Batony fit

Przepis na batony, które można jeść bezkarnie a na dodatek dostarczają potężną porcję zdrowej energii.

Desery

Czas przygotowania:
45 min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 179 głosów)

Składniki:

  • 15 dag drobnych płatków owsianych
  • 10 dag pełnoziarnistych płatków zbożowych
  • 10 dag posiekanych orzechów laskowych
  • 10 dag suszonych chipsów bananowych
  • 5 dag płatków kukurydzianych
  • 15 dag syropu z agawy
  • 4 łyżki mleka sojowego
  • 1/2 łyżki cukru trzcinowego
  • duża szczypta soli morskiej
  • 2 łyżeczki mielonej wanilii (proszku waniliowego)
  • 2 łyżki mąki
  • 20 dag dobrej gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Płatki owsiane, zbożowe i orzechy wsypujemy na suchą, rozgrzaną patelnię, prażymy, mieszając, aż zaczną mocno pachnieć. Mieszamy z pokruszonymi bananami i resztą składników prócz czekolady. Masę rozkładamy równą warstwą na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, przykrywamy drugą płachtą papieru, wyrównujemy wałkiem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C na 15 min. W międzyczasie czekoladę kruszymy i topimy na parze. Podpieczoną masę kroimy ostrym nożem na batoniki, smarujemy czekoladą i odkładamy na kratkę, aby zastygła. Podajemy ze szklanką mleka i owocami.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy