Sok z malin

Słodycz malin zamknięta w butelce - to sok z malin, który przyda się do zapasów na zimę. Sok z malin to tylko 3 składniki. A jak go wykorzystać? Sok z malin pasuje do herbaty i rozmaitych deserów.

PrzetworyNapoje

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.23 z 282 głosów)

Składniki:

  • 1,5 kg malin*
  • 10 łyżek cukru (biały, drobny, do wypieków)
  • woda
  • *z podanej ilości wychodzi ok. 2 litry soku.

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Sok z malin:
  • Maliny wypłukać. Zagotować z minimalną ilością wody. Nalać wody tylko tyle, żeby przykryć owoce w garnku. Gotować na malutkim ogniu około 40 min.
  • Przecedzić przez drobne sitko tak, żeby drobne pestki pozostały na sitku. Ponownie zagotować sok dodając cukier.
  • Gorący sok z malin nalewać do butelek/słoików. Natychmiast zakręcić. Pozostawić w temperaturze pokojowej do wystygnięcia. Nie zagotowywać. Nie pasteryzować.
  • Sok z malin warto zrobić samemu, wtedy mamy pewność, co pijemy. Sok z malin jest idealny na przeziębienie.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy