Galareta drobiowo-warzywna

To przepis jeszcze z Wielkanocy ale wiem, że będę go powtarzać

Dodany przez:

Galareta drobiowo-warzywna

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
12 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 2 głosów)

Składniki

  • kurczak
  • włoszczyzna
  • 1 marchewka ugotowana
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 3/4 szklanki ugotowanego zielonego groszku (ja użyłam tego mrożonego bo ma ładniejszy kolor)
  • 12 różyczek brokuła
  • żelatyna
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Kurczaka gotować z włoszczyzną na bardzo malutkim ogniu w osolonej wodzie, tak by wywar tylko mrugał, ja gotowałam ok 2 godzin. Po tym czasie mięso wyjąć i ostudzić, oddzielić od kości. Oczywiście nie zużyłam całego kurczaka do tej galarety, wzięłam tylko tyle ile się zmieściło a z reszty zrobiłam sałatkę. Przygotować 12 miseczek (moje były plastikowe, ale mogą być też szklane, można też zrobić w 1 większej misce). W każdej ułożyć po ćwiartce jajka, 3 plasterki marchewki, łyżeczce zielonego groszku (jeśli mrożonego, to należy go wcześniej ugotować). Z wywaru, na którym ugotowała się rozpuścić żelatynę wg przepisu na opakowaniu (zależy ile wywaru wam wyjdzie, mi wyszło jakieś 1,5 litra). Gdy nieco przestygnie podlać warzywa w miseczkach (by później nie wypływały) i pozostawić do stężenia w lodówce ( to trwa zaledwie kilka minut), potem ułożyć po różyczce brokuła i mięso z kurczaka. Zalać do połowy galaretą, zostawić do stężenia. Zalać do końca galaretą. Gdy stężeje można podawać.
  2. Zalewałam tak na raty by uniknąć wypływania warzyw i mięsa.
Śniadanie kurczak mięso warzywa przekąska kolacja galareta kurczak z warzywami galart galareta drobiowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze