GALARETKA mięsno-warzywna w KOLOROWYCH PAPRYKACH

Galareta w paprykach

GalaretaPrzekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 169 głosów)

Składniki:

  • papryka kolorowa czerwona, żółta, pomarańczowa 5 sztuk
  • szynka 12 dekagramów
  • jajka ugotowane 3 sztuki
  • ser żółty 16 dekagramów
  • kukurydza z puszki 0.33 szklanki
  • ogórek kiszony lub konserwowy 1 sztuka
  • natka pietruszki gałązka 7 sztuk
  • sól i pieprz (do smaku) 6 szczypt
  • wywar mięsny ewentualnie bulion z kostki 0.5 litra
  • Żelatyna płaskie łyzeczki 9 łyżeczek
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • szpinak świeży w liściach 10 sztuk

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Przygotowujemy wywar mięsny lub z braku czasu rozpuszczamy we wrzątku kostkę bulionową. Po lekkim ostygnięciu, dodajemy do wywaru sok z cytryny, sól, pieprz oraz rozpuszczoną w 1/2 szklanki żelatynę - mieszamy. Proponuje najpierw namoczyć żelatynę w 1/2 szklanki zimnej wody, a po napęcznieniu - troszke ją podgrzać do całkowitego rozpuszczenia i dopiero wtedy wlać do wywaru. Wszystkie papryki myjemy, odcinamy kapelusze, usuwamy nasionka. Jedną czerwoną paprykę kroimy w drobną kostkę i gotujemy ją 4 minuty w osolonym wrzątku, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Ser żółty, szynkę i ogórka kiszonego/konserwowego kroimy w kostkę. Jajka ugotowane na twardo obieramy, jedno z nich kroimy w plasterki, a pozostałe dwa siekamy delikatnie w kostkę. Do każdej "wyżłobionej" papryki wkładamy składniki farszu: kukurydzę, szynkę, ser, ogórka, jajka, pokrojoną i obgotowaną czerwoną paprykę, posiekaną natkę i zalewamy wywarem mięsnym. Odkładamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem możemy pokroić w plastry. Układamy na liściach szpinaku. Do spożycia galaretki podajemy pieczywo. Dodatkowo serwujemy pomidorki koktajlowe przyozdobione natką pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy