Papryka faszerowana ryżem

Pomysł na pyszny obiad - Papryka faszerowana ryżem i mięsem. Doskonała podana osobno, jak i z bukietem warzyw. Warto pokombinować z farszem i ilością sera, ale klasyczny przepis też jest dobry.

papryka faszerowanaPrzekąski

Czas przygotowania:
25 min.
Kalorie:
370 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 3.87 z 394 głosów)

Składniki:

  • 8 dużych strąków papryki
  • cebula
  • 30 dag mielonej wieprzowiny
  • 1/2 szklanki ryżu
  • 1/2 kostki bulionowej warzywnej
  • 4 łyżki oleju
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • oregano

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Cebulę obrać i posiekać.
  • 2 łyżki oleju rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać mięso mielone, przyprawić do smaku solą, pieprzem i oregano, przesmażyć. Dodać ryż, wymieszać.
  • Papryki umyć, osuszyć, ściąć wierzchy i usunąć pestki. Strąki napełnić farszem ryżowo-mięsnym i ułożyć w żaroodpornym naczyniu natłuszczonym pozostałym olejem.
  • Kostkę bulionową rozpuścić w szklance wrzącej wody, podlać papryki. Przykryć, piec 35 minut w temperaturze 180 C.
  • Papryki wyjąć. Do sosu z pieczenia dodać koncentrat pomidorowy i ew. niewielką ilość wody. Zagotować i przyprawić.
  • Papryki podawać polane sosem.

Kalorie: 370

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy