Galareta drobiowo-warzywna

Galareta drobiowo - warzywna to przepis na wyjątkowy rarytas. Idealnie smakuje skropiona sokiem z cytryny. Wypróbuj przepis na galaretę drobiowo-warzywną.

GalaretaPrzekąski

Czas przygotowania:
180 min.
Ocena:

(średnia 4.51 z 162 głosów)

Składniki:

  • kurczak
  • włoszczyzna
  • 1 marchewka ugotowana
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • 3/4 szklanki ugotowanego zielonego groszku (ja użyłam tego mrożonego bo ma ładniejszy kolor)
  • 12 różyczek brokuła
  • żelatyna
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Kurczaka gotować z włoszczyzną na bardzo malutkim ogniu w osolonej wodzie
  • tak by wywar tylko mrugał
  • ja gotowałam około 2 godzin. Po tym czasie mięso wyjąć i ostudzić
  • oddzielić od kości. Wziąć tylko tyle ile potrzeba do galarety a z reszty można zrobić sałatkę. Przygotować 12 miseczek. Mogą być plastikowe
  • albo szklane. Można też zrobić w 1 większej misce. W każdej ułożyć po ćwiartce jajka
  • 3 plasterki marchewki i po łyżeczce zielonego groszku. Mrożony groszek należy wcześniej ugotować.
  • Z wywaru
  • na którym ugotowała się włoszczyzna rozpuścić żelatynę wg przepisu na opakowaniu. W zależności ile wyjdzie wywaru
  • może wyjść nawet 1
  • 5 l. Gdy nieco przestygnie podlać warzywa w miseczkach
  • aby później nie wypływały. Należy pozostawić do stężenia w lodówce ( to trwa zaledwie kilka minut)
  • potem ułożyć po różyczce brokuła i mięso z kurczaka. Zalać do połowy galaretą
  • zostawić do stężenia. Zalać do końca galaretą. Gdy stężeje można podawać.
  • Należy zalewać składniki na raty
  • aby uniknąć wypływania warzyw i mięsa.

Porady

Zobacz: kurczak z fasolką po włosku

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy