Papryka faszerowana ryżem

Papryka faszerowana ryżem i mięsem to pomysł na pyszny obiad. Doskonale smakuje podana osobno, jak i z bukietem warzyw. Przepisów na nadziewaną paprykę jest wiele, warto pokombinować z farszem i ilością sera, ale klasyczna wersja też jest dobra. Papryka faszerowana to dobry pomysł na pożywny i sycący obiad, ale i kolację. Przygotowanie jej jest proste i nie wymaga poświęcenia dużej ilości czasu.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

papryka faszerowana przekąski Przekąski na ciepło

Czas przygotowania:
25min.
Kalorie:
370 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: średni
Ocena:

(średnia 3.87 z 415 głosów)

Papryka faszerowana ryżem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • mieso 1.

    Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Cebulę obrać i posiekać. 2 łyżki oleju rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać mięso mielone, przyprawić do smaku solą, pieprzem i oregano, przesmażyć. Dodać ryż, wymieszać.

  • iStock-496948018 2.

    Papryki umyć, osuszyć, ściąć wierzchy i usunąć pestki. Strąki napełnić farszem ryżowo-mięsnym i ułożyć w żaroodpornym naczyniu natłuszczonym pozostałym olejem. Szklanką gorącego wywaru warzywnego podlać papryki.

  • iStock-1069312472 3.

    Papryki faszerowane przykryć i piec 35 minut w temperaturze 180 st. C. Po upływie wyznaczonego czasu, papryki wyjąć. Do sosu z pieczenia dodać koncentrat pomidorowy i ew. niewielką ilość wody. Zagotować i przyprawić.

  • papryka faszerowana 4.

    Papryki faszerowane podawać polane sosem.

Kalorie: 370

Porady

Papryka faszerowana dobrze sprawdza się w towarzystwie świeżej sałatki. Jeśli użyjemy mniejszych papryk lub takich o cieńszej skórce, możemy skrócić czas pieczenia. Warto pamiętać o natłuszczeniu blachy lub formy, w której pieczemy paprykę. Zapobiegnie to przylepieniu się warzyw od spodu. Możemy też użyć papieru do pieczenia. Papryka faszerowana nie może się spiec - przypalona będzie niesmaczna. Przepis na faszerowaną paprykę zawsze można lekko zmodyfikować i dodać na wierzch papryki np. trochę startego sera, który zapiecze się wraz z naszą potrawą, nadając całemu daniu jeszcze lepszy smak. Ścięty wierzch papryki idealnie sprawdzi się w roli „wieczka”, dlatego nie wyrzucaj go.

Notka redakcyjna

Papryka faszerowana to bardzo popularne danie. Wynika to z faktu, że możemy dodawać do niej ulubione składniki i eksperymentować do woli. Przepis na paprykę faszerowaną to idealny sposób na czyszczenie lodówki - wystarczy wszystkie warzywa pokroić i umieścić wewnątrz wydrążonych papryk. Papryka faszerowana może też oczywiście być podawana
w wersji wegetariańskiej. Mięso możemy zastąpić podsmażonym tofu lub dodać do papryki ciecierzycę, dzięki której będzie bardziej pożywna. Nadziewana papryka to danie, które możemy przygotować na wiele sposobów dodając ulubione składniki i testując nowe smaki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy