Dżem z jeżyn z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z cytryny smakuje wprost genialnie. To proste, a zarazem bardzo efektowne przetwory. Pozwalają zachować słodki aromat lata na dłużej. Fantastycznie wzbogacą owsianki, kanapki, racuchy, ciasta lub pierogi. To jednak nie koniec ich kulinarnych zastosowań. Koniecznie sprawdźcie, jak zrobić dżem z jeżyn na zimę.
StockFood
(średnia 4.52 z 180 głosów)
Przygotowanie: owoce przebieramy, myjemy w zimnej wodzie i osuszamy. Umieszczamy je w dużym garnku z grubym dnem i lekko ugniatamy, żeby puściły sok.
Gotowanie: podgrzewamy owoce. Kiedy rozpadną się i utworzą jednolitą masę, zasypujemy je cukrem. Gotujemy jeżyny na małym ogniu przez około 2 godziny. Pod koniec wlewamy sok z cytryny.
Dżem z jeżyn: przelewamy do uprzednio wyczyszczonych i wyparzonych słoików. Zakręcamy je, ustawiamy go góry dnem i przykrywamy ręcznikiem. Zostawiamy do wystudzenia.
Porady
- Z podanego przepisu otrzymamy 4 słoiczki po 220 ml. Po całkowitym wystudzeniu dżem jeżynowy należy przechowywać w chłodnym, zaciemnionym miejscu. Najlepiej sprawdzi się do tego piwnica lub garaż. Można je także trzymać w zamykanej szafce kuchennej. Dobrze jednak, by była ona oddalona od źródeł ciepła, takich jak piekarnik lub płyta grzewcza.
- Zanim umieścimy dżem z jeżyny w słoikach, upewnijmy się, że szkło nie jest wyszczerbione. Nie bez znaczenia jest też stan nakrętek – ważne, by były one pozbawione jakichkolwiek odkształceń i śladów rdzy. Dzięki temu gotowe przetwory zachowają świeżość na długie miesiące.
- Jeśli chcemy przygotować dżem z jeżyn bez pestek, wstępnie zagotowane owoce musimy przetrzeć przez gęste sito. Miejmy jednak na uwadze, że drobne nasiona to substancje balastowe, które pobudzają pracę układu pokarmowego, dlatego warto zostawić je w dżemie.
- Słodkie przetwory z jeżyn mają wiele kulinarnych zastosowań. Dżem można dodawać do owsianki, racuchów, placków na słodko, kanapek lub puddingów z nasionami chia. Świetnie sprawdzi się także do przekładania ciasta lub cienkich, francuskich naleśników. Łyżeczka dżemu fantastycznie wzbogaci smak pierogów leniwych lub kładzionych klusek.
- Czym zagęścić dżem jeżynowy? Upragnioną konsystencję otrzymamy w naturalny sposób, kiedy dodamy do przetworów skórkę pomarańczy, która zawiera dużo pektyny.
Jest słodki, smaczny, uniwersalny i pełen właściwości odżywczych – to tylko część zalet, jakimi może pochwalić się dżem z jeżyn. Przepis podstawowy składa się tylko z dwóch składników, którymi są cukier i owoce. Jeśli chcemy obniżyć kaloryczność przetworów, możemy zamienić białe kryształki na niskokaloryczny słodzik. Czym zastąpić cukier? Świetnie sprawdzą się na przykład ksylitol, erytrol lub stewia.
Domowy dżem jeżynowy to pyszne źródło witaminy C, która przydaje się w walce z przeziębieniami i innymi infekcjami bakteryjnymi lub wirusowymi. Spożywanie tych owoców pozytywnie wpływa na zdolność wchłaniania żelaza i stan kości. Zawarte w jeżynach wolne rodniki opóźniają starzenie się organizmu, a błonnik ogranicza przyswajanie niezdrowych tłuszczów i reguluje procesy trawienne.
Jeśli co roku przygotowujemy te same przetwory z jeżyn, może najwyższy czas, żeby je nieco urozmaicić? Warto eksperymentować na przykład z innymi owocami, ziołami lub przyprawami. Niektóre pomysły mogą Was zaskoczyć. Do dżemu można dodać na przykład:
Pasteryzacja to jedna z najpopularniejszych metod konserwowania żywności. Dzięki niej przetwory zachowują świeżość przez długie miesiące, a przy tym nie tracą swoich cennych wartości odżywczych. Jak pasteryzować domowe dżemy? Wystarczy wyłożyć dno garnka materiałową ściereczką i ułożyć w nim słoiki tak, by nie stykały się ze sobą. Następnie zalewa się je gorącą wodą do 2/3 wysokości i gotuje przez około 20 minut.
Przetwory można także pasteryzować na sucho. Wystarczy ułożyć je na blasze, a następnie umieścić na około 25–30 minut w piekarniku nagrzanym do 120–130°C. Warto jednak wspomnieć, że wystudzone przetwory należy w nim umieścić, kiedy jest jeszcze zimny.
Ostatnimi czasy popularność zyskuje także nowa metoda pasteryzacji słoików przy użyciu zmywarki. W tej wersji naczynia układa się w urządzeniu do góry dnem. Następnie ustawia się program o możliwie najwyższej temperaturze (może to być 60 lub 70°C). Po wyjęciu przetworów ze zmywarki należy ułożyć je na blacie wieczkiem do dołu i zostawić do całkowitego wystudzenia.
Sezon na ostrężyny rozpoczyna się z końcem lipca i trwa do września. Warto wtedy maksymalnie wykorzystać potencjał tych niezwykle smacznych owoców i zrobić z nich przetwory na zimę. Oprócz dżemu z jeżyn można przyrządzić także takie pyszności jak:
Komentarze