Warzywa z wołowiną - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Mięso pokroić na cienkie plasterki wzdłuż włókien, oprószyć mąką ziemniaczaną, zamoczyć w miseczce z sosem sojowym i sherry
(po 1 łyżce), odstawić.
Marchewkę umyć, obrać, pokroić w cienkie paseczki. Dymki pokroić na krążki. Groszek i kiełki sojowe blanszować w osolonym wrzątku ok. 3 min, zahartować zimną wodą, osączyć. Papryki przekroić na pół, usunąć nasiona, umyć, pokroić w cienkie paseczki. Grzyby oczyścić, większe przekroić na pół. Chili przepołowić, usunąć nasiona, pokroić na kawałeczki.
Na rozgrzaną patelnię z grubym dnem wlać olej. Usmażyć mięso z obu stron. Mięso zdjąć z patelni, a wrzucić marchewkę, dymkę, chili, groszek i paprykę. Usmażyć, mieszając, pod koniec dodać grzyby i kiełki. W miseczce wymieszać resztę sosu sojowego i sherry oraz bulion. Wlać do warzyw, zagotować. Dodać mięso. Na dużym ogniu chwilę podgrzewać, mieszając. Podawać z sosem chili.
Komentarze