Dżem jeżynowy z bazylią i miodem

Przepis na dżem jeżynowy z miodem i bazylią

Przetworydżemy

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 180 głosów)

Składniki:

  • 60 dag jeżyn
  • porządna garść świeżych liści bazylii
  • 8–10 łyżek płynnego miodu
  • 4 łyżki soku z pomarańczy
  • 15 dag cukru

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Oczyszczone jeżyny rozgniatamy. Liście bazylii miksujemy w blenderze z miodem, sokiem z pomarańczy i cukrem, mieszamy z jeżynami i cukrem. Doprowadzamy do wrzenia na niedużym ogniu, gotujemy 20 min. Zlewamy do słoików.

Porady

Zobacz też przepis na: dżem leśny

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy