Nachos to wspaniały zamiennik chipsów. Mimo, że znajdziemy je dzisiaj w większości sklepów, warto przygotować je samemu w domu. Słoną, meksykańską przekąskę zrobicie bardzo szybko! Przepis na nachos jest bardzo prosty. Całkowicie roślinna przekąska doskonale sprawdzi się na niejednej imprezie. Nachos serwujemy z pysznymi salsami, ale możemy je też na przykład zapiec z serem. Sprawdźcie, jak zrobić nachosy!
Nachos / fot. Stockfood
(średnia 4.28 z 317 głosów)
Mąki mieszamy z przyprawami. Dodajemy do nich olej i wrzątek. Intensywnie mieszamy widelcem, a następnie zagniatamy. Odstawiamy na pół godziny. Następnie cienko rozwałkowujemy ciasto i kroimy je na niewielkie trójkąty. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez ok. 10 min.
Sos pomidorowy: cebulę pokrojoną w kostkę i posiekany czosnek szklimy na odrobinie oliwy. Dodajemy na patelnię cukier, rozpuszczamy go i dolewamy przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku. Gotujemy na dużym ogniu
intensywnie mieszając aż sos zgęstnieje.
Porady
W przepisie na nachos wykorzystujemy:
- wodę - gorącą
- słodką paprykę - możemy też użyć papryki wędzonej lub ostrej
- tymianek - suszony
- chili - do smaku, jeśli lubimy możemy dodać więcej
Zobacz też: kuchnia meksykańska w Kawa i Chili
Nachos to świetna propozycja na imprezową przekąskę. Jeśli zrobimy je sami w domu mamy pewność, że nie będzie w nich polepszaczy smaku i sztucznych barwników, jak często bywa w przypadku kupnych nachos. Przepis na nachosy można delikatnie zmieniać. Warto na przykład dodać do ciasta swoje ulubione przyprawy - nic nie stoi na przeszkodzie, by dosypać do nich nieco suszonego oregano czy ziół prowansalskich. Dzięki temu za każdym razem otrzymamy nieco inną przekąskę.
Do nachos w naszym przepisie postanowiliśmy zaserwować salsę pomidorową. Jednak to nie koniec możliwości serwowania nachos. Nachos świetnie smakują także z sosem guacamole. Możemy również podać je z sosem jogurtowym czy sosem serowym. Ciekawą opcją są nachosy zapiekane - wystarczy ułożyć je na blasze, dodać na przykład trochę czerwonej fasoli i kukurydzy, całość posypać serem i zapiekać aż ser się rozpuści. Mniam!
Jak serwować nachosy? Domowe nachosy najlepiej podać na stół w misce na przekąski. Tego typu miski podzielone są zwykle na 2 lub 3 przegródki, dzięki czemu z łatwością zaserwujemy w nich chrupiące trójkąciki, jak i sos. Dobrym pomysłem jest też piętrowa taca, gdzie na dole umieszczamy nachos, a na górę wlewamy sos.
Komentarze