Flapjacks – angielskie batoniki owsiane

Flapjacks to klasyczna brytyjska receptura na pieczone batoniki zbożowe. Przyrządza się je z płatków owsianych, cukru i masła. Masę wykłada się na płaską foremkę, a po wyjęciu z piekarnika dzieli na słodkie kwadraciki. Ich tradycyjnym składnikiem jest złocisty syrop cukrowy (golden syrup), czyli jasna melasa. Można go jednak zastąpić miodem lub syropem klonowym. Flapjacks warto zabrać ze sobą na drugie śniadanie do szkoły lub pracy. 

dodany przez: Ewa Niepytalska

batony

Czas przygotowania:
45min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Flapjacks – angielskie batoniki owsiane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: piekarnik nagrzewamy do 180°C, tryb góra-dół. Formę o wymiarach 20x20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Rodzynki zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 15 minut, po czym odsączamy. 

  • 2.

    Masa na flapjacks: masło podgrzewamy w rondelku z brązowym cukrem i złocistym syropem cukrowym (golden syrup). Kiedy wszystkie składniki się rozpuszczą, dodajemy płatki owsiane i rodzynki. Dokładnie mieszamy. Powinna powstać gęsta, kleista pasta.   

  • 3.

    Pieczenie: masę na batoniki owsiane przekładamy do przygotowanej foremki. Pieczemy przez około 25 minut lub do zarumienienia. Wyjmujemy i studzimy. Kiedy ciasto jest jeszcze ciepłe, kroimy je w kwadraty.  

Porady

  • Tradycyjny przepis na flapjacks wymaga użycia jasnej melasy, czyli złocistego syropu (golden syrup). Swoją nazwę zawdzięcza bursztynowej barwie. Ma gęstą konsystencję i lekko karmelowy aromat. Możemy go zrobić w domu z cukru, wody i soku z cytryny lub kupić w sklepie z ekologiczną żywnością. Dobrymi zamiennikami dla złotego syropu są miód lub syrop klonowy.  
  • Płatki owsiane możemy wymieszać z otrębami, płatkami gryczanymi lub płatkami kukurydzianymi. 
  • W przepisie na batoniki owsiane podaliśmy rodzynki. Mogą być to jednak dowolne suszone owoce, na przykład żurawina, morele lub wiśnie. Inne popularne dodatki, które dobrze komponują się z brytyjskimi flapjacks, to czekolada, orzechy i kawałki toffi. 
  • Jeśli zależy nam na tym, żeby obniżyć kaloryczność zbożowych kwadracików, zamieńmy cukier na ksylitol. Wegańskie batony przyrządzimy na bazie oleju kokosowego. Warto modyfikować ten wypiek według własnych potrzeb, ponieważ płatki owsiane zawierają dużo błonnika, witamin i minerałów, a w formie batoników stanowią wygodną i wartościową przekąskę.  
  • Najlepiej sprawdzą się mniej przetworzone płatki owsiane górskie. Batoniki upieczone z dodatkiem płatków błyskawicznych będą bardziej miękkie i ciągnące.  
  • Batoniki granola przechowujemy w szczelnie zamkniętym pudełku. Zachowają świeżość przez około 7 dni
  • Owies jest produktem naturalnie bezglutenowym. Mimo to, jeśli chcemy się upewnić, że wypiek będzie bezpieczny dla osób, które nie tolerują tego składnika, kupujmy płatki z odpowiednim certyfikatem.  
  • Flapjack to brytyjska nazwa. W Stanach Zjednoczonych i Kanadzie używa się jej jako określenia na amerykańskie pancakes. Warto pamiętać o tym geograficznym rozróżnieniu, zamawiając danie w restauracji podczas światowych podróży.  

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy