Przygotowanie: 25 minut
Smażenie: 10–15 minut
Porcja: 230 kcal
Składniki na 4 porcje
Składniki:
20 dag wołowiny bez kości
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
3 łyżki sherry
średnia marchewka
po strąku żółtej, czerwonej i zielonej papryki
papryczka chili
10 dag małych pieczarek
15 dag groszku cukrowego
15 dag kiełków sojowych
3 cebulki dymki
2 łyżki oleju
2 łyżki bulionu drobiowego
1/2 łyżeczki cukru
sól, pieprz
Warzywa z wołowiną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięso pokroić na cienkie plasterki wzdłuż włókien, oprószyć mąką ziemniaczaną, zamoczyć w miseczce z sosem sojowym i sherry
(po 1 łyżce), odstawić.
Marchewkę umyć, obrać, pokroić w cienkie paseczki. Dymki pokroić na krążki. Groszek i kiełki sojowe blanszować w osolonym wrzątku ok. 3 min, zahartować zimną wodą, osączyć. Papryki przekroić na pół, usunąć nasiona, umyć, pokroić w cienkie paseczki. Grzyby oczyścić, większe przekroić na pół. Chili przepołowić, usunąć nasiona, pokroić na kawałeczki.
Na rozgrzaną patelnię z grubym dnem wlać olej. Usmażyć mięso z obu stron. Mięso zdjąć z patelni, a wrzucić marchewkę, dymkę, chili, groszek i paprykę. Usmażyć, mieszając, pod koniec dodać grzyby i kiełki. W miseczce wymieszać resztę sosu sojowego i sherry oraz bulion. Wlać do warzyw, zagotować. Dodać mięso. Na dużym ogniu chwilę podgrzewać, mieszając. Podawać z sosem chili.