Drożdżowe rogaliki z marmoladą

W sam raz na jeden kęs. Wydajny przepis.

Deseryrogalikimarmolady

Czas przygotowania:
90 min.
Ocena:

(średnia 4.43 z 193 głosów)

Składniki:

  • Ciasto:
  • 50 g drożdży
  • ok 1 kg mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • 1 szklanka podgrzanego mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • cukier puder do posypania
  • marmolada

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Wymieszać drożdże, podgrzane mleko, szklankę mąki i 3 łyżki cukru. Zostawić na 10 minut do podrośnięcia, po tym czasie dodać resztę składników. Zagnieść ręką i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę. Ciasto podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować w kształt koła i podzielić na 12 części (tak jak tarcza zegara). Nałożyć marmoladę i zwijać rogaliki. Ja skleiłam końce rogalików. Piec na złoty kolor w 180 stopniach. Posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy