Muszle makaronowe nadziewane to świetny pomysł na efektowny posiłek – idealny na imprezę lub rodzinny obiad. Wystarczy wypełnić je farszem, polać sosem i zapiec pod pierzynką z ulubionego, topiącego się sera. Pięknie wyglądają na stole, a ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu. Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym z sosem pomidorowym szybko staną się ulubionym daniem wszystkich miłośników włoskiej kuchni.
istock
(średnia 4.53 z 188 głosów)
Makaron: do dużego garnka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Wsypujemy łyżkę soli, a następnie muszle. Gotujemy je al dente według instrukcji podanej na opakowaniu. Odlewamy je i rozdzielamy, żeby się nie posklejały. Odstawiamy do przestygnięcia.
Farsz: na dużej patelni rozgrzewamy olej. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy do zeszklenia. Czosnek przeciskamy przez praskę i wkładamy go na patelnię. Podgrzewamy do momentu, aż uwolni aromat, ale uważamy, żeby się nie zarumienił. Dokładamy mielonego indyka i kontynuujemy smażenie. Doprawiamy solą i pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Co jakiś czas mieszamy, żeby rozdrobnić kawałki mięsa. Po około 5 minutach farsz jest gotowy.
Sos: koncentrat pomidorowy podsmażamy w garnku, żeby zawarte w nim cukry uległy karmelizacji. Dzięki temu wydobędziemy z niego słodycz i aromat. Dodajemy przecier pomidorowy, pół szklanki wody i suszone zioła prowansalskie, czyli tymianek, bazylię i oregano. Gotujemy przez kilkanaście minut, żeby połączyć wszystkie smaki i zagęścić sos.
Przygotowanie do zapiekania: dno dużego naczynia żaroodpornego pokrywamy częścią sosu pomidorowego. Piekarnik nastawiamy na 180°C, tryb góra-dół. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Muszle makaronowe nadziewane: wkładamy farsz z mięsa do muszelek i układamy je ciasno w przygotowanym wcześniej naczyniu żaroodpornym. Polewamy pozostałym sosem pomidorowym i posypujemy mozzarellą. Zapiekamy w piekarniku przez około 20 minut. Podajemy na gorąco.
Porady
- Czas gotowania muszli jest inny u różnych producentów. Żeby się upewnić, że makaron jest gotowy, możemy go spróbować. Powinien być miękki, a jednocześnie sprężysty i stawiać lekki opór podczas gryzienia.
- Muszle makaronowe nadziewane mięsem mielonym warto posypać przed podaniem świeżymi ziołami. Najlepsze będą posiekane listki bazylii, natki pietruszki, tymianku lub oregano.
- Rekomendujemy użycie mięsa mielonego z indyka, ale może być to również wołowina, wieprzowina lub inny rodzaj drobiu. Możemy też kupić polędwiczki z indyka i zmielić je samodzielnie. W ten sposób mamy pewność, że mięso jest świeże.
- Przepis na faszerowane muszle makaronowe nie miałby racji bytu bez dobrego, włoskiego sera. Świetnie sprawdzi się mozzarella, ale jeśli lubimy bardziej wyraziste smaki, możemy użyć na przykład aromatycznego taleggio lub ulubionego żółtego sera. Farsz warto wzbogacić kremową ricottą, a wierzch zapiekanki posypać twardym gatunkiem typu parmezan.
- Makaron faszerowany to efektowny obiad, do przygotowania którego idealne są duże muszle (conchiglioni). Tym samym nadzieniem możemy jednak wypełnić także inne rodzaje makaronu, na przykład cannelloni, który kształtem przypomina rurki.
- Nadziewane muszle makaronowe z sosem pomidorowym i mięsem często zapieka się pod pierzynką z beszamelu. Jest to klasyczne połączenie smaków, które sprawdza się w różnych zapiekankach, a zwłaszcza w lasagne bolognese.
- Z daniami o włoskim rodowodzie, takimi jak zapiekane muszle makaronowe nadziewane mięsem, świetnie komponują się zioła prowansalskie. Mimo to możemy eksperymentować z innymi aromatami, na przykład wykorzystać przyprawy korzenne lub azjatyckie.
Chociaż połączenie makaronu, mięsa mielonego, sosu pomidorowego i delikatnego, białego sera nigdy nam się nie znudzi, nadzienie do muszli można przyrządzić na wiele różnych sposobów. Oto niektóre pomysły:
Sałatka makaronowa to danie, które z zapałem stawiamy na polskich stołach na co dzień, podczas spotkań towarzyskich lub w czasie świąt. Jeśli chcemy zrobić wrażenie na gościach, możemy podać ją w formie faszerowanych muszli na zimno. Jednym z dobrych, uniwersalnych pomysłów na nadzienie jest serek śmietankowy kanapkowy z wędzonym łososiem. Makaron możemy także wypełnić różnymi pastami, na przykład hummusem, guacamole lub tapenadą. Efektowna przekąska powstanie, jeśli stworzymy nadzienie z ricotty i suszonych pomidorów.
Hitem na polskich imprezowych stołach są muszle nadziewane sałatką. Często wypełnia się je tradycyjną sałatką jarzynową, która na pewno zagości u nas podczas Wielkanocy. Może warto tym razem podać ją w tej formie? Genialny farsz do makaronu może powstać także z takich klasycznych dań jak:
Komentarze