Składniki

Polskie superfood - zdrowe i pyszne

Nie jest tak, że superfood to tylko produkty egzotyczne, sprowadzane z dalekich krajów. Na wyciągnięcie ręki mamy mnóstwo świetnych superfood. Wystarczy wspomnieć o najprostszych - natka pietruszki, cebula i czosnek zawierają cenne witaminy i powinny na stałe zagościć w naszej diecie. Superfood są też kasze. Każda z nich jest dla nas dobra, warto przekonać się np. do kaszy jaglanej - podajmy ją klasycznie z gulaszem lub przygotujmy sycącą słodką jaglankę czy jaglane babeczki.

Polski superfood to także pokrzywa, która zawiera dużo witaminy C, dobrze wpływa na odporność i pomaga pozbyć się nadmiaru wody z organizmu. Kolejnym polskim superfood jest biała morwa. Te niepozorne owoce skutecznie regulują poziom cukru we krwi i są po prostu smaczne. Używamy ich do deserów lub porannej owsianki. Siemię lniane, które przyspiesza trawienie możemy z kolei dodać do sałatek lub przyrządzić lniany kleik. Nie możemy zapomnieć również o kiszonkach - to naturalne probiotyki!

Polecane przepisy