tolpyga_w_panierce

Tołpyga w Panierce

Ocena:

4.46 (213)

  • 30 min.
  • dla 2 osób

Tradycyjnie przyrządzona ryba,beż żadnych wydziwiasów. Pyszna,chrupiąca mniam,mniam :)

Składniki:

  • Tołpyga świeża (dwa płaty ze skórą miałam ponad pół kilograma)
  • 1 jajo kurze
  • 1/2 szklanki olej do smażenia
  • 1/2 szklanka bułka tarta
  • 1 plaster cytryny
  • sól,pieprz (wg.uznania)

Tołpyga w panierce - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Rybę myjemy-osuszamy,następnie solimy,pieprzymy i skrapiamy cytryną.Wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę.Do jednego naczynia lub talerza wsypujemy bułkę tartą a do drugiego wbijamy jajo i rozmącamy.Na patelni rozgrzeamy olej.Potem rybę panierujemy najpierw obtaczamy ją w jaju następnie w bułce i wkładamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na wolnym ogni z obu stron na złoty kolor.....
  • Podajemy np. z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty...
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne