galareta z nóżek wieprzowych

w święta nie może jej zabraknąć na Wielkanocnym stole

Dodany przez:

galareta z nóżek wieprzowych

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 4 głosów)

Składniki

  • 2 nóżki wieprzowe
  • 1 golonka wieprzowa
  • 3 marchewki, 1 pietruszka
  • kawałek czerwonej papryki, kukurydza
  • sól, pieprz, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie
  • 3 jajka

Przygotowanie

  1. Golonkę i nogi myjemy, następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania dodajemy włoszczyznę i przyprawy. Nóżki i golonkę obieramy z kości i skóry. Obrane mięso drobno kroimy. Wywar przelewamy przez sito, odstawiamy do schłodzenia. Włoszczyznę kroimy w kostkę, paprykę kroimy na kawałki. Jajka gotujemy na twardo a następnie kroimy na mniejsze kawałki.
  2. Do kubeczków wkładamy na dno jajko, paprykę, kukurydzę i włoszczyznę, układamy warstwę mięsa, zalewamy wywarem. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia galaretki.
  3. Galareta najlepiej smakuje podawana z octem.
mięso przekąska nóżki galareta
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze