Ciasto jogurtowe z czekoladą

Proste, lekkie ciasto jogurtowe do herbatki. Dodatek czekolady sprawi, że zasmakuje prawdziwym łasuchom. Nie jest jednak przesadnie słodkie. Na pewno uda się nawet amatorom w kuchni.

Dodany przez:

Ciasta czekoladowe

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 125 ml jogurtu naturalnego
  • 350 g mąki
  • 200 g cukru
  • 100 ml łagodnego oleju roślinnego lub kokosowego
  • 3 jajka
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • szczypta soli
  • garść guzików czekoladowych

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Jogurt wlewamy do miski. Dodajemy mąkę, połowę cukru, niewielką szczyptę soli, olej, wanilię i jajka. Mieszamy, aż powstanie błyszczące, pachnące ciasto.
  2. Masę wlewamy do dużej natłuszczonej formy keksowej (jeśli mamy silikonową, nie trzeba jej smarować). Do równomiernie rozprowadzonego ciasta wrzucamy guziki czekoladowe. Czekamy, aż niemal w nim zatoną.
  3. Pieczemy przez 45 min do 1 godz. Robimy test z wbitym patyczkiem – po wyjęciu powinien być suchy.
  4. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem lub lukrem utartym z cukru pudru, soku z cytryny i kropli esencji migdałowej.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 3/2019

Wskazówki

Zobacz też: lekki tort z owocami i galaretką

czekolada ciasto jogurtowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy