Dżem z jeżyn

Dżem z jeżyn z dodatkiem świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy, naturalnego miodu i świeżej bazylii smakuje wprost genialnie. Prosty, a zarazem bardzo efektowny – słowem idealny. To świetny sposób na zachowanie smaków lata na dłużej. Fantastycznie wzbogaci smak owsianki, kanapek, placków czy klusek. To jednak nie koniec jego kulinarnych zastosowań. Jeśli lubicie domowe przetwory, koniecznie sprawdźcie, jak zrobić dżem jeżynowy. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dżemy

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.52 z 180 głosów)

Dżem z jeżyn - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Jeżyny na dżem 1.

    Przygotowanie składników: jeżyny przebieramy, płuczemy i osuszamy. Rozgniatamy je przy pomocy widelca. Liście świeżej bazylii przekładamy do kielicha blendera. Dodajemy do nich płynny miód, cukier oraz świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy. Całość blendujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 

  • Dżem jeżynowy 2.

    Dżem z jeżyn: owoce przekładamy do garnka. Łączymy je z pozostałymi składnikami. Całość doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i kontynuujemy gotowanie przez kolejne 20 minut. Gorący dżem jeżynowy przelewamy do uprzednio wyczyszczonych słoików. Słoje zakręcamy, pasteryzujemy i ustawiamy go góry dnem. Zostawiamy do wystudzenia. 

Porady

  • Przed przelaniem dżemu z jeżyn do słoików upewnijcie się, że są one czyste i niewyszczerbione. Nie bez znacznia jest też stan nakrętek – ważne by były one pozbawione jakichkolwiek odkształceń czy śladów rdzy. Dzięki temu gotowe przetwory zachowają świeżość na długie miesiące. 
  • Wolicie bardziej kwaskowate przetwory? Możecie zastąpić podany w powyższym przepisie sok z pomarańczy sokiem z cytryny lub limonki. Fani bardziej klasycznych smaków mogą pominąć dodatek bazylii. 
  • Domowy dżem z jeżyn należy przechowywać w zacienionym i chłodnym miejscu. Najlepiej sprawdzi się do tego piwnica lub garaż. Można je także trzymać w zamykanej szafce kuchennej. Dobrze jednak by była ona oddalona od źródeł ciepła, takich jak piekarnik czy płyta grzewcza. 
  • Przetwory z jeżyn można przechowywać zarówno w klasycznych słoikach z zakrętką, jak i w słojach typu weck (z gumową uszczelką i metalowymi zatrzaskami). Niezależnie od tego, na który rodzaj się zdecydujecie, sugerujemy wybranie słoików o mniejszej pojemności (ok. 150–300 ml). Dzięki temu będziecie mieli pewność, że po otwarciu zdążycie zużyć dżem zanim zacznie się psuć. 
  • Pyszny dżem z jeżyn ma wiele kulinarnych zastosowań. Można dodawać go do owsianek, racuchów, placków na słodko, kanapek czy puddingów na bazie chia. Świetnie sprawdzi się także do przekładania cienkich, francuskich naleśników. Łyżeczka dżemu fantastycznie wzbogaci też smak leniwych czy lanych klusek. Polecamy spróbować również prostych ciast z jeżynowym dżemem. 
  • Jeżeli chcecie przygotować dżem z jeżyn bez pestek, po wstępnym zagotowaniu, owoce musicie przetrzeć przez sito. 
  • Sprawdźcie również nasze pozostałe przepisy na pyszne i proste dżemy.

Notka redakcyjna

Dżem z jeżyn – inne wersje przygotowania

Jeżyny to jedne z najpopularniejszych owoców lata. Zajadają się nimi zarówno dzieci, jak i dorośli. Nic więc dziwnego, że przepisów na dżem jeżynowy istnieje cała masa. W najprostszej wersji do jego przygotowania potrzeba jedynie dwóch składników: owoców i cukru. To jednak nie jedyna możliwość! 

Równie dobrze smakuje dżem z jeżyn i jabłek. Do jego zrobienia najlepiej sprawdzą delikatnie kwaskowate odmiany jabłek, takie jak szara renta, antonówka, szampion czy kosztela. Jeśli zaś wolicie nieco słodsze przetwory możecie przygotować je na bazie jeżyn i gruszek. 

Warto spróbować także dżemu z jeżyn i malin. Jego smak można urozmaicić, dodając do niego garść listków mięty i świeżo wyciśnięty sok z limonki. Jeżyny dobrze komponują się również ze smakiem śliwek, truskawek czy porzeczek. 

Jak pasteryzować dżem jeżynowy? 

Pasteryzacja to jedna z najpopularniejszych metod konserwowania żywności. Dzięki niej przetwory zachowują świeżość przez długie miesiące, a przy tym nie tracą swoich cennych wartości odżywczych. Jak pasteryzować domowe dżemy? Wystarczy wyłożyć dno garnka materiałową ściereczką i ułożyć w nim słoiki tak, by nie stykały się one ze sobą. Następnie zalewa się je gorącą wodą do 2/3 wysokości i gotuje przez około 20 minut. 

Przetwory można także pasteryzować w piekarniku. Metoda ta szczególnie dobrze sprawdza się w przy większej ilości słoików. Wystarczy ułożyć je na blasze, a następnie umieścić na około 25–30 minut w piekarniku nagrzanym do 120–130°C. Warto jednak wspomnieć, że  w przypadku pasteryzowania wystudzonych przetworów, należy włożyć je do piekarnika przed jego nagrzaniem. 

Ostatnimi czasy popularność zyskuje także nowa metoda pasteryzacji przy użyciu zmywarki. W tej wersji słoiki układa się w urządzeniu do góry dnem. Następnie nastawia się je na program o możliwie najwyższej temperaturze (może to być 60 lub 70°C). Po wyjęciu przetworów ze zmywarki należy ułożyć je na blacie wieczkiem do dołu i zostawić do całkowitego wystudzenia. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy