W polskiej kuchni największym powodzeniem cieszą się olej rzepakowy i oliwa z oliwek. Ale na sklepowych półkach znajdziemy również inne oleje. Podobnie z margaryną – producenci wychodzą naprzeciw potrzebom konsumentów i polecają produkty roślinne do smażenia i smarowania. Warto wiedzieć, które do czego najlepiej się nadają.
Oleje
Olej otrzymywany jest z nasion roślin oleistych, mamy więc oleje kukurydziany, słonecznikowy, rzepakowy, lniany, a także z pestek winogron. Najpopularniejszy i najtańszy jest olej rzepakowy – naturalny, w jasnym, słomkowym kolorze, o neutralnym, delikatnym smaku. Jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych jednonienasyconych, mniejszych ilości kwasów wielonienasyconych oraz niewielkich – tłuszczów nasyconych. Podczas smażenia nie zmienia za bardzo swoich właściwości i szybko osiąga wysoką temperaturę. Pozostałe oleje nie nadają się do długiego smażenia.
Margaryna
Na rynku nie brakuje też coraz szerszego wyboru margaryn. Doskonałe jako zamiennik masła na ulubione pieczywo. To dobry wybór, jeśli chcemy podsmażyć ulubione składniki na śniadanie czy obiad. Szczególnie, jeśli jesteśmy na diecie wegańskiej, lubimy, gdy margaryna ma zbliżony maślany smak, ale wyłączyliśmy z diety produkty pochodzenia zwierzęcego.
Oliwa
Znana i ceniona od wieków, wytłaczana jest z miąższu oliwek. Zawiera kwasy tłuszczowe jednonienasycone, które mają dobry wpływ na nasz organizm – obniżają poziom „złego” cholesterolu, a zwiększają „dobrego”. Oliwa zawiera witaminy A i E oraz polifenole, które chronią przed wolnymi rodnikami, opóźniają proces starzenia i zapobiegają nowotworom. Extra virgin – naturalna oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, wytwarzana w pierwszej dobie po zbiorze. Jest najwyższej jakości, a więc najdroższa. Ma zielonkawy kolor, owocowy zapach i lekko pikantny smak. Jest najlepsza do sałatek i surówek, idealna do zimnych sosów. Można jej używać do gotowania, pieczenia i krótkiego smażenia. Virgin – naturalna oliwa z oliwek z drugiego i trzeciego tłoczenia, idealna do smażenia.
Komentarze