Ciasto z mąki kukurydzianej to świetna propozycja dla osób unikających glutenu, czy też starających się utrzymać zdrową dietę. Pyszne i puszyste, z lekką jogurtową nutą – wprost idealne na popołudniową przekąskę lub słodki poczęstunek dla gości. Jeśli jeszcze go nie próbowaliście, koniecznie musicie to zmienić.
iStock
(średnia 4.13 z 285 głosów)
Masa na ciasto: Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy do połączenia. Spód foremki wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto jogurtowe z mąki kukurydzianej: Piekarnik nagrzewamy do 180C. Masę przelewamy do foremki i pieczemy przez około 40 minut lub do suchego patyczka.
Porady
- By ciasto kukurydziane wyszło bardziej puszyste, można część mąki kukurydzianej zastąpić mąką jaglaną lub owsianą. Podobny efekt da dodatek skropi ziemniaczanej lub skrobi z tapioki.
- Wierzch ciasta na mące kukurydzianej można ozdobić domową polewą czekoladową lub kajmakową. Ciasto kukurydziane świetnie prezentuje się również po obsypaniu cukrem pudrem.
- Jeśli wolicie ciasta z kwaskowatą nutą, możecie dodać do masy sok oraz startą skórkę z połowy cytryny. Wówczas górę ciasta polecamy polać domowym lukrem cytrynowym.
- Stopień upieczenia wypieku najlepiej kontrolować przy pomocy drewnianego patyczka. Jeżeli po nakłuciu ciasta nie pozostaną na nim żadne resztki masy, ciasto z mąką kukurydzianą będzie gotowe.
- Ciasto z mąki kukurydzianej i jogurtu najlepiej smakuje w towarzystwie filiżanki kawy lub gałki domowych lodów.
- Do pieczenia ciasta najlepiej sprawdzą się sylikonowe foremki – zapobiegają one przywieraniu masy. Nie trzeba też wykładać ich dna papierem do pieczenia.
Choć ciasto z mąki kukurydzianej jest smaczne samo w sobie, może je urozmaicić wedle własnych upodobań. Świetnie smakuje z dodatkiem odrobiny zmiksowanego banana. Do masy można też dodać ulubione bakalie. Szczególnie dobrze sprawdzą się w tym celu rodzynki, wiórki kokosowe, posiekane orzechy włoskie czy suszone śliwki.
Jeśli wolicie, możecie też przygotować owocowe ciasto z mąki kukurydzianej. Wystarczy, że do masy dodacie około 400 g dowolnie wybranych, podduszonych owoców i delikatnie wydłużycie czas pieczenia. Smak ciasta świetnie komponuje się również z karmelizowaną dynią.
Ciasto kukurydziane z jogurtem można z powodzeniem przygotować w bardziej dietetycznej wersji. W tym celu należy zastąpić podany w przepisie cukier jego zdrowszym zamiennikiem. Świetnie sprawdzi się w tym celu erytrol, malitol, ksylitol czy stewia.
Ciasto można też upiec w wersji wegańskiej. Wystarczy, że zamiast jogurtu dodamy jego roślinny odpowiednik, a jajka zastąpimy glutkiem z siemienia lnianego lub musem z jabłek. Do zawiązania ciasta można też użyć nasion chia, babki jajowatej lub zmiksowanego banana.
Mąka kukurydziana nie zawiera glutenu, dlatego jest dobrym zamiennikiem dla mąki pszennej dla osób borykających się z celiakią, alergią na gluten oraz nietolerancją glutenu. Ważnym atutem mąki kukurydzianej, jest duża zawartość cennego błonnika pokarmowego, antyoksydantów, witamin i minerałów. Niestety indeks glikemiczny (IG) mąki kukurydzianej jest dość wysoki (70), więc muszą na nią uważać osoby z cukrzycą.
Mąka kukurydziana ma szerokie zastosowanie kulinarne. Przede wszystkim doskonale nadaje się do wypieków. Zrobimy z niej wyborne ciasta, chleby, bułki, muffinki czy ciasteczka. Można też użyć jej do przyrządzenia naleśników, placków, racuchów, omletów, klusek i pierogów. Nadaje się również do panierowania i zagęszczania zup i sosów. Zrobimy z niej też domowe nachos, ciasto na pizzę oraz tortille.
Komentarze