Ciasteczka na choinkę

Przygotowanie: 15 minut Oczekiwanie: 30 minut Pieczenie: 15 minut Porcja: 185 kcal Składniki na około 20 sztuk

Dodany przez:

Ciasteczka na choinkę

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Kalorie:
195 kcal
Porcje:
20 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne
  • Danie dla dzieci
  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • łyżka cukru
  • szczypta soli
  • po 1 torebce białej i czerwonej polewy
  • 1/2 tabliczki czekolady

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać, dodać szczyptę soli. Podzielić na pół. Do jednej części dodać kakao i wymieszać. Do każdej dodać połowę cukru pudru, posiekanego masła i żółtko. Szybko zagnieść ciasto, z obu części uformować kule, zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.
  2. Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm. Foremkami wyciąć różne ciasteczka: dzwonki, gwiazdki itp. Ułożyć na blasze, piec 10–15 minut w temperaturze 200°C.
  3. Wyjąć z piekarnika. Część ciasteczek posypać cukrem. Resztę wystudzić. Polewy przygotować wg przepisu na opakowaniu, czekoladę roztopić.
  4. Ciasteczka w kształcie dzwonków polać czerwoną polewą, ciemne udekorować białą polewą, pozostałe – płynną czekoladą. Odstawić do zastygnięcia.
  5. CIASTO PODSTAWOWE
  6. udekorowane cukrem
  7. CIASTO KAKAOWE
  8. udekorowane białym lukrem
  9. CIASTO PODSTAWOWE
  10. polane czekoladą
  11. CIASTO PODSTAWOWE
  12. polane kolorowym lukrem
Boże Narodzenie deser dla dzieci ciasteczka z polewą ciasteczka kakaowe ciasteczka na choinkę
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy