Galareta z tuńczykiem i jajkiem

Bardzo wiosenna galareta z jajkiem i tuńczykiem jest świetną alternatywa do galaret wieprzowych, będzie dodatkowo ozdoba każdego świątecznego stołu

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
1 sztuk
Ocena:

(średnia 2.6 z 10 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • 1/2 brokuła
  • 3-4 jajka
  • 1 puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 szklanki bulionu lub wody
  • sói i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Jajka gotujemy na twardo, a potem obieramy i kroimy na połówki. Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy aż zmiękną. Tuńczyka odsączamy z zalewy. W gorącym bulionie rozpuszczamy żelatynę, następnie solimy i pieprzymy delikatnie.Studzimy. Jajka układamy na środku naczynia, obok układamy warstwę tuńczyka oraz brokuła, zalewamy lekko tężejącym bulionem odstawiamy tak aby tylko zakrył dno, dopiero jak lekko stężeje możemy ułożyć pozostałe brokuły, tuńczyka i zalewamy pozostałym bulionem. Opcjonalnie można dodać też kawałki ugotowanej marchewki. Odstawiamy na kilka godzin ( najlepiej na noc) do lodówki do stężenia.
Wielkanoc jajka tuńczyk galaretka galareta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy