Papryka faszerowana ryżem

Pomysł na pyszny obiad - papryka faszerowana ryżem i mięsem. Doskonała podana osobno, jak i z bukietem warzyw. Warto pokombinować z farszem i ilością sera, ale klasyczny przepis też jest dobry. Papryka faszerowana to dobry pomysł na pożywny i sycący obiad, ale i kolację. 

papryka faszerowanaPrzekąski

Czas przygotowania:
25 min.
Kalorie:
370 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 3.86 z 398 głosów)

Kroki wykonania:

  • mieso1.Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Cebulę obrać i posiekać. 2 łyżki oleju rozgrzać w rondlu, wrzucić cebulę, zeszklić. Dodać mięso mielone, przyprawić do smaku solą, pieprzem i oregano, przesmażyć. Dodać ryż, wymieszać.
  • iStock-4969480182.Papryki umyć, osuszyć, ściąć wierzchy i usunąć pestki. Strąki napełnić farszem ryżowo-mięsnym i ułożyć w żaroodpornym naczyniu natłuszczonym pozostałym olejem. Szklanką gorącego wywaru warzywnego podlać papryki.
  • iStock-10693124723.Przykryć, piec 35 minut w temperaturze 180 st. C. Papryki wyjąć. Do sosu z pieczenia dodać koncentrat pomidorowy i ew. niewielką ilość wody. Zagotować i przyprawić.
  • papryka faszerowana4.Papryki podawać polane sosem.

Kalorie: 370

Porady

Papryka faszerowana dobrze sprawdza się w towarzystwie świeżej sałatki. Jeśli użyjemy mniejszych papryk lub takich o cieńszej skórce, możemy skrócić czas pieczenia. Warto pamiętać o natłuszczeniu blachy lub formy, w której pieczemy paprykę. Zapobiegnie to przylepieniu się warzyw od spodu. Możemy też użyć papieru do pieczenia. Papryka faszerowana nie może się spiec - przypalona będzie niesmaczna.

Notka redakcyjna

Papryka faszerowana to bardzo popularne danie. Wynika to z faktu, że możemy dodawać do niej ulubione składniki i eksperymentować do woli. To idealny przepis na czyszczenie lodówki - wystarczy wszystkie warzywa pokroić i umieścić wewnątrz wydrążonych papryk. Papryka faszerowana może tez oczywiście być podawana w wersji wegetariańskiej. Mięso możemy zastąpić podsmażonym tofu lub dodać do papryki ciecierzycę, dzięki której będzie bardziej pożywna. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy