Poutine to popularna kanadyjska przekąska. Składa się z frytek polanych fenomenalnym sosem pieczeniowym, który powstaje na bazie bulionu i piwa. Dodatek sera nadaje mu wspaniałą kremową konsystencję oraz rewelacyjny smak. Poutine warto podać podczas imprezy, wieczoru filmowego lub spotkania ze znajomymi.
Adobe Stock
(średnia 0 z 0 głosów)
Ziemniaki: obieramy ze skórki i myjemy pod bieżącą wodą. Następnie kroimy je na grube słupki i przekładamy do dużej miski. Wlewamy 500 ml piwa. Całość przykrywamy folią do żywności. Odstawiamy do lodówki.
Cebula: obieramy ją i kroimy w drobną kostkę.
Czosnek: obieramy jeden ząbek i siekamy go.
Mozzarella: kroimy na mniejsze kawałki.
Sos: masło wrzucamy do garnka. Następnie podgrzewamy je, aż się rozpuści. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy przez około 2–3 minuty. Po tym czasie wlewamy bulion, 50 ml piwa, ocet balsamiczny, ketchup i sos worcestershire. Sos gotujemy jeszcze przez około 10 minut. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.
Olej: wlewamy go do garnka i rozgrzewamy do temperatury 150°C.
Frytki: ziemniaki wyjmujemy z piwa oraz osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie wrzucamy je do garnka z rozgrzanym olejem i smażymy przez ok. 4 minut. Gotowe frytki wyjmujemy, odsączamy. Kolejny raz rozgrzewamy olej, tym razem do temperatury 180°C i znowu wrzucamy frytki. Smażymy je kilka minut, aż nabiorą złotego koloru. Wyjmujemy je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Podanie: frytki przekładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy mozzarellą. Poutine z powodzeniem możemy podać w formie przekąski.
Porady
- Poutine świetnie sprawdzi się jako dodatek do obiadu, w towarzystwie pieczonych lub grillowanych mięs.
- Bulion wołowy możemy z powodzeniem zastąpić wywarem drobiowym lub warzywnym. Smak sosu będzie nieco delikatniejszy.
- W klasycznym przepisie na poutine dodaje się kawałki świeżego sera cheddar (tzw. cheese curds). Niestety nie są one dostępne w Polsce, dlatego zastępujemy je mozzarellą. Jeśli bardzo nam zależy na użyciu oryginalnego sera, możemy zamówić go z zagranicznego sklepu internetowego.
- W zależności od preferencji do przygotowania sosu możemy użyć zarówno jasnego, jak i ciemnego piwa. Należy jednak mieć na uwadze, że wpłynie to znacząco na smak i aromat potrawy. Najczęściej wybierane jest jasne, pszeniczne piwo typu lager.
- Jeśli zależy nam na chrupiących z zewnątrz i miękkich w środku frytkach, warto sięgnąć po ziemniaki typu B. Należą do nich takie odmiany jak Irys, Irga lub Orlik.
- Poutine najlepiej spożyć tuż po przygotowaniu i nie polecamy odkładać ich na później. Zimne, nasiąknięte sosem frytki nie są smaczne.
Komentarze