Galareta z tuńczykiem i jajkiem

Bardzo wiosenna galareta z jajkiem i tuńczykiem jest świetną alternatywa do galaret wieprzowych, będzie dodatkowo ozdoba każdego świątecznego stołu

dodany przez: bonappetit

galareta galaretki

Czas przygotowania:
4godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.38 z 193 głosów)

Składniki:

  • 1/2 brokuła
  • 3-4 jajka
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 szklanki bulionu lub wody
  • sói i pieprz do smaku

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Galareta z tuńczykiem i jajkiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Jajka gotujemy na twardo, a potem obieramy i kroimy na połówki. Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy aż zmiękną. Tuńczyka odsączamy z zalewy. W gorącym bulionie rozpuszczamy żelatynę, następnie solimy i pieprzymy delikatnie.Studzimy. Jajka układamy na środku naczynia, obok układamy warstwę tuńczyka oraz brokuła, zalewamy lekko tężejącym bulionem odstawiamy tak aby tylko zakrył dno, dopiero jak lekko stężeje możemy ułożyć pozostałe brokuły, tuńczyka i zalewamy pozostałym bulionem. Opcjonalnie można dodać też kawałki ugotowanej marchewki. Odstawiamy na kilka godzin ( najlepiej na noc) do lodówki do stężenia.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: