Sok z malin zrobiony w domu to naturalne lekarstwo, które przyda się w chłodniejsze dni. Ma wiele właściwości prozdrowotnych, podnosi odporność i obniża poziom cholesterolu. Idealnie sprawdza się jako dodatek do herbaty, lodów i innych deserów. Wystarczą tylko 3 składniki, żeby móc cieszyć się tym wyjątkowym napojem. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na sok malinowy i podpowiadamy, jak go przechowywać zimą.
StockFood
Maliny: delikatnie myjemy w zimnej wodzie i odsączamy. Przekładamy je do garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem. Ugniatamy je za pomocą drewnianej łyżki, żeby puściły sok.
Gotowanie: stawiamy garnek na małym gazie. Zagotowujemy masę owocową. Podgrzewamy ją, mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści. Potrwa to około 10 minut.
Sok z malin: przecedzamy zawartość garnka przez gęste sito lub gazę tak, żeby odzyskać jak najwięcej płynu. Wyciskamy do niego cytrynę. Mieszamy. Przelewamy sok malinowy do słoików lub butelek.
Porady
- Z 1 kg malin otrzymamy około 750 ml soku. Warto przechowywać go w estetycznych butelkach z etykietką, które będą stanowić ozdobę domowej spiżarni. Do ich napełniania przyda się szeroki lejek, który uchroni kuchnię przed zabrudzeniem. Warto też zaopatrzyć się w stalową chochlę, która umożliwi dozowanie odpowiedniej porcji.
- Ile cukru dodać do soku z malin? To zależy, jak słodki efekt chcemy uzyskać. Przeciętnie powinno wystarczyć około 250 g na 1 kg owoców, ale wielbiciele słodkich napojów mogą dodać nawet 300–500 g cukru. Im będzie go więcej, tym gęstszy produkt otrzymamy. Jeśli chcemy uzyskać esencjonalny syrop z malin, możemy nawet wykorzystać proporcje 1:1.
- Sok malinowy da się też zrobić z mrożonych owoców. Można je od razu zaspać cukrem i odstawić w ciepłe miejsce, żeby odtajały i puściły wilgoć.
- Przepis na sok z malin można urozmaicić różnymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się na przykład liście mięty. Dzięki nim uzyskamy orzeźwiający smak. Cukier warto zastąpić miodem, jeśli lubimy kwiatowe nuty zapachowe.
- Osoby na diecie redukcyjnej, które nie chcą odmawiać sobie słodyczy, mogą z powodzeniem wykorzystać erytrol lub ksylitol zamiast cukru. Są to niskokaloryczne zamienniki o niskim indeksie glikemicznym.
- Prosta receptura na napój z sezonowych owoców to sok z malin z sokownika parowego. Jest to specjalny garnek złożony z połączonych ze sobą naczyń. W jednym z nich umieszczamy owoce, w kolejnym znajduje się gotująca się woda, a do trzeciej części garnka spływa sok, który zlewamy za pomocą wężyka.
- Sok malinowy będzie doskonałym dodatkiem do zimowej herbaty. Taki napój świetnie prezentuje się w porcelanowej filiżance. To także słodka polewa do lodów, gofrów, naleśników i innych pysznych deserów.
- Co zrobić z owocami, które zostały po zrobieniu soku? Dodajmy je do domowych wypieków. Spróbujmy wykorzystać je na przykład do przepisu na ciasto czekoladowe z malinami. Z pulpy można także przygotować dżem lub gęsty sos.
Sok malinowy jest nie tylko pyszny, ale także bardzo zdrowy. W okresie jesienno-zimowym, kiedy łatwo jest przemarznąć i zachorować, warto sięgnąć do domowej spiżarni po przygotowane latem owocowe przetwory. Sok własnej roboty będzie znacznie zdrowszy niż ten dostępny na sklepowych półkach. Możemy być pewni, że jest pozbawiony sztucznych konserwantów i powstał ze świeżych owoców. Jest to szczególnie istotne, kiedy przygotowujemy go z myślą o dzieciach.
Ze względu na wysoką zawartość witamin C i E oraz z grupy B sok z malin doskonale wspiera pracę układu odpornościowego. Zawiera także sporo magnezu, żelaza, wapnia i potasu. Warto włączyć go do swojej codziennej diety, żeby w pełni korzystać z jego właściwości prozdrowotnych.
Jednym z przetworów, które warto przyrządzać w większych ilościach i przechowywać przez zimę, jest sok z malin. Przepis babci nakazuje ułożenie owoców na zmianę z warstwami cukru w słoikach i postawienie go w ciepłym miejscu. Stopniowo będzie się wtedy wytwarzał syrop. Proces ten może potrwać 2 dni. Trzeba uważać, żeby owoce nie zaczęły fermentować. To dosyć pracochłonny sposób, ale przyda się, kiedy szukamy przepisu na sok z malin bez gotowania. Tego typu słodkich przetworów zazwyczaj nie trzeba pasteryzować. Wystarczy trzymać się następujących zasad:
Jeśli mamy wątpliwości, możemy dodatkowo przeprowadzić pasteryzację. Przyda się ona zwłaszcza wtedy, kiedy robimy sok z malin bez cukru, który jest naturalnym konserwantem. Można ją zrobić na dwa sucho (w piekarniku) lub na mokro (w garnku z wrzącą wodą).
Wypróbujcie także przepis na sok z aronii.
Sezon na maliny trwa od lipca do września. Są to dosyć delikatne owoce, które nie przetrwają zbyt długo w lodówce, dlatego warto robić z nich różne przetwory i zatrzymać smak lata na dłużej. Możemy z nich przygotować między innymi:
Sprawdźcie też nasze 3 pomysły na przetwory z malin.
Komentarze