Warzywa z wołowiną

Ocena:

4.49 (168)

  • 25 min.
  • dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut
Smażenie: 10–15 minut
Porcja: 230 kcal
Składniki na 4 porcje

Składniki:

  • 20 dag wołowiny bez kości
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 3 łyżki sherry
  • średnia marchewka
  • po strąku żółtej, czerwonej i zielonej papryki
  • papryczka chili
  • 10 dag małych pieczarek
  • 15 dag groszku cukrowego
  • 15 dag kiełków sojowych
  • 3 cebulki dymki
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki bulionu drobiowego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól, pieprz

Warzywa z wołowiną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso pokroić na cienkie plasterki wzdłuż włókien, oprószyć mąką ziemniaczaną, zamoczyć w miseczce z sosem sojowym i sherry
  • (po 1 łyżce), odstawić.
  • Marchewkę umyć, obrać, pokroić w cienkie paseczki. Dymki pokroić na krążki. Groszek i kiełki sojowe blanszować w osolonym wrzątku ok. 3 min, zahartować zimną wodą, osączyć. Papryki przekroić na pół, usunąć nasiona, umyć, pokroić w cienkie paseczki. Grzyby oczyścić, większe przekroić na pół. Chili przepołowić, usunąć nasiona, pokroić na kawałeczki.
  • Na rozgrzaną patelnię z grubym dnem wlać olej. Usmażyć mięso z obu stron. Mięso zdjąć z patelni, a wrzucić marchewkę, dymkę, chili, groszek i paprykę. Usmażyć, mieszając, pod koniec dodać grzyby i kiełki. W miseczce wymieszać resztę sosu sojowego i sherry oraz bulion. Wlać do warzyw, zagotować. Dodać mięso. Na dużym ogniu chwilę podgrzewać, mieszając. Podawać z sosem chili.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne