Ciasto jogurtowe z czekoladą

Proste, lekkie ciasto jogurtowe do herbatki. Dodatek czekolady sprawi, że zasmakuje prawdziwym łasuchom. Nie jest jednak przesadnie słodkie. Na pewno uda się nawet amatorom w kuchni.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto czekoladowe ciasto jogurtowe

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 7 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 151 głosów)

Ciasto jogurtowe z czekoladą - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Jogurt wlewamy do miski. Dodajemy mąkę, połowę cukru, niewielką szczyptę soli, olej, wanilię i jajka. Mieszamy, aż powstanie błyszczące, pachnące ciasto.

  • 2.

    Masę wlewamy do dużej natłuszczonej formy keksowej (jeśli mamy silikonową, nie trzeba jej smarować). Do równomiernie rozprowadzonego ciasta wrzucamy guziki czekoladowe. Czekamy, aż niemal w nim zatoną.

  • 3.

    Pieczemy przez 45 min do 1 godz. Robimy test z wbitym patyczkiem – po wyjęciu powinien być suchy.

  • 4.

    Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem lub lukrem utartym z cukru pudru, soku z cytryny i kropli esencji migdałowej.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 3/2019

Porady

Zobacz też: lekki tort z owocami i galaretką

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy