśną śmietaną albo w wersji wegańskiej – mlekiem kokosowym. Część osób lubi jeść zupę pomidorową z makaronem, ale równie popularna jest zupa pomidorowa z ryżem. Od czasu do czasu można spotkać zupę pomidorową z grzankami. Aby szybko przygotować zupę pomidorową, warto sięgać po przeciery pomidorowe w butelkach.

Krem z pieczarek

Zupa pieczarkowa to jedna z popularniejszych zup na bazie grzybów. Pieczarki są łatwo dostępne i w prosty sposób mogą stać się częścią jadłospisu. Aby zupa pieczarkowa zachwycała smakiem, warto pieczarki przesmażyć na maśle, aż osiągnął jasnobrązową barwę. Pokolenie naszych mam i babć często przygotowywały zupę pieczarkową na bazie ciemnej zasmażki. Nadawała ona wyrazistego, maślanego smaku. Krem z pieczarek warto przyprawić tymiankiem i pieprzem ziołowym.

Krem z papryki

To przepis wywodzący się z kuchni hiszpańskiej. Półwysep Iberyjski wiedzie prym w odpowiednim przygotowywaniu dań z papryki. Jednym z nich jest krem z papryki. Aby wydobyć pełnię smaku warzyw, można opiec papryki przed wrzuceniem i przesmażeniem z resztą warzyw. Następnie należy zalać bulionem warzywnym i chwilę gotować. Krem z papryki szczególnie dobrze smakuje z dodatkiem ostrych, intensywnych dodatków.

Krem z groszku

Na wiosnę i lato chcemy zjeść zupę z sezonowych warzyw. Krem z groszku idealnie wpisuje się w taką potrzebę. Zupa jest delikatna i szczególnie współgra z dodatkami łagodnymi w smaku. Do gotowego kremu z groszku można wkruszyć ser feta albo wysmażone plastry wędzonego boczku. Krem z groszku może zaskoczyć wiele osób poprzez łączenie ze świeżo posiekana miętą. To połączenie sprawi, że krem z groszku będzie jeszcze bardziej orzeźwiający.

Krem z buraka

Ta zupa to prawdziwa alternatywa dla chłodników, zupy botwinkowej lub barszczu czerwonego. Krem z buraka jest sycącą i pożywną zupą, którą można przygotowywać na jesień i na zimę. Krem z buraka to zupa, które nada koloru zimą. Ponadto jest to sposób na przekonanie dzieci do próbowania nowych smaków.

Krem z białych warzyw

To najbardziej uniwersalna z zup. W zależności, który składnik będzie dominujący, taki smak będzie miała zupa. Krem z białych warzyw sprawdza się zimą, gdy wykorzystywane są warzywa korzeniowe. Na przykład spora ilość bulwy selera lub pietruszki nada zupie intensywnie korzeniowego smaku. Krem z białych warzyw to także sposób na wykorzystanie zdrewniałych części białych szparagów.

Zupa chlebowo-cebulową

Zupa cebulowa to absolutna klasyka francuskiej kuchni. Szczególnie pyszna po zapieczeniu jej z serem i grzanką. Ta wersja jest nieco prostsza i szybsza w wykonaniu, ale wciąż świetna-gęsta, aromatyczna. Warto przygotować specjalną wersję zupy, czyli zupę chlebowo – cebulową.