galareta z nóżek wieprzowych

w święta nie może jej zabraknąć na Wielkanocnym stole

GalaretaPrzekąski

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 146 głosów)

Składniki:

  • 2 nóżki wieprzowe
  • 1 golonka wieprzowa
  • 3 marchewki, 1 pietruszka
  • kawałek czerwonej papryki, kukurydza
  • sól, pieprz, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie
  • 3 jajka

Okazje:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Golonkę i nogi myjemy, następnie przekładamy do garnka, zalewamy wodą, gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania dodajemy włoszczyznę i przyprawy. Nóżki i golonkę obieramy z kości i skóry. Obrane mięso drobno kroimy. Wywar przelewamy przez sito, odstawiamy do schłodzenia. Włoszczyznę kroimy w kostkę, paprykę kroimy na kawałki. Jajka gotujemy na twardo a następnie kroimy na mniejsze kawałki.
  • Do kubeczków wkładamy na dno jajko, paprykę, kukurydzę i włoszczyznę, układamy warstwę mięsa, zalewamy wywarem. Odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia galaretki.
  • Galareta najlepiej smakuje podawana z octem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy