Zamiast jajek

Banan
Banan jest podstawą wegańskiej cukierni i uniwersalną bazą do wielu roślinnych słodkości. Nie tylko dodaje wszystkim wypiekom i deserom naturalnej słodyczy, ale wpływa też na konsystencję, zastępując jajko w różnego rodzaju ciastach. Jeden banan to odpowiednik 2 jajek w przepisie.

Mus owocowy
Przecier z jabłek to mniej popularny, choć równie skuteczny zamiennik jajek. Doskonale spaja wypieki, zapewniając odpowiednią konsystencję, a przy tym piękny jabłkowy zapach i słodko-kwaśny posmak. Zaledwie 1/4 szklanki musu zastępuje jedno średnich rozmiarów jajko. Możemy dodać mus solo lub przed dodaniem do ciasta wymieszać go z 1 łyżeczką proszku do pieczenia.

Siemię lniane i nasiona chia
Zarówno jedne, jak i drugie małe nasionka kryją w sobie wielki potencjał w kuchni. Siemię lniane od lat wykorzystuje się jako naturalny zagęstnik, a niedawno do tego celu zaczęto używać także nasion chia. Jedna łyżka ziarenek lnu lub nasion chia zalana trzeba łyżkami wody, odpowiada jednemu jajku.

Aquafaba
Nie wszyscy wiedzą, że zalewa po ciecierzycy, czyli aquafaba, jest doskonałym materiałem do przygotowania wegańskiej bezy. Wystarczy odcedzić ciecierzycę z puszki bądź słoika, a pozostały płyn przelać do miseczki i ubić mikserem na sztywno.

Zamiast żelatyny

Agar
Wytwarza się go z roślin, dzięki czemu, oprócz swoich żelujących właściwości, jest bogactwem kwasu foliowego, błonnika, jodu i witamin K, E, B6. W sklepach można spotkać go w postaci przeźroczystych płatków, proszku lub granulatu. Dodatkowym atutem jest to, że w przeciwieństwie do żelatyny wieprzowej, agar nie ma smaku ani zapachu. 

Zamiast twarogu

Pestki słonecznika i orzechy nerkowca
Po namoczeniu przez noc w wodzie, a następnie zblendowaniu i odciśnięciu płynu, orzechy i pestki zyskują konsystencję twarożku. Taki orzechowy "serek", oprócz pożądanej konsystencji i smaku, wzbogaci ciasto o zdrowe tłuszcze. 

Tofu
Ten sojowy produkt to roślinna alternatywa nie tylko dla wegan, ale i dla alergików oraz osób z nietolerancją laktozy. Jest doskonałym źródłem białka, a nawet ma w sobie więcej wapnia, żelaza i potasu niż twaróg.

Kasza jaglana
Ugotowana kasza jaglana jest doskonałym zamiennikiem twarogu w wegańskiej wersji sernika lub klusek leniwych. Nadaje daniom podobnej konsystencji co biały ser, a dodatkowo świetnie zastyga i się zapieka.

Roślinna baza do wegańskich deserów

Oprócz zamienników nabiału w wegetariańskiej cukierni przyda się także kilka innych składników, na bazie których możemy wyczarować doskonałe wypieki i desery na zimno. Z czego zrobić masę na ciasto, babeczki czy trufle? Zobaczcie nasze roślinne bestsellery. Te produkty sprawdzają się we wszystkich słodyczach, więc warto mieć je w kuchni lub spiżarni. 

Orzechy
Orzechy włoskie, laskowe, arachidowe, ale także migdały, nerkowce czy pistacje- wszystkie świetnie sprawdzą się jako baza do roślinnego deseru. Wystarczy zmielić je w młynku żarnowym, aby otrzymać idealnie sypką i gładką, drobno mieloną mączkę orzechową. Taki proszek może całkowicie lub częściowo zastąpić mąkę w przepisie, powodując, że ciasto staje się zdrowsze i bardziej odżywcze. Mączka z orzechów będzie doskonałym dodatkiem do wypieków, ale także deserów na zimno, takich jak trufle, praliny czy surowe batoniki. 

Najlepiej od razu zmielić większą ilość orzechów, zapewniając sobie zapas mączki na dłuższy czas. Taki proszek bez problemu możemy przechowywać w szczelnym pojemniku, puszce lub słoiku. Aby oszczędzić sobie pracy, najłatwiej użyć do tego zadania wielofunkcyjnej maszynki do mielenia Bosch CompactPower. Dołączona do niej nakładka z młynkiem żarnowym pozwoli w kilka sekund rozdrobnić wszystkie, nawet najtwardsze rodzaje orzechów. Dzięki silnikowi o mocy 2000W możemy błyskawicznie zrobić nie tylko mączkę orzechową ale także samodzielnie stworzyć mąkę owsianą, jaglaną czy gryczaną. 

Marchew
Wegańskie gotowanie wbrew pozorom wcale nie musi bazować na drogich i trudnodostępnych produktach. Surowa marchewka to składnik, który zwykle mamy w swoich kuchniach, ale nie każdy zdaje sobie sprawę, że to pomarańczowe warzywo jest początkiem wielu roślinnych słodkości. Marchewkowe pyszności robi się niezwykle łatwo i szybko. Wystarczy dodać do karotki kilka niezbędnych składników, aby otrzymać doskonałe ciasto lub babeczki. 

Najbardziej praco i czasochłonnym etapem przepisu jest w tym przypadku starcie marchwi na drobne wiórki. Aby zrobić to szybko i bezproblemowo, najlepiej wspomóc się kuchennym pomocnikiem w postaci wielofunkcyjnej maszynki do mielenia Bosch CompactPower. To urządzenie łączy w sobie funkcje wielu innych kuchennych gadżetów. Wystarczy wymienić nasadkę, aby w kilka sekund zamienić je także w szatkownicę do warzyw. Dzięki wymiennym bębnom możemy dowolnie rozdrobnić marchew w zależności od konkretnego przepisu. Duże bądź drobniejsze wiórki wyczarujemy także ze wszystkich innych owoców i warzyw. Na bazę do roślinnego ciasta czy babeczek doskonale nadaje się także starta cukinia lub burak. 

Jak przechować, aby nie zmarnować?

Wegańskie słodkości zwykle znikają ze stołu w mgnieniu oka, ale co jeśli zostanie nam nadwyżka owsianych ciastek, orzechowych trufli lub chlebka bananowego? W takim wypadku najlepiej zamknąć je w szczelnym pojemniku, aby ciasta nie wysychały, a ciasteczka nie miękły. W tym celu najlepiej skorzystać z systemów próżniowych marki Bosch, dzięki którym słodkie przysmaki zachowają świeżość nawet dwa razy dłużej. Wystarczy jedno kliknięcie, aby zamienić blender ręczny lub kielichowy marki Bosch typu „2 w 1” w wydajne urządzenie odsysające powietrze. Wygodne pojemniki, woreczki strunowe oraz bidon pomieszczą wszystkie rodzaje deserów o każdej konsystencji. To szybki i prosty sposób na bezpieczne przechowywanie wszystkich słodkości!

Wegańskie wypieki i desery na zimno wcale nie są trudniejsze w wykonaniu czy bardziej czasochłonne, dlatego warto eksperymentować z różnymi wariantami roślinnych słodkości i odkrywać nowe przepisy. Powyższe zamienniki to coś, co warto wypróbować w każdej kuchni, nie tylko tej wegańskiej. Gotujcie i kosztujcie nowych smaków. Życzymy Wam samych słodkich chwil w kuchni!

Artykuł powstał we współpracy z marką Bosch.