Batony bez pieczenia to zdrowa i pyszna przekąska lub deser. Naturalnie słodkie i bogate w zdrowe tłuszcze oraz witaminy, są dobrą alternatywą dla tradycyjnych słodyczy.
(średnia 4.49 z 187 głosów)
1 szklanka migdałów
1/2 szklanki słonecznika
1/2 szklanki siemienia lnianego
1 szklanka daktyli
1/2 szklanki żurawiny
1/2 szklanki sezamu ciemny i jasny
1/2 szklanki rodzynek
kilka kawałków suszonego mango (można pominąć)
Połowę mieszanki pestek i orzechów przerabiamy na masło (długo miksujemy w blenderze z ostrzem w kształcie litry S)
Mieszamy wszystko razem i ugniatamy na jednolitą masę. Jak masa za bardzo się rozpada to trzeba dorzucić trochę zmiksowanych
Papier do pieczenia kładziemy na drewnianej desce, posypujemy go amarantusem
Przepis: Agnieszka Siwińska
Komentarze