Frittata z warzywami

Przygotowanie: 40 minut Pieczenie: ok. 20 minut Porcja: 380 kcal

frittata

Czas przygotowania:
40 min.
Kalorie:
380.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 174 głosów)

Składniki:

  • 30 dag ziemniaków
  • szklanka mrożonego groszku
  • 8 jajek
  • czerwona papryka
  • pomidor
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 3 łyżki oliwy
  • 100 ml mleka
  • curry, papryka, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
  • tłuszcz do tortownicy

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Ziemniaki obrać, umyć, ugotować (20 minut). Odcedzić, ostudzić, pokroić na plasterki. Paprykę oczyścić, pokroić w paski. Pomidor umyć, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać, posiekać.
  • Oliwę rozgrzać na patelni, zeszklić cebulę. Dodać paprykę, smażyć kilka minut. Dodać plastry ziemniaków, czosnek, groszek i natkę, wymieszać, przesmażyć. Przyprawić solą. Przełożyć do natłuszczonej tortownicy.
  • Mleko i jajka roztrzepać ze szczyptą papryki, curry, gałki muszkatołowej, przyprawić solą i pieprzem. Polać warzywa. Piec ok. 20 minut w temp. 180°C, aż masa się zetnie i lekko się zrumieni. Podawać z oliwkami.

Kalorie: 380.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy