Kotlety rybne (z dorsza)

Kotlety rybne z dorsza, podane w towarzystwie ziemniaczanego puree i surówki, to prosty pomysł na obiad, który z pewnością zachwyci niejedno podniebienie. Można je również serwować w wersji solo – jedynie z kromką świeżego pieczywa. Przysmażone na złoty kolor kotleciki nie tylko pięknie się prezentują, ale i smakują wprost fantastycznie. Dodatkowo ich przygotowanie nie zajmie więcej niż godzinę. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, koniecznie sprawdźcie nasz przepis. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

kotlety rybne

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 4.37 z 183 głosów)

Kotlety rybne (z dorsza) - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Masa na klopsy z dorsza: Rybę dokładnie płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Umieszczamy ją w naczyniu rozdrabniacza elektrycznego i blendujemy na gładką masę. Czerstwe bułki namaczamy w mleku i odciskamy. Szczypior sieczemy na drobno. Do dorsza dodajemy jajka, bułki, bułkę tartą (3 łyżki odkładamy na później), gałkę muszkatołową oraz pieprz cytrynowy. Całość wyrabiamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. 

  • 2.

    Kotlety rybne z dorsza: Z masy formujemy płaskie kotlety. Obtaczamy je w pozostałej bułce tartej i przekładamy na rozgrzaną patelnię z olejem. Kotleciki smażmy z obu stron, aż nabiorą złotego koloru (zajmie to około 10 minut). Wówczas przekładamy je na ręcznik kuchenny i odsączamy z nadmiaru tłuszczu. Gotowe mielone z dorsza podajemy z ulubionymi dodatkami. 

Porady

  • Rybę można tez zmielić w maszynce do mielenia mięsa z nakładką o średnich oczkach. Jeśli nie posiadacie ani rozdrabniacza, ani maszynki, możecie również posiekać mięso nożem. Choć proces ten nie należy do najszybszych, przygotowane w ten sposób kotleciki będą równie smaczne co ich zmielona wersja. 
  • Ze względu na różną ilość glazury zawartej w rybach mrożonych, dokładna ilość bułki tartej, potrzebnej do przygotowania masy na kotlety z dorsza, może się różnić. Najlepiej więc dosypywać ją partiami, aż do momentu, gdy masa przestanie się rozpadać i z łatwością będzie można formować z niej klopsy.
  • Do namoczenia bułek można również użyć domowego bulionu warzywnego lub drobiowego.
  • Do przygotowania kotletów rybnych mielonych najlepiej użyć polędwicy lub filetu z dorsza.
  • Kotlety rybne można zrobić zarówno na bazie świeżego, jak i mrożonego dorsza. W drugim przypadku, polecamy dzień wcześniej przełożyć go z zamrażalnika do lodówki, a tuż przed zmieleniem odcisnąć z nadmiaru wody.
  • Fanom grubej panierki, polecamy namoczyć gotowe mielone z dorsza w jajku, a dopiero po tym, obtoczyć je bułce tartej. Należy jednak pamiętać, iż do ich usmażenia potrzeba znacznie więcej oleju. 
  • Jeżeli kotleciki z dorsza zbyt szybko rumienią się na patelni, należy zmniejszyć moc palnika. Cały proces smażenia powinien zająć około 10–12 minut.
     

Notka redakcyjna

 

Jak zrobić kotlety rybne z dorsza?

Przepis na kotlety rybne z dorsza nie różni się zbytnio od klasycznego przepisu na mielone. Wystarczy przygotować masę na bazie zblendowanej ryby, namoczonych bułek, jajek oraz bułki tartej, a następnie uformować z niej klopsy i usmażyć je na patelni. 

Smak kotletów mielonych z dorsza można urozmaicić, dodając do masy szałwię, rozmaryn, tymianek, natkę pietruszki lub majeranek. Klopsy można też doprawić ostrą papryką mieloną, czosnkiem lub pieprzem cytrynowym. Ciekawie smakują również z tartą cukinią, marchewką lub posiekaną papryką czerwoną. Do masy można również dodać dwie łyżki porwanej na drobne kawałki mozzarelli. Polecamy również spróbować kotletów rybnych z cebulką lub porem (uprzednio zeszklonym na patelni).

Kotlety rybne z dorsza najlepiej smażyć na oleju rzepakowym, ryżowym lub na maśle klarowanym. Można w tym celu użyć również smalcu, rafinowanej oliwy z oliwek lub oleju kokosowego. Ten ostatni może jednak nadać rybnym kotletom lekko słodkawego posmaku.

Z czym podawać kotlety z ryby? 

Kotlety rybne z dorsza podane w towarzystwie ziemniaczanego puree i mizerii to fantastyczny pomysł na prosty i smaczny obiad, który z pewnością przypadnie do gustu wszystkim domownikom. Można je również serwować w wersji solo – z kromką domowego chleba – lub w towarzystwie pieczonych warzyw i lekkiej surówki np. z marchewki, selera lub młodej czy kiszonej kapusty. Równie dobrze smakują z sałatą masłową oblaną śmietanowym dressingiem. 

Całość będzie smakować jeszcze lepiej, jeżeli okrasimy ją aromatyczny sosem tatarskim. Równie dobrze sprawdzi się w tym celu sos czosnkowy czy majonezowy. Na bazie kotletów rybnych z dorsza można również przyrządzić smaczne fishburgery. Wystarczy ułożyć je między warstwami świeżo wypieczonej bułki z dodatkiem plastrów żółtego sera, sałaty, pomidorów i sosu hamburgerowego.

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy