Fit batony bez pieczenia

Kilka prostych składników wystarczy, żeby wyczarować ten smaczny i zdrowy deser - posmakuje wielbicielom kakao i czekolady. Przepis pochodzi z książki "Dieta ze smakiem" Kingi Paruzel.

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 146 głosów)

Składniki:

  • 1/2 szklanki kakao
  • 1/2 szklanki oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 szklanka żyta ekspandowanego
  • szczypta soli
  • do dekoracji: wiórki kokosowe

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Olej kokosowy i kakao rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Dodać syrop klonowy oraz szczyptę soli, całość wymieszać.
  • Zdjąć z ognia, dodać żyto ekspandowane i ponownie wymieszać, tak aby czekoladowa masa pokryła każde ziarno. Przełożyć do silikonowych foremek lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
  • Udekorować wiórkami kokosowymi (można pominąć) i schłodzić.

Porady

- kakao można zastąpić karobem lub surowym kakao
- olej kokosowy można zastąpić masłem – ale wtedy batony już nie będą fit
- syrop klonowy można zastąpić miodem lub syropem z agawy czy cukrem trzcinowym
- żyto ekspandowane można zastąpić innym ziarnem preparowanym, np. ryżem, kaszą jaglaną, amarantusem lub po prostu płatkami
owsianymi

Zobacz też: fit przepisy - najlepsze książki kucharskie

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy