Domowe zupy to podstawa posiłku. W porze obiadowej często myślimy o zjedzeniu pożywnej porcji zupy. Wśród propozycji są posiłki wegetariańskiej lub ze słusznym mięsnym dodatkiem. Mogą być wykorzystywane mięsa pieczone, podsmażane lub wędzone. Wiele przepisów na zupy przekazywanych jest z pokolenia na pokolenie. Często wiąże się z tym specjalne przygotowanie lub tajemne sposoby. Podpowiadamy patenty na najlepsze przepisy na domowe zupy oraz niezawodne dodatki, z którymi smakują najlepiej. 

Kapuśniak na rosole

Solidny kapuśniak z dużą ilością mięsa przypomina wyglądem prawie góralską kwaśnicę. Kapuśniak powinien być kwaśny, gorący i gęsty. Z dużą ilością kapusty i mięsa. Najczęściej kapuśniaczek przygotowywany jest na żeberkach z takimi przyprawami jak liść laurowy, ziele angielskie i czarny pieprz. Od czasu do czasu powstaje kapuśniak pomidorowy. Nazywany tak przez dodatek koncentratu pomidorowego.

Krupnik

Krupnik to nuda? Nie w tym wydaniu. Dodaj do zupy mniej typowe warzywa, na przykład paprykę, a także grzyby (w tym przypadku łatwo dostępne boczniaki). Pęczak i boczniaki dzięki swojej strukturze nadaje zupełnie nowego smaku krupniakowi. Wypróbujcie krupnik z pęczaku i z boczniakami na rodzinny obiad.

Domowy rosół

Każdy dom ma swój specjalny przepis na klasyczny rosół. Jedni dodają osmaloną cebulę, a inni podpieczone mięso. Przygotowując domowy rosół, można eksperymentować z dodatkiem przypraw i warzyw. Na przykład można przygotować rosół imbirowo-cytrynowy. Nie od dziś wiadomo, że rosół jest lekarstwem na wiele przeciwności losu-przeziębienie, zimno, zmęczenie i zły nastrój. Niektórzy mówią, że rosół załagodzi nawet kaca. My polecamy też dodać do rosołu imbir i cytrynę – te dodatki orzeźwiają, pobudzają i poprawiają nastrój. W ten sposób powstaje rosół imbirowo - cytrynowy, czyli prawdziwa zupa mocy!

Drugą wersją rosołu do zadań specjalnych, również pełnego azjatyckich akcentów-z sosem sojowym, imbirem, grzybami mun. Tradycyjne nitki zastępujemy makaronem chow mein. Koniecznie sprawdźcie, co zrobić, aby rosół nie był mętny.

Zupa ogórkowa

Oto królowa zimowych zup – zupa ogórkowa! Kiszone ogórki wkraczają na nasze stoły szczególnie często w styczniu i lutym, kiedy w naszych spiżarniach jest już niewiele rodzimych produktów, poza kiszonkami i warzywami korzeniowymi. Tradycyjna zupa ogórkowa jest gotowana na mięsie, ale polecamy i tę wegetariańską wersję-na maśle. Zupa ogórkowa jest szybsza i lżejsza, a wciąż bardzo smaczna. Wypróbuj przepis na zupę ogórkową bez mięsa.

Zupa pomidorowa

Ten rodzaj zupy najczęściej gości na stołach w poniedziałek, jako odświeżenie niedzielnego rosołu. Pomidorówka jest szczególnie lubiana przez dzieci przez słodko-kwaśny smak. Zupa pomidorowa idealnie smakuje z dodatkiem świeżych ziół np.: bazylii, oregano i tymianku. Klasyczna pomidorowa może być zabielona gęstą kwaśną śmietaną albo w wersji wegańskiej – mlekiem kokosowym. Część osób lubi jeść zupę pomidorową z makaronem, ale równie popularna jest pomidorowa zupa z ryżem. Od czasu do czasu można spotkać zupę pomidorową z grzankami. Aby szybko przygotować zupę pomidorową, warto sięgać po przeciery pomidorowe w butelkach.

Krem z pieczarek

Zupa pieczarkowa to jedna z popularniejszych zup na bazie grzybów. Pieczarki są łatwo dostępne i w prosty sposób mogą stać się częścią jadłospisu. Aby zupa pieczarkowa zachwycała smakiem, warto pieczarki przesmażyć na maśle, aż osiągnął jasnobrązową barwę. Pokolenie naszych mam i babć często przygotowywały zupę pieczarkową na bazie ciemnej zasmażki. Nadawała ona wyrazistego, maślanego smaku. Zupa-krem z pieczarek warto przyprawić tymiankiem i pieprzem ziołowym.

Krem z papryki

To przepis wywodzący się z kuchni hiszpańskiej. Półwysep Iberyjski wiedzie prym w odpowiednim przygotowywaniu dań z papryki. Jednym z nich jest krem z papryki. Aby wydobyć pełnię smaku warzyw, można opiec papryki przed wrzuceniem i przesmażeniem z resztą warzyw. Następnie należy zalać bulionem warzywnym i chwilę gotować. Kremowa paprykowa szczególnie dobrze smakuje z dodatkiem ostrych, intensywnych dodatków.

Krem z groszku

Ta zupa najlepiej smakuje ze świeżego groszku, ale poza sezonem z powodzeniem można ją przygotować także z mrożonki. Jest delikatna, więc szczególnie współgra z wyrazistymi dodatkami, takimi jak pokruszony ser feta albo wysmażone plastry wędzonego boczku. Krem z groszku może zaskoczyć wiele osób poprzez łączenie ze świeżo posiekana miętą. To połączenie sprawi, że krem groszkowy będzie jeszcze bardziej orzeźwiający.

Krem z buraka

Ta zupa to prawdziwa alternatywa dla chłodników, zupy botwinkowej lub barszczu czerwonego. Krem buraczany jest sycącą i pożywną zupą, którą można przygotowywać na jesień i na zimę. Zupa-krem z buraka to zupa, które nada koloru zimą. Ponadto jest to sposób na przekonanie dzieci do próbowania nowych smaków.

Krem z białych warzyw

To najbardziej uniwersalna z zup. W zależności, który składnik będzie dominujący, taki smak będzie miała zupa. Krem z białych warzyw sprawdza się zimą, gdy wykorzystywane są warzywa korzeniowe. Na przykład spora ilość bulwy selera lub pietruszki nada zupie intensywnie korzeniowego smaku. Kremowa zupa z białych warzyw to także sposób na wykorzystanie zdrewniałych części białych szparagów.

Zupa chlebowo-cebulową

Zupa cebulowa to absolutna klasyka francuskiej kuchni. Szczególnie pyszna po zapieczeniu jej z serem i grzanką. Ta wersja jest nieco prostsza i szybsza w wykonaniu, ale wciąż świetna- gęsta, aromatyczna. Warto przygotować specjalną wersję zupy, czyli zupę chlebowo – cebulową.

Dodatki do zupy

Niezależnie od tego jaką zupę przygotujemy, warto podać ją z treściwą wkładką. Mamy do wyboru:

Każda zupa smakuje nam z innym dodatkiem, jednak wciąż zdecydowanie najpopularniejszym wyborem do wielu zup jest makaron. Możemy wybrać nitki, muszelki czy zacierki, ale najlepiej sprawdzi się domowy, własnoręcznie zrobiony makaron. Jak zrobić domowy makaron do zupy? Przepis jest banalnie prosty i poradzi sobie z nim  każdy z nas. Wystarczy jedno jajko, 2 szklanki mąki i szczypta soli. Wszystkie składniki zagniatamy i wyrabiamy na gładką i elastyczną masę. Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy i tniemy na paseczki dowolnej grubości. Tak przygotowany makaron gotujemy przez 2-3 minuty i gotowe!