Jagodzianki

Idealne jagodzianki są pełne nadzienia, a ciasto jest puszyste, o złocistej skórce. W sezonie warto upiec je samodzielnie. Zapach jagodzianek roznoszący się po domu - poezja!

drożdżówkajagodziankiDesery

Czas przygotowania:
120 min.
Ocena:

(średnia 4.42 z 154 głosów)

Składniki:

  • CIASTO:
  • 50 dag mąki
  • torebka drożdży instant (0,7 dag)
  • szczypta soli
  • 3 żółtka
  • jajko
  • 15 dag cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mleka
  • 10 dag masła
  • NADZIENIE:
  • 30 dag czarnych jagód
  • 3 łyżki cukru
  • ew. łyżka mąki kartoflanej
  • jajko + łyżka mleka do smarowania

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Przesianą mąkę mieszamy z drożdżami i solą. Dodajemy ubite na parze i ostudzone żółtka i jajko z cukrem i cukrem waniliowym. Dolewamy mleko i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i lśniące, wówczas wlewamy stopione letnie masło i wyrabiamy, aż ciasto będzie odstawało od ręki. Pozostawiamy pod przykryciem, w ciepłym miejscu, aby wyrosło. Na powierzchni oprószonej mąką wyrośnięte ciasto rozciągamy dłońmi i odrywamy ok. 16 kawałków, po czym formujemy kule. Pozostawiamy na 15 min. Na środku każdej kuli umieszczamy kopiastą łyżkę jagód wymieszanych z cukrem i ew. mąką kartoflaną. Zalepiamy farsz ciastem, formując owalne „wrzecionowe” bułeczki.
  • Przenosimy je na cienko natłuszczoną blachę, złączeniem na spodzie. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 45 min.
  • Wyrośnięte jagodzianki smarujemy jajkiem rozmąconym z mlekiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego tylko do temp. 120°C. Podwyższamy temp. do 200°C i pieczemy ok. 40 min.
  • Smarujemy lukrem: ukręconym z cukru pudru i soku z rozgniecionych jagód, zwykłym lukrem z cukru pudru i soku z cytryny lub tylko oprószamy samym cukrem pudrem. Jagodzianki możemy także oprószyć kruszonką przygotowaną z 5 łyżek cukru, 5 łyżek masła i 10 łyżek mąki, zagniecionych palcami, aż powstaną grudki.
  • Małe ciastka drożdżowe pieczemy w temp. 200–220ºC (większe w nieco niższej temp. ok. 180ºC). Nie należy przedłużać czasu podanego w przepisie, ponieważ powstanie gruba twarda skóra. Za krótki czas pieczenia lub zbyt wysoka temp. powoduje powstawanie zakalca.

Porady

Jagodzianki można po prostu posypać cukrem pudrem - tak będzie najprościej. Jeśli wolisz, możesz jednak zrobić lukier lub kruszonkę. Pamiętaj, że ciasto drożdżowe - także to na jagodzianki - musi solidnie wyrosnąć. Daj mu czas i trzymaj je w ciepłym miejscu!

Wypróbuj też przepis na wegańskie placki z jagodami lub przepis na jagodzianki Ewy

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy