Proste, lekkie ciasto jogurtowe do herbatki. Dodatek czekolady sprawi, że zasmakuje prawdziwym łasuchom. Nie jest jednak przesadnie słodkie. Na pewno uda się nawet amatorom w kuchni.
Zdjęcie: Artur Rogalski, stylizacja: Anna Borowska
(średnia 4.48 z 151 głosów)
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Jogurt wlewamy do miski. Dodajemy mąkę, połowę cukru, niewielką szczyptę soli, olej, wanilię i jajka. Mieszamy, aż powstanie błyszczące, pachnące ciasto.
Masę wlewamy do dużej natłuszczonej formy keksowej (jeśli mamy silikonową, nie trzeba jej smarować). Do równomiernie rozprowadzonego ciasta wrzucamy guziki czekoladowe. Czekamy, aż niemal w nim zatoną.
Pieczemy przez 45 min do 1 godz. Robimy test z wbitym patyczkiem – po wyjęciu powinien być suchy.
Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem lub lukrem utartym z cukru pudru, soku z cytryny i kropli esencji migdałowej.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 3/2019
ciasto czekoladowe, ciasto jogurtowe - zobacz inne inspiracjePorady
Zobacz też: lekki tort z owocami i galaretką
Komentarze