Gdy mówimy o rosole, to na myśl przychodzi nam: niedzielny obiad, miłe towarzystwo, rodzinna atmosfera, rozgrzewająca zupa, lekarstwo na wszystko, weselna przystawka, wywar, z którego powstanie jutro pomidorowa, długie pyrkanie czy szumowiny, które powstają na wierzchu podczas gotowania. Powinno też przyjść od razu zapytanie: jak wykorzystać mięso z rosołu. Zdecydowanie w trendzie na niemarnowanie żywności.

Rosół - królowa polskich zup

Ta pyszna, niesamowicie aromatyczna, długo gotowana zupa swoje początki ma już w XVII wieku. To właśnie wtedy pojawiły się pierwsze przepisy na polski rosół. Nazwa rosołu pochodzi od słowa „rozsolić”. Zupa ta powstawała w wyniku długotrwałego procesu gotowania mięsa, które było wcześniej poddane zasoleniu i wysuszeniu. Obecnie gotuje się surowe mięso z warzywami i przyprawami. Najczęściej podajemy go z makaronem typu nitki lub z lanymi kluskami. Dla podwyższenia jego wartości odżywczych warto przed podaniem posypać świeżo posiekanym koperkiem lub natką pietruszki.


Gorący rosół – babciny sposób

Podczas gotowania mięsa i kości do wody przechodzi białko – (albuminy), wapń, magnez i tłuszcz. Z warzyw przechodzą pektyny, witaminy, prowitaminy (β-karoten), glikozydy i kwasy organiczne odpowiedzialne za smak potrawy. Czy rosół może nam pomóc przy przeziębieniu? Gdy dopada nas przeziębienie, to szczególnie ważne jest nawodnienie naszych organizmów. Ciepły rosół na pewno się sprawdzi jako dobra i pożywna zupa, która uzupełni nasze zapotrzebowanie na wodę oraz inne składniki odżywcze. Ciepły rosół z pewnością porządnie nas rozgrzeje i poprawi nasze ogólne samopoczucie. Chociaż nie powinniśmy go traktować jako jedyny i najlepszy posiłek podczas osłabienia.

Jak zrobić rosół tradycyjny?

Przepis na rosół z kurczaka i wołowiny
Składniki:

  • 2 udka z kurczaka
  • Kawałek mięsa wołowego: pręga, goleń, szponder
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 1 por
  • Natka pietruszki
  • Cebula
  • Liście selera
  • Opcjonalnie lubczyk, ziele angielskie, liść laurowy
  • Sól, pieprz do smaku
  • Woda

1. Opłukać mięso lub kości. Podzielić je na mniejsze kawałki, gdyż rosół będzie bardziej esencjonalny i aromatyczny.
2. Mięso lub kości umieścić w garnku i zalać zimną wodą. Zagotować a później zmniejszyć ogień. Gotować na małym ogniu. Podczas gotowania należy zbierać szumowinę z powierzchni wody za pomocą łyżki cedzakowej (szumowina to biała lub szara piana, która powstaje w wyniku ścinania się białka).
3. W międzyczasie przygotować warzywa: Marchewki, pietruszki, seler, por, gałązki natki pietruszki i lubczyku umyć. Marchewki, pietruszki i seler obrać i pokroić na duże kawałki. Cebulę obrać. Cebulę opalić (np. nabić na widelec i opalić nad palnikiem gazowym, albo wstawiając cebulę do piekarnika przy ustawionej funkcji grilla, albo tak - jak robię to najczęściej - przeciąć cebulę na pół i opiec na suchej patelni, układając ją przecięciem do dołu).
4. Warzywa wrzucić w połowie gotowania rosołu. Wtedy można również dodać sól.
5. Kiedy mięso i warzywa będą już miękkie, a nasz rosół gotowy, należy sprawdzić jego smak. Według uznania doprawić solą i pieprzem.
6. Rosół podawać z wcześniej ugotowanym makaronem i świeżo posiekanymi ziołami (natką pietruszki lub koperkiem).

Co zrobić z mięsem z rosołu i warzywami?

Rosół - wszyscy znamy i kochamy od lat. Króluje na polskich stołach i jego tradycja jest przekazywana z pokolenia na pokolenie. Gotowały go nasze babcie, serwowały go nasze mamy i my również uwielbiamy go przygotowywać. Pamiętajmy, że rosół to nie tylko zupa, to również mięso oraz warzywa, które pozostają po jego ugotowaniu. Przedstawię Wam kilka pomysłów, jak wykorzystać mięso z rosołu i ugotowane w nim warzywa, aby nie musiały wylądować w naszych koszach lub jako przekąska dla naszych czworonogów.

Warzywa z rosołu można wykorzystać do:

  • zrobienia sałatki jarzynowej - dodać do farszu, np. do krokietów.
  • podpiec w piekarniku obsypane ziołami
  • wykorzystać do zapiekanki makaronowej lub risotto
  • pasty do kanapek
  • pasztetów
  • kotletów warzywnych
  • I wiele innych sposób.

Co zrobić z mięsa z rosołu

Mięso można podać razem z rosołem albo wykorzystać do stworzenia drugiego dania. Mięso z rosołu świetnie się sprawdzi jako dodatek do farszu, który możemy wykorzystać do krokietów, pierogów, pasztecików, pierogów pieczonych. Przepis na te ostatnie znajdziecie na moim profilu na Instagramie.


Inny pomysł to dodatek do sałatek. Polecam przepis na sałatkę z brzoskwinią, rukolą w miodowym dressingu.


Potrawka z kurczaka jest Wam pewnie wszystkim znana i lubiana. W mojej wersji potrawki dodałem starty parmezan. Sprawdźcie:


Inna propozycja to podanie mięsa z kurczaka w formie medalionów smażonych na oleju. To nic innego jak mięso z warzywnymi dodatkami w cieście a la naleśnikowe smażone na oleju.


Inne możliwości, jak wykorzystać mięso z rosołu – warto eksperymentować i szukać pomysłów na niemarnowanie. Szczególnie polecam takie przepisy, jak:

  • kotlety, pulpety z warzywami
  • pasztety
  • pasta na kanapki
  • dodatek do risotto, kaszotto, zapiekanek
  • galareta

Domowy rosół – jeszcze więcej ciekawostek

Czystą zupę (bez warzyw, makaronu i mięsa) można bez problemu przechowywać w lodówce do tygodnia, w zamkniętych na gorąco słoikach kilka tygodni a zamrożony nawet do 3 miesięcy.

A znacie powiedzenie: Rozebrać się jak do rosołu? O kimś, kto jest w towarzystwie innych osób ubrany zbyt lekko do panującej temperatury, mówimy, że rozebrał się jak do rosołu. Są jednak tacy, którzy sądzą, że chodzi tutaj o rozbieranie, ale mięsa w tym przypadku oskubanie kury z piór i pozbawienie jej skóry. Przeważnie zwrot ten oznacza, że rozbieramy się, ponieważ rosół jemy na gorąco. A dobrze podgrzany rosół, może nas solidnie rozgrzać.

Mam nadzieję, że powyższe porady i przepisy pomogą Wam przyrządzić dla Waszej rodziny i przyjaciół pyszny rosół, a mięso z niego już nigdy nie będzie marnowane. Po te i inne inspiracje zapraszam Was na mój profil na Instagramie: @w5smakaChef