Sok z malin

Słodycz malin zamknięta w butelce - to sok z malin, który przyda się do zapasów na zimę. Sok z malin to tylko 3 składniki. A jak go wykorzystać? Sok z malin pasuje do herbaty i rozmaitych deserów.

Dodany przez:

Sok z malin

Zimne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 3.49 z 81 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 1,5 kg malin*
  • 10 łyżek cukru (biały, drobny, do wypieków)
  • woda
  • *z podanej ilości wychodzi ok. 2 litry soku.

Przygotowanie

  1. Sok z malin:
  2. Maliny wypłukać. Zagotować z minimalną ilością wody. Nalać wody tylko tyle, żeby przykryć owoce w garnku. Gotować na malutkim ogniu około 40 min.
  3. Przecedzić przez drobne sitko tak, żeby drobne pestki pozostały na sitku. Ponownie zagotować sok dodając cukier.
  4. Gorący sok z malin nalewać do butelek/słoików. Natychmiast zakręcić. Pozostawić w temperaturze pokojowej do wystygnięcia. Nie zagotowywać. Nie pasteryzować.
  5. Sok z malin warto zrobić samemu, wtedy mamy pewność, co pijemy. Sok z malin jest idealny na przeziębienie.
przetwory napoje cukier maliny sok z malin
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze