Galert z nóżek cielęcych

oraz z golonką wieprzową.Polecam.

Dodany przez:

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
10 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 nóżki cielęce
  • 1 golonko wieprzowe
  • 30 dag. cielęciny
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 4-5 liścia laurowego
  • 3 średnie marchewki
  • 2 średnie pietruszki korzeń
  • 1/2 średniego selera
  • 1 średnia por
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • sól,pieprz

Przygotowanie

  1. Cebulę obrać,przepołowić,zrumienić na suchej patelni.Nóżki i golonko oczyścić,porąbać,zalać wodą i gotować na małym ogniu.Gdy nóżki i golonko będą na pół ugotowane,dodać mięso cielęce,obrane warzywa,cebulę,czosnek i przyprawiamy do smaku solą,pieprzem,dodajemy ziela angielskiego i liścia laurowego,dalej gotujemy.Mięso musi być miękkie ,a nóżki i golonko rozgotowane.Wywar odcedzić,odjąć mięso od kości,poszatkować drobniutko.Wymieszać mięso z wywarem,dodajemy warzywa pokrojone w kostkę,sprawdzamy smak,wlewamy do formy dostosowanej wielkością do ilości galarety (wywar ma pokryć powierzchnię mięsa),ostudzić.Gdy galareta będzie krzepnąć wymieszać ją do dna,aby równomiernie rozmieścić mięso.Wystudzić.Galaretkę włożyć do lodówki na ok.4h aż całkiem stężeje.Przed podaniem trzeba zebrać tłuszcz z powierzchni galarety i dowolnie dekorujemy.Podajemy z ogórkami kiszonymi,posiekaną cebulką i odrobiną octu,oraz ze świeżo zmielonym pieprzem.SMACZNEGO.
mięso przekąska kolacja wywar golonko gicz
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze