Papryka faszerowana ryżem i mięsem to pomysł na pyszny obiad. Doskonale smakuje podana osobno, jak i z bukietem warzyw. Przepisów na nadziewaną paprykę jest wiele, warto pokombinować z farszem i ilością sera, ale klasyczna wersja też jest dobra. Papryka faszerowana to dobry pomysł na pożywny i sycący obiad, ale i kolację. Przygotowanie jej jest proste i nie wymaga poświęcenia dużej ilości czasu.
(średnia 3.86 z 408 głosów)
Kalorie: 370
Porady
Papryka faszerowana dobrze sprawdza się w towarzystwie świeżej sałatki. Jeśli użyjemy mniejszych papryk lub takich o cieńszej skórce, możemy skrócić czas pieczenia. Warto pamiętać o natłuszczeniu blachy lub formy, w której pieczemy paprykę. Zapobiegnie to przylepieniu się warzyw od spodu. Możemy też użyć papieru do pieczenia. Papryka faszerowana nie może się spiec - przypalona będzie niesmaczna. Przepis na faszerowaną paprykę zawsze można lekko zmodyfikować i dodać na wierzch papryki np. trochę startego sera, który zapiecze się wraz z naszą potrawą, nadając całemu daniu jeszcze lepszy smak. Ścięty wierzch papryki idealnie sprawdzi się w roli „wieczka”, dlatego nie wyrzucaj go.
Papryka faszerowana to bardzo popularne danie. Wynika to z faktu, że możemy dodawać do niej ulubione składniki i eksperymentować do woli. Przepis na paprykę faszerowaną to idealny sposób na czyszczenie lodówki - wystarczy wszystkie warzywa pokroić i umieścić wewnątrz wydrążonych papryk. Papryka faszerowana może też oczywiście być podawana
w wersji wegetariańskiej. Mięso możemy zastąpić podsmażonym tofu lub dodać do papryki ciecierzycę, dzięki której będzie bardziej pożywna. Nadziewana papryka to danie, które możemy przygotować na wiele sposobów dodając ulubione składniki i testując nowe smaki.
Komentarze