Sok z malin zrobiony w domu to naturalne lekarstwo, które przyda się w chłodniejsze dni. Ma on wiele właściwości prozdrowotnych, podnosi odporność i obniża poziom cholesterolu. Idealnie sprawdza się jako dodatek do herbaty, lodów i innych deserów. Wystarczą tylko 3 składniki, by móc cieszyć się tym wyjątkowym napojem. Poniżej podajemy przepis na sok z malin, również w wersji bez cukru.
StockFood
Maliny: dokładnie je płuczemy, a później należy zagotować je z minimalną ilością wody – tyle, żeby przykryła owoce w garnku. Gotujemy je na małym ogniu około 40 minut. W razie potrzeby dolewamy więcej wody.
Sok z malin: wywar przecedzamy przez drobne sitko tak, żeby pozostały na nim pestki z owoców. Następnie należy ponownie zagotować sok, dodając do niego cukier – gotujemy do rozpuszczenia cukru. Jeszcze gorący przelewamy do butelek/słoików i natychmiast zakręcamy. Należy postawić je do góry dnem i pozostawić w temperaturze pokojowej do wystygnięcia. Nie zagotowywać. Nie pasteryzować. Weka powinny zassać się same.
Porady
- Przepis na sok z malin można urozmaicić poprzez dodanie do niego liści mięty. Wtedy dodatkowo uzyskamy orzeźwiający smak.
- Co zrobić z malinami po soku? Dodaj je do domowych wypieków. Wypróbuj przepis na ciasto czekoladowe z malinami. Z owocowej pulpy można przygotować także dżem malinowy.
- Sok z malin warto przechowywać w estetycznych butelkach, które będą stanowić ozdobę domowej spiżarni. Do napełniania ich przyda się szeroki lejek, który uchroni kuchnię przed zabrudzeniem. Warto też zaopatrzyć się w stalową chochlę, która umożliwi dozowanie odpowiedniej porcji.
- Sok z malin będzie doskonałym dodatkiem do zimowej herbaty. Taki napój będzie świetnie smakować w porcelanowej filiżance.
- Sok z malin bez cukru robimy w ten sam sposób, pomijając dodatek słodzika. Tę wersję trzeba dodatkowo zapasteryzować.
Sok z malin jest nie tylko pyszny, lecz także bardzo zdrowy. W okresie jesienno–zimowym, kiedy łatwo jest przemarznąć i zachorować, warto sięgnąć do domowej spiżarni po przygotowane latem soki malinowe. Wzmacnia on organizm, wspiera odporność, a nawet przeciwdziała powstawaniu nowotworom.
Zrobiony w domu będzie znacznie zdrowszy, niż ten dostępny na sklepowych półkach. Przygotowując naturalny sok z malin, możemy być pewni, że jest pozbawiony zbędnych konserwantów, nadmiernej ilości cukru. Będzie miał też wysoką zawartość malin. Jest to szczególnie istotne, gdy przygotowujemy go również dla dzieci.
Ze względu na wysoką zawartość witaminy C, E oraz witamin z grupy B sok z malin doskonale wspiera pracę układu odpornościowego. Zawiera także sporo magnezu, żelaza, wapnia i potasu. Warto włączyć go do swojej codziennej diety, by korzystać na co dzień z jego właściwości odżywczych.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sok z malin, podpowiadamy! Przepis jest banalnie prosty. Jedno z najczęściej zadawanych pytań brzmi: ile cukru na litr soku z malin? Kierujemy się zasadą, według której na jeden kilogram malin, przypada 100 g cukru.
W domowych warunkach najłatwiej jest przygotować sok z malin z sokownika. Owoce umieszczamy w górnym garnku i zasypujemy je cukrem, do dolnego garnka wlewamy wodę, a gotowy sok zlewamy przez rurkę prosto do słoików lub butelek. Jednak co w przypadku, jeśli go nie posiadamy? Na szczęście, nie jest to poważny problem! Jak zrobić sok z malin bez sokownika? Wystarczy zwykły garnek i sitko – przygotowanie według podanego przez nas przepisu.
Domowy syrop z malin może przydać się nie tylko wtedy, gdy złapie nas przeziębienie. Sok malinowy to także doskonały dodatek do lodów, gofrów, naleśników i innych pysznych deserów, które dzięki temu wyjątkowemu dodatkowi zyskają wyjątkowy smak. Należy więc zastanowić się, ile litrów soku potrzebujemy, oraz ile soku otrzymamy z 1 kg malin. Szacuje się, że z 1 kg owoców otrzymamy ok. litr soku.
By przygotowany przez nas sok z malin przetrwał jak najdłużej w domowej spiżarni nie trzeba go pasteryzować. Najważniejsze jest szczelne zamknięcie go w słoiku. Wrzący sok z malin należy zlać do dokładnie umytych i wyparzonych pojemników, a następnie dobrze zakręcić i odwrócić do góry dnem. Zakrętki powinny się zassać i zrobić wklęsłe, co będzie znakiem, że jest szczelnie zamknięty. Przetwory z dużą ilością cukru nie wymagają pasteryzacji. Wystarczy nałożyć je gorące do słoików i poczekać aż wystygną.
Wypróbuj także: przepis na sok z aronii
Komentarze