GALARETKA mięsno-warzywna w KOLOROWYCH PAPRYKACH

Galareta w paprykach

Dodany przez:

GALARETKA mięsno-warzywna w KOLOROWYCH PAPRYKACH

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • papryka kolorowa czerwona, żółta, pomarańczowa 5 sztuk
  • szynka 12 dekagramów
  • jajka ugotowane 3 sztuki
  • ser żółty 16 dekagramów
  • kukurydza z puszki 0.33 szklanki
  • ogórek kiszony lub konserwowy 1 sztuka
  • natka pietruszki gałązka 7 sztuk
  • sól i pieprz (do smaku) 6 szczypt
  • wywar mięsny ewentualnie bulion z kostki 0.5 litra
  • Żelatyna płaskie łyzeczki 9 łyżeczek
  • sok z cytryny 2 łyżki
  • szpinak świeży w liściach 10 sztuk

Przygotowanie

  1. Przygotowujemy wywar mięsny lub z braku czasu rozpuszczamy we wrzątku kostkę bulionową. Po lekkim ostygnięciu, dodajemy do wywaru sok z cytryny, sól, pieprz oraz rozpuszczoną w 1/2 szklanki żelatynę - mieszamy. Proponuje najpierw namoczyć żelatynę w 1/2 szklanki zimnej wody, a po napęcznieniu - troszke ją podgrzać do całkowitego rozpuszczenia i dopiero wtedy wlać do wywaru. Wszystkie papryki myjemy, odcinamy kapelusze, usuwamy nasionka. Jedną czerwoną paprykę kroimy w drobną kostkę i gotujemy ją 4 minuty w osolonym wrzątku, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Ser żółty, szynkę i ogórka kiszonego/konserwowego kroimy w kostkę. Jajka ugotowane na twardo obieramy, jedno z nich kroimy w plasterki, a pozostałe dwa siekamy delikatnie w kostkę. Do każdej "wyżłobionej" papryki wkładamy składniki farszu: kukurydzę, szynkę, ser, ogórka, jajka, pokrojoną i obgotowaną czerwoną paprykę, posiekaną natkę i zalewamy wywarem mięsnym. Odkładamy do lodówki do stężenia. Przed podaniem możemy pokroić w plastry. Układamy na liściach szpinaku. Do spożycia galaretki podajemy pieczywo. Dodatkowo serwujemy pomidorki koktajlowe przyozdobione natką pietruszki.
Śniadanie Wielkanoc przekąska kolacja Papryka galareta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy