Sok z malin

Sok malinowy to słodycz owoców zamknięta w butelce. Ponadto sok z malin to specjał,  który przyda się do zapasów na zimę. Sok z malin to tylko trzy składniki. A jak go wykorzystać? Sok z malin pasuje do herbaty i rozmaitych deserów. Podpowiadamy, jak zrobić sok z malin. 

PrzetworyNapoje

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.22 z 284 głosów)

Kroki wykonania:

  • iStock-maliny-jezyny-czarne jagody-min1.Sok z malin – przepis prosty:
    Na początek maliny należy wypłukać. Zagotować z minimalną ilością wody. Nalać wody tylko tyle, żeby przykryć owoce w garnku. Maliny należy gotować na malutkim ogniu około 40 minut.
  • StockFood-cukier-bialy-2.Następnie należy przecedzić przez drobne sitko tak, żeby drobne pestki na nim pozostały. Następnie należy ponownie zagotować sok z malin dodając cukier. Gorący sok z malin trzeba nalewać do butelek/słoików i natychmiast zakręcić. Pozostawić w temperaturze pokojowej do wystygnięcia. Nie zagotowywać. Nie pasteryzować. Sok z malin na zimę warto zrobić samemu. Wtedy mamy pewność, co pijemy. Sok malinowy jest idealny na przeziębienie.

Porady

Przepis można urozmaicić poprzez dodanie do niego liści mięty. Wtedy dodatkowo uzyskamy orzeźwiający smak. Sok malinowy warto przechowywać w estetycznych butelkach, które będą stanowić ozdobę domowej spiżarni. Do napełniania butelek przyda się szeroki lejek, który uchroni kuchnię przed zabrudzeniem. Warto też zaopatrzyć się w stalową chochlę, która umożliwi dozowanie odpowiedniej porcji. Sok z malin będzie też doskonałym dodatkiem do zimowej herbaty. Taki napój będzie świetnie smakować w porcelanowej filiżance.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy