Jak zrobić sok z malin?

Sok malinowy to słodycz owoców zamknięta w butelce. Ponadto sok z malin to specjał,  który przyda się do zapasów na zimę. Sok z malin to tylko trzy składniki. A jak go wykorzystać? Sok z malin pasuje do herbaty i rozmaitych deserów. Podpowiadamy, jak zrobić sok z malin. 

dodany przez: Kulinarna Ania

syropy sok

Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.22 z 285 głosów)


Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • iStock-maliny-jezyny-czarne jagody-min 1.

    Jak zrobić sok malinowy na zimę? Na początek maliny należy wypłukać, a później zagotować z minimalną ilością wody. Należy nalać tylko tyle wody, żeby przykryła owoce w garnku. Maliny należy gotować na małym ogniu około 40 minut.

  • StockFood-cukier-bialy- 2.

    Następnie  wywar z malin należy przecedzić przez drobne sitko tak, żeby pozostały na nim pestki z owoców. Następnie należy ponownie zagotować sok z malin dodając do niego cukier. Gorący sok z malin trzeba szybko przelać do butelek/słoików i natychmiast zakręcić. Odstawione słoiki/butelki z sokiem malinowym należy umieścić do góry dnem i pozostawić w temperaturze pokojowej do wystygnięcia. Nie zagotowywać. Nie pasteryzować. Weka powinny zassać się same. Sok z malin na zimę warto zrobić samemu. Wtedy mamy pewność, co pijemy. Sok malinowy jest idealny na przeziębienie.

Porady

  • Przepis można urozmaicić poprzez dodanie do niego liści mięty. Wtedy dodatkowo uzyskamy orzeźwiający smak.
  • Co zrobić z malinami po soku? Dodaj je do domowych wypieków. Wypróbuj przepis na ciasto czekoladowe z malinami. Z owocowej pulpy można przygotować także dżem malinowy.
  • Sok malinowy warto przechowywać w estetycznych butelkach, które będą stanowić ozdobę domowej spiżarni. Do napełniania butelek przyda się szeroki lejek, który uchroni kuchnię przed zabrudzeniem. Warto też zaopatrzyć się w stalową chochlę, która umożliwi dozowanie odpowiedniej porcji. 
  • Sok z malin będzie doskonałym dodatkiem do zimowej herbaty. Taki napój będzie świetnie smakować w porcelanowej filiżance.

Notka redakcyjna

Sok z malin: właściwości zdrowotne

Sok z malin jest nie tylko pyszny, ale i zdrowy. W okresie jesienno-zimowym, kiedy łatwo jest przemarznąć i zachorować, warto jest sięgnąć do domowej spiżarni po przygotowane latem soki malinowe. Sok malinowy wzmacnia organizm, wspiera odporność, a nawet przeciwdziała powstawaniu nowotworom. Odpowiemy na najważniejsze pytania, które pojawiają się, gdy zaczyna się myśleć o tym, jak zrobić sok z malin na zimę.

Domowy sok z malin będzie znacznie zdrowszy niż ten dostępny na sklepowych półkach. Przygotowując naturalny sok z malin, możemy być pewni, że jest pozbawiony zbędnych konserwantów. Jest to szczególnie istotne, gdy przygotowujemy sok z malin dla dzieci.

Ze względu na wysoką zawartość witaminy C, E, oraz witamin z grupy B sok z malin doskonale wspiera pracę układu odpornościowego. Sok malinowy zawiera także sporo magnezu, żelaza, wapnia i potasu. Warto włączyć go do swojej codziennej diety, by korzystać na co dzień z jego właściwości odżywczych.

Sok z malin: przepis

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sok malinowy, podpowiadamy! Przepis na sok z malin jest banalnie prosty. Jedno z najczęściej zadawanych pytań brzmi: ile cukru do soku z malin? Kieruj się zasadą, według której na jeden kilogram malin, przypada 100 g cukru.

W domowych warunkach najłatwiej przygotować jest sok w specjalnym sokowniku. By przyrządzić sok z malin w sokowniku, owoce umieszczamy w górnym garnku i zasypujemy je cukrem, do dolnego garnka wlewamy wodę, a gotowy sok zlewamy przez rurkę prosto do słoików lub butelek. Jednak co w przypadku, jeśli go nie posiadamy? Na szczęście, nie jest to poważny problem! Jak zrobić sok z malin bez sokownika? Wystarczy zwykły garnek i sitko oraz przepis na sok malinowy zasypywany cukrem.

Warto zaplanować produkcję soku z malin w słoikach by starczyło go nam na cały rok. Domowy syrop z malin może przydać się nie tylko wtedy, gdy złapie nas przeziębienie. Sok malinowy to także doskonały dodatek do lodów, gofrów, naleśników i innych pysznych deserów, które dzięki dodatkowi tradycyjnego soku z malin zyskają wyjątkowy smak. Należy więc zastanowić się, ile litrów soku potrzebujemy, oraz ile soku otrzymamy z 1 kg malin. Szacuje się, że z 1 kg owoców otrzymamy ok. litr soku.

Jak pasteryzować sok z malin?

By przygotowany przez nas sok z malin przetrwał jak najdłużej w domowej spiżarni nie trzeba go pasteryzować. Najważniejsze jest szczelne zamknięcie go w słoiku. Wrzący sok z malin należy zlać do dokładnie umytych i wyparzonych pojemników, a następnie dobrze zakręcić i odwrócić do góry dnem. Zakrętki powinny się zassać i zrobić wklęsłe co będzie znakiem, że nasz sok malinowy jest szczelnie zamknięty. Przetwory z dużą ilością cukru nie wymagają pasteryzacji. Wystarczy nałożyć je gorące do słoików i poczekać aż wystygną. 

Wypróbuj także: przepis na sok z aronii

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy